LA CINCIZECI DE ANI DE LA ÎNFIINŢARE, Proprietarul Ameropa: "Ne-am asumat rolul să ghidăm Azomureş în viitor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2012

Proprietarul Ameropa: "Ne-am asumat rolul să ghidăm Azomureş în viitor"

Magnatul Andreas Zivy a pregătit investiţii majore în retehnologizare

Lumea se confruntă cu problema hrănirii unei populaţii în creştere, astfel că, în ultimii ani, oamenii au învăţat, din nou, importanţa agriculturii, iar producţia de îngrăşăminte redevine un subiect "la modă", a subliniat, marţi, Andreas Zivy, preşedintele "Azomureş" Târgu Mureş, şi proprietarul "Ameropa", acţionarul majoritar al combinatului.

"Ameropa a devenit din această primăvară proprietarul Azomureş şi ne-am asumat rolul să ghidăm această companie în viitor", a declarat Andreas Zivy, în ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea "Azomureş".

Domnia sa a adăugat că "Azomureş" trebuie să atingă standardele de mediu impuse la nivel european până în 2014, iar asta va presupune investiţii de peste 200 de milioane de dolari, trebuie să atingă standarde de competitivitate internaţională în ceea ce priveşte consumul de energie şi trebuie să se focuseze pe piaţa locală, astfel încât să scadă cota de îngrăşăminte importate.

Mihai Aniţei, directorul general al "Azomureş", a pus accent pe susţinerea economiei naţionale: "Astăzi, marcăm atât împlinirea a jumătate de secol de succes şi profesionalism, cât şi un salt important pe care ni-l propunem în viitorul apropiat: investiţii majore în retehnologizare, grijă sporită pentru mediu şi comunitate şi susţinere solidă a economiei naţionale, prin internalizarea completă a fluxului de producţie".

Traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa Holding a preluat în luna martie controlul Azomureş, de la investitori turci. Atunci, Ameropa a preluat indirect 75,87% din acţiunile Azomureş, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49%.

Acţiunile Azomureş au fost sus-pendate de la tranzacţionare pe bursă din 21 august, în vederea delis-tării.

Ameropa este controlată de omul de afaceri Andreas Zivy şi de Nicole Miescher-Zivy.

Andreas Zivy este un om de afaceri extrem de discret, despre care se spune că ar fi implicat şi în afaceri controversate, însă acuzaţiile care i-au fost aduse nu au fost dovedite.

Preşedintele CJ Mureş le-a urat elveţienilor să facă "profit bun" în România

Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a precizat, marţi, că Azomureş este cel mai mare agent economic din judeţ, cu 2000 de angajaţi şi care asigură, pe orizontală, alte 10.000 de locuri de muncă.

Domnia sa le-a urat investitorilor "profit bun" în România.

"Azomureş" a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri în scădere cu 1,5%, la 1,276 miliarde lei (287,9 milioane euro), pe fondul opririi combinatului timp de o lună pentru revizie, iar profitul net a scăzut cu o treime, la 193,5 milioane lei (43,6 milioane euro).

"Revizia generală a instalaţiilor productive aflate pe platforma Azomureş derulată în trimestrul al treilea 2012 are efecte importante în valorile prezentate, timp de o lună (15 iulie - 15 august - n.r.) activitatea productivă fiind întreruptă, iar cheltuielile cu reparaţiile fiind semnificative", se arată într-un raport al producătorului de în-grăşăminte chimice.

În primele nouă luni ale anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,295 miliarde lei şi un profit net de 288,2 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb