La DNA, dosarele de privatizare din metalurgie

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 22 iulie 2009

La DNA, dosarele de privatizare din metalurgie

Revoltaţi de faptul că Guvernul refuză desecretizarea contractelor de privatizare din siderurgie, reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS) "Metarom" intenţionează să depună, în scurt timp, o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva factorilor resposabili de privatizările din sector.

Preşedintele FSS "Metarom", Nicolae Scântei, ne-a declarat: "Vom depune o plângere penală la DNA împotriva tuturor celor responsabili de privatizările din sector. Momentan, avocaţii noştri lucrează la acest demers. Este singura soluţie care ne-a mai rămas, în condiţiile în care am făcut nenumărate demersuri pentru desecretizarea contractelor de privatizare, dar Guvernul refuză să o facă. Poate aşa vom reuşi".

Liderul de sindicat nu a precizat şi împotriva cui federaţia va depune plângere penală la DNA. Secretarul general al FSS "Metarom", Nicolae Coman, ne-a precizat, însă, că organizaţia vrea, prin acest demers, "incriminarea tuturor celor care au fost responsabili" şi acuzarea lor de înaltă trădare.

"Cerem să se facă o comparaţie între investiţiile asumate în contractele de privatizare şi cele existente pe teren", a punctat Coman, apreciind că multe dintre investiţii au fost efectuate, însă nu pentru bunăstarea salariaţilor, ci în maşini şi birouri.

Una din cererile sindicaliştilor adresate Guvernului şi Preşedinţiei, în urma ultimelor acţiuni de protest din Capitală şi din alte centre industriale ale ţării, a fost tocmai desecretizarea contractelor de privatizare din industria siderur gică.

Însă, conform sindicaliştilor, Guvernul nici nu vrea să audă de un asemenea demers, deoarece ar pune într-o situaţie incomodă unul dintre partidele de la putere - PSD-ul pe vremea căruia, în perioada 2000-2004, s-au făcut mai multe privatizări în sector.

Mai mult decât atât, sindicaliştii susţin că PSD-ul, în tandem cu liberalii, au blocat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă ce urmărea tocmai analiza contractelor de privatizare, din motive mai mult decât subiective.

"PSD se ascunde în spatele contractelor de privatizare din perioada 2002-2003, şi numai din cauza lor s-a blocat comisia de anchetă din Parlament", consideră Coman.

Amintim că la finele lunii iunie, Camera Deputaţilor a respins înfiinţarea unei comisii de anchetă (solicitată de PD-L) ce viza privatizarea combinatului Sidex Galaţi, social-democraţii şi liberalii fiind grupurile parlamentare care s-au opus acestui demers.

Sindicaliştii spun că aceste contracte au fost păguboase pentru stat, iar consecinţele clauzelor contractuale devin din ce în ce mai vizibile, acum, pe timp de criză: salariaţi concediaţi, închideri de capacităţi de producţie, şomaj, datorii ce nu mai pot fi achitate, sărăcie şi excluziune socială.

Acestea sunt, potrivit sindicaliştilor, câteva dintre consecinţele crizei economice, dar şi ale contractelor de privatizare păguboase pentru stat, la care "factorii guvernamentali nu au intervenit cu nimic pentru a obliga investitorii să-şi respecte angajamentele asumate".

Liderii de sindicat ne-au precizat că, până în prezent, Guvernul nu a luat în calcul nicio revendicare a FSS "Metarom" privind "salvarea de la dispariţie" a siderurgiei - ramură de tradiţie a industriei naţionale.

Sindicaliştii au precizat că vor relua protestele, cel mai probabil din septembrie, (poate chiar începând din august) pentru a trage, încă odată, un semnal de alarmă privind situaţia falimentară în care a ajuns siderurgia naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb