Revoltaţi de faptul că Guvernul refuză desecretizarea contractelor de privatizare din siderurgie, reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS) "Metarom" intenţionează să depună, în scurt timp, o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva factorilor resposabili de privatizările din sector.
Preşedintele FSS "Metarom", Nicolae Scântei, ne-a declarat: "Vom depune o plângere penală la DNA împotriva tuturor celor responsabili de privatizările din sector. Momentan, avocaţii noştri lucrează la acest demers. Este singura soluţie care ne-a mai rămas, în condiţiile în care am făcut nenumărate demersuri pentru desecretizarea contractelor de privatizare, dar Guvernul refuză să o facă. Poate aşa vom reuşi".
Liderul de sindicat nu a precizat şi împotriva cui federaţia va depune plângere penală la DNA. Secretarul general al FSS "Metarom", Nicolae Coman, ne-a precizat, însă, că organizaţia vrea, prin acest demers, "incriminarea tuturor celor care au fost responsabili" şi acuzarea lor de înaltă trădare.
"Cerem să se facă o comparaţie între investiţiile asumate în contractele de privatizare şi cele existente pe teren", a punctat Coman, apreciind că multe dintre investiţii au fost efectuate, însă nu pentru bunăstarea salariaţilor, ci în maşini şi birouri.
Una din cererile sindicaliştilor adresate Guvernului şi Preşedinţiei, în urma ultimelor acţiuni de protest din Capitală şi din alte centre industriale ale ţării, a fost tocmai desecretizarea contractelor de privatizare din industria siderur gică.
Însă, conform sindicaliştilor, Guvernul nici nu vrea să audă de un asemenea demers, deoarece ar pune într-o situaţie incomodă unul dintre partidele de la putere - PSD-ul pe vremea căruia, în perioada 2000-2004, s-au făcut mai multe privatizări în sector.
Mai mult decât atât, sindicaliştii susţin că PSD-ul, în tandem cu liberalii, au blocat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă ce urmărea tocmai analiza contractelor de privatizare, din motive mai mult decât subiective.
"PSD se ascunde în spatele contractelor de privatizare din perioada 2002-2003, şi numai din cauza lor s-a blocat comisia de anchetă din Parlament", consideră Coman.
Amintim că la finele lunii iunie, Camera Deputaţilor a respins înfiinţarea unei comisii de anchetă (solicitată de PD-L) ce viza privatizarea combinatului Sidex Galaţi, social-democraţii şi liberalii fiind grupurile parlamentare care s-au opus acestui demers.
Sindicaliştii spun că aceste contracte au fost păguboase pentru stat, iar consecinţele clauzelor contractuale devin din ce în ce mai vizibile, acum, pe timp de criză: salariaţi concediaţi, închideri de capacităţi de producţie, şomaj, datorii ce nu mai pot fi achitate, sărăcie şi excluziune socială.
Acestea sunt, potrivit sindicaliştilor, câteva dintre consecinţele crizei economice, dar şi ale contractelor de privatizare păguboase pentru stat, la care "factorii guvernamentali nu au intervenit cu nimic pentru a obliga investitorii să-şi respecte angajamentele asumate".
Liderii de sindicat ne-au precizat că, până în prezent, Guvernul nu a luat în calcul nicio revendicare a FSS "Metarom" privind "salvarea de la dispariţie" a siderurgiei - ramură de tradiţie a industriei naţionale.
Sindicaliştii au precizat că vor relua protestele, cel mai probabil din septembrie, (poate chiar începând din august) pentru a trage, încă odată, un semnal de alarmă privind situaţia falimentară în care a ajuns siderurgia naţională.