LA FINALUL TRIMESTRULUI AL TREILEA FGDB: Depozitele la instituţiile de credit au scăzut cu 1,4 miliarde lei

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2013

Valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit din România a scăzut cu aproape 1,4 miliarde lei, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, corespunzătoare unei variaţii trimestriale de -0,5% în termeni nominali, până la 303,5 miliarde lei, se arată într-un raport al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Potrivit Fondului, scăderi au fost înregistrate atât la depozitele în lei, cât şi la cele în valută, anunţă Agerpres. În ceea ce priveşte cele două mari categorii de deponenţi - persoane fizice şi persoane juridice - valorile totale ale depozitelor acestora au avut evoluţii opuse, depozitele populaţiei înregistrând o variaţie trimestrială pozitivă, în timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamică negativă.

La 30 septembrie 2013, valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit din România s-a situat cu 16,4 miliarde lei sub cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent, declinul anual fiind de 5,1% (variaţie anuală de -6,9% în termeni reali).

"Depozitele în moneda naţională totalizau, la sfârşitul trimestrului III 2013, 155,3 miliarde lei (variaţie trimestrială de -0,4% în termeni nominali), deţinând o pondere de 51,2% în totalul depozitelor din sistemul bancar din România. Declinul depozitelor în lei înregistrat în trimestrul III 2013 a fost determinat în principal de dinamica negativă a valorii depozitelor în lei ale persoanelor juridice, scăderea cu 0,9 miliarde lei neputând fi compensată de creşterea cu 0,3 miliarde lei a depozitelor în lei ale persoanelor fizice", se spune în raport.

La 30 septembrie 2013, depozitele în valută la instituţiile de credit din România însumau 148,2 echivalent miliarde lei, cu 0,5% sub nivelul de la sfârşitul trimestrului anterior. Depozitele persoanelor fizice la instituţiile de credit din România au înregistrat o creştere cu 0,5 miliarde lei în trimestrul III 2013, corespunzătoare unei variaţii trimestriale de +0,4%, atingând valoarea de 127,8 miliarde lei. Creşteri au fost consemnate doar în cazul depozitelor de peste 100.000 euro, atât pentru cele în lei, cât şi pentru cele în valută. La nivelul anului, majorarea a fost de 4,6%, în termeni nominali (+2,7% în termeni reali).

În cazul persoanelor juridice, scăderi au fost înregistrate indiferent de moneda de denominare, conducând către o diminuare trimestrială cu 1,1%, până la valoarea de 175,7 miliarde lei. Faţă de perioada similară a anului anterior, valoarea depozitelor persoanelor juridice a scăzut cu 11,2% în termeni nominali (-12,8% în termeni reali).

La 30 septembrie 2013, persoanele rezidente deţineau 73,4% din valoarea totală a depozitelor în sistemul bancar, respectiv 222,8 miliarde lei (variaţie trimestrială de +0,7%). Faţă de trimestrul anterior, ponderea depozitelor persoanelor rezidente s-a majorat cu 0,8 puncte procentuale.

Conform FGDB, depozitele persoanelor nerezidente din sistemul bancar totalizau, la sfârşitul trimestrului III 2013, 80,7 miliarde lei, menţinând traiectoria descrescătoare din trimestrul anterior (variaţie trimestrială de -3,5% în termeni nominali). Similar trimestrului precedent, cea mai mare influenţă asupra scăderii valorii depozitelor persoanelor nerezidente au avut-o retragerile depozitelor în lei efectuate de către acestea (scădere cu 2,3 miliarde lei).

Din numărul total al deponenţilor la instituţiile de credit participante la FGDB, la finele trimestrului III 2013 FGDB garanta o proporţie de 99,5%, corespunzând unui număr de 14.965.911 persoane fizice şi persoane juridice.

Deponenţii garantaţi de FGDB deţineau, la sfârşitul lunii septembrie 2013, depozite bancare în sumă de 154,9 miliarde lei, reprezentând 56,1% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb