La mâna retailerilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 21 martie 2008

La mâna retailerilor

Aşteptate cu "sufletul la gură" de toată suflarea patronală şi sindicală din industria alimentară, primele rezultate ale anchetei Consiliul Concurenţei (CC), pe piaţa de retail, întârzie, tocmai din pricina marilor operatori de retail.

Gheorghe Oprescu, pre­şedintele CC, ne-a declarat că instituţia a început să verifice dacă pe piaţa de retail există practici monopoliste, care îngrădesc libera circulaţie, dar a precizat că tot acest demers este dependent de informaţiile furnizate de supermarketuri.

Ceea ce înseamnă că asis­tăm la o investigaţie amânată la infinit şi al cărui conţinut va fi "redactat" de retaileri, susţin tot mai mulţi reprezentaţi din industria alimentară.

Gheorghe Frumosu, preşe­dintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), consideră că ancheta nu este altceva decât "apă de ploaie", întrucât a început la un moment inoportun.

Preşedintele FNSIA a precizat că, la întâlnirea de miercuri, de la sediul Ministerului Agriculturii, "Gheroghe Oprescu, în scurta sa intervenţie, a sugerat producătorilor şi procestorilor din industria alimentară să fie atenţi la ceea ce solicită şi cum jonglează cu taxele", tocmai pentru a nu ofensa marile companii multinaţionale.

Dragoş Frumosu ne-a explicat: "La acea întâlnire reprezentanţii retailerilor ne-au spus că au venit în România să ne înveţe cum să facem comerţ civilizat. Ne-au spus, trufaş, că avem produse de proastă calitate. Reprezentantul CC nu a avut mai mult de două intervenţii, în cele trei ore de dialog. Dacă vroiau să facă treabă, în mod normal, anchetatorii trebuiau să meargă în supermarketuri şi să verifice contractele încheiate şi preţurile de vânzare. Consiliul putea să aştepte elaborarea codului de bune practici şi să-şi realizeze ancheta în baza datelor obţinute. Astfel, aveau la dispoziţie toate preţurile, de la nivelul producătorilor, procesatorilor şi a retailerilor. S-au grăbit iar rezultatele anchetei vor confirma, evident, dacă vor veni, că stăm în poziţie de drepţi în faţa companiilor din Occident".

Mihai Vişan, directorul executiv al Federaţiei "Romalimenta", ne-a declarat că instituţia CC este singura care poate "să sape mai adânc" pe piaţa de retail, dar că aceasta se confruntă cu bariere de ordin legislativ.

Mai pesimist este Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar", care ne-a declarat că ancheta pe piaţa de retail nici măcar nu a început.

La rândul său, Gheorghe Oprescu nu a putut să precizeze când va fi gata această inves­tigaţie şi a menţionat că nu există nicio presiune în acest sens, întrucât nu a fost stabilită o dată fixă de prezentare a rezultatelor.

Preşedintele CC ne-a mai spus că, hipermarketurile ris­că, în cazul neregulilor, sanc­ţiuni de până la 10% din cifra de afaceri, amenzi care pot fi atacate în Justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb