LA NOUĂ LUNI Profit în creştere pentru BCR, în ciuda scăderii venitului din dobânzi

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2016

Profit în creştere pentru BCR, în ciuda scăderii venitului din dobânzi

Profitul net al Erste Group a urcat la 1,18 miliarde euro în primele nouă luni din 2016

Iniţiativele de protecţie a consumatorilor şi dobânzile negative - printre riscurile legate de perspective, în opinia Erste Bank

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit de 225,9 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, cu 21,8% mai mare faţă de perioada similară din 2015, în ciuda faptului că veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 14%, la 285,7 milioane de euro, după cum se arată în raportul trimestrial al băncii mamă Erste Bank.

Potrivit comunicatului citat, veniturile nete din dobânzi au scăzut pe fondul adaptării politicii de preţ şi unei campanii de refinanţare a creditelor ipotecare.

Venitul net din taxe şi comisioane al BCR a înregistrat un declin de 0,8%, la 118,8 milioane de euro.

Astfel, profitul operaţional al BCR s-a cifrat la 221,3 milioane de euro la 30 septembrie, fiind cu 15,9% mai mic decât perioada similară a anului trecut.

BCR a raportat un câştig de 24,3 milioane de euro din vânzarea acţiunilor la VISA Europe, astfel că, pe total, profitul atribuibil acţionarilor s-a îmbunătăţit.

Erste Group Bank (EBS) a obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 1,18 miliarde euro, în creştere cu 54% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, în special ca urmare a reducerii provizioanelor.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, a declarat: "Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu peste 4 miliarde euro credite nete nou acordate în primele nouă luni ale anului, în timp ce depozitele clienţilor au crescut cu peste 6 miliarde euro în aceeaşi perioadă. În opinia noastră, această evoluţie sugerează că deponenţii au ales să compenseze nivelul redus al dobânzilor economisind şi mai mult".

Banca austriacă precizează că venitul net din dobânzi s-a diminuat la 3.267,5 milioane euro (cu -1,7%% faţă de 30 septembrie 2015), în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi al continuării vânzării de credite neperformante, care nu a fost compensată integral de creşterea creditării. Venitul net din taxe şi comisioane s-a redus la 1.319,8 milioane euro (cu -3,8%), în principal ca urmare a reducerii venitului din operaţiuni cu valori mobiliare şi servicii de plăţi. Venitul net din tranzacţionare a scăzut marginal la 191,6 milioane euro (cu -0,7%).

Prin urmare, venitul operaţional s-a redus la 4.959,7 milioane euro (cu -2,6%).

Potrivit Erste, cheltuielile administrative generale au crescut la 2.963,0 milioane euro (cu +3,9%), în principal din cauza costurilor de IT mai ridicate şi cheltuielilor de personal în valoare de 1.724,7 milioane euro.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere au scăzut semnificativ la 63,2 milioane euro, respectiv 6 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienţi (-87,8% faţă de 518,4 milioane euro, respectiv 53 puncte de bază), datorită scăderii semnificative a creditelor neperformante şi creşterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria, conform raportului citat.

Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească la 5,5% (7,1%).

Erste Bank mai arată că totalul activelor a crescut la 206,8 miliarde euro (199,7 miliarde euro): "Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut moderat la 129,0 miliarde euro (+2,4%; 125,9 miliarde euro). Activele mobiliare deţinute pentru tranzacţionare au crescut la 9,7 miliarde euro (8,7 miliarde euro). În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci au crescut la 15,2 miliarde euro (14,2 miliarde euro), iar depozitele de la clienţi au crescut la 134,0 miliarde euro (+4,7%; 127,9 miliarde euro). Titlurile de credit, în special obligaţiunile şi obligaţiunile garantate cu credite ipotecare, au scăzut la 27,3 miliarde euro (-7,9%; 29,7 miliarde euro). Raportul credite/depozite s-a situat la 96,2% (98,4%)".

Erste Bank: Contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării

La capitolul Perspective pentru 2016 şi 2017, Erste Bank precizează: "Contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării": "În timp ce pentru 2016 estimările privind creşterea economică reală se situează între 1,3% şi 4,5% în toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv Austria, pentru 2017 estimările se situează în intervalul 2-3% pentru ECE, şi în jur de 1,5% pentru Austria. Creşterea economică reală ar urma să fie generată de cererea internă solidă, în timp ce creşterea reală a salariilor şi scăderea şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Administrarea responsabilă a finanţelor publice ar trebuie să fie o prioritate în ECE".

În opinia reprezentanţilor Erste, riscurile privind perspectivele sunt legate de impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative, ris-curile politice precum implementarea în timp util a reducerii taxei bancare din Austria, riscurile geopolitice şi cele economice globale, iniţiativele de protecţie a consumatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb