Prima fabrică de sucuri naturale şi nectaruri din fructe de pădure din România a fost realizată în cadrul Direcţiei Silvice Neamţ cu sprijinul Regiei Naţionale a Pădurilor şi a fost inaugurată ieri la Piatra Neamţ. Investiţia, cifrată la 84 de miliarde lei, cuprinde trei linii tehnologice: una de procesare a fructelor în piure şi asamblare aseptică, cu o capacitate de prelucrare de maxim 2.500 kg/h, o linie de procesare piure în nectare, inclusiv îmbuteliere, cu o capacitate de 1000 l/h, şi o altă linie de procesare a fructelor în suc concentrat, cu o capacitate de prelucrare de maxim 1.200 kg/h.
Capacitatea totală de procesare este corelată cu resursele de fructe disponibile, de la 600 pînă la 1.000 t/an, în anii cu recoltă bogată, avîndu-se în vedere, ca fructe principale, zmeura, murele, afinele, fragii, perele, căpşunile, gutuile, prunele, merele, vişinele, cireşele, coarnele, măceşele, păducelul şi altele.
Linia tehnologică pentru prelucrarea fructelor de pădure, de provenienţă italiană, are posibilitatea de a procesa piureul, stocat aseptic, în nectar şi, de asemenea, de a procesa sucul concentrat şi stocat aseptic în sucuri limpezi, în funcţie de cerinţele pieţei la momentul respectiv.
Directorul general al Direcţiei Silvice Neamţ, Costache Rusu, a precizat, citat de Rompres, că noile sucuri concentrate şi nectarul din fructe de pădure vor ajunge pe piaţa românească în prima decadă a lunii septembrie, iar preţurile nu le vor depăşi pe cele ale produselor similare existente deja în comerţ. În plus, produsele sunt sută la sută naturale, fără compuşi chimici.
Pentru 2004, Regia Naţională a Pădurilor are un program de export cifrat la 21 milioane dolari, din care 30 la sută este axat pe fructe de pădure, acesta fiind deja realizat în proporţie de 47 la sută.
Noile produse din fructe de pădure fabricate la Piatra Neamţ, care corespund standardelor europene de calitate, vor fi exportate pe piaţa externă în baza unor contracte ferme încheiate cu diverşi parteneri.
Spre deosebire de anii anteriori, cînd fructele de pădure erau exportate natural împreună cu cuburi de gheaţă, în urma acestei investiţii exportul va fi livrat sub formă de esenţă, în sticluţe mici. Preţul sucului concentrat pe piaţa externă va fi estimat la circa 14 euro/kg.
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Ion Dumitru, a precizat că oferta fructelor de pădure a fost sub cererea pieţei externe, pe fiecare specie în parte: "Recoltarea fructelor de pădure din mediul natural ne obligă să fim foarte competitivi pe piaţa externă. Va trebui să dovedim cît de competitivi suntem, pentru ca apoi aceste produse să fie livrate pe piaţa externă, avînd în vedere că în producţia de fructe de pădure sunt foarte mulţi factori aleatori".
Vor fi asigurate spaţii de refrigerat la toate instituţiile de resort din ţară, pentru asigurarea necesarului pe piaţa externă, fără intermediari.
De asemenea, se mai estimează o creştere a exportului în baza investiţiilor efectuate, urmînd să mai fie realizată o fabrică similară în Vrancea, avîndu-se în vedere şi înfiinţarea unor culturi cu fructe de pădure, a mai spus directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor.
În realizarea producţiei, atît pentru export, cît şi pentru intern, vor fi îmbunătăţite condiţiile de recoltare, depozitare şi de transport, datorită fragilităţii fructelor de pădure, asigurîndu-se mijloace de transport pentru cei interesaţi de această afacere profitabilă.
Regia Naţională a Pădurilor are în derulare anual un program de investiţii cifrat la 750 miliarde lei, cu un profit estimat la 1.300 miliarde lei.