LA REUNIUNEA CU FMI ŞI BANCA MONDIALĂ Grecia, sub presiunea creditorilor pentru a prezenta reformele

Alexandru Costea
Internaţional / 19 aprilie 2015

Grecia, sub presiunea creditorilor pentru a prezenta reformele

Draghi: "Este nevoie de mai multă muncă"

Spiegel: Grecia, în pragul unui acord de până la 5 miliarde euro cu Rusia

Rusia neagă că se pregăteşte să semneze un acord pentru gaze cu Grecia

Cotidianul grecesc Karfi: Guvernul elen speră să obţină un avans de 10 miliarde euro pentru viitoarele investiţii ale Chinei

---------------

Actualizare 16:32 Ministrul german de finanţe se bucură că Grecia poate fi ajutată de ruşi

Ministrul de finanţe al Germaniei apreciază că orice acord care ajută statul elen din punct de vedere financiar, inclusiv unul cu Rusia, este benefic pentru situaţia economică a Greciei, potrivit site-ului Stern.de, citat de HotNews.

"Mă bucur pentru Grecia, dacă este aşa. Să sperăm că este aşa. Tot ce ajută Grecia, e bun", ar fi declarat Wolfgang Schäuble.

Schäuble se afla, ieri, la Washington, la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.

Ministrul creştin-democrat a adăugat că nu cunoaşte detalii cu privire la un eventual tratat energetic pe care Grecia, conform informaţiilor apărute în presă, ar urma să-l semneze cu Rusia şi care ar aduce Greciei, curând, cinci miliarde de euro. El crede, însă, că acest pas nu va scuti Grecia de nevoia de reforme.

"Aici trebuie ca Grecia să mai discute cu cele trei instituţii", a spus el, referindu-se la troica FMI, UE, Banca Mondială.

"În această direcţie, contextul nu s-a schimbat", a adăugat el.

---------------

Actualizare 16:23 Grupul de lucru european care pregăteşte negocierile cu Grecia se va reuni miercuri

Adjuncţii miniştrilor de Finanţe din zona euro se vor întâlni miercuri, cu două zile înainte de reuniunea de la Riga a miniştrilor de Finanţe din zona euro, a declarat un oficial guvernamental grec pentru Reuters.

Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă în continuare să ajungă la un acord care să permită deblocarea unor noi ajutoare în schimbul unor reforme.

"Cele două părţi au căzut de acord că, miercuri, va avea loc o reuniune a grupului de lucru european" a declarat oficialul elen din apropierea discuţiilor.

În mod normal, adjuncţii pregătesc reuniunile miniştrilor de Finanţe din zona euro. Cu toate acestea discuţiile de miercuri nu sunt aşteptate să se finalizeze printr-un document care să fie supus spre aprobare la reuniunea de vineri, de la Riga, având în vedere că până acum s-au înregistrat progrese foarte mici în cursul discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali.

----------------

Actualizare 14:30 Preşedintele BCE exclude ieşirea Greciei din zona euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins, ieri, speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia, potrivit Wall Street Journal.

Vorbind într-o conferinţă de presă în timpul unor întâlniri organizate de Fondul Monetar Internaţional, Draghi şi-a susţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu trei ani, potrivit căruia moneda euro este ireversibilă, iar statele din regiunea euro nu se vor întoarce la monedele naţionale.

"Nu există întoarcere la liră, drahmă sau orice altă monedă. Este inutil să pariezi împotriva euro. Este inutil să vinzi euro anticipând că se va deprecia", a afirmat şeful BCE în august 2012.

Ieri, Draghi a declarat că astăzi ar face "exact aceleaşi afirmaţii".

Draghi a refuzat să comenteze în privinţa reacţiei BCE în cazul falimentului Greciei, spunând că nu doreşte să se gândească la un asemenea scenariu.

"Cu toţii vrem ca Grecia să reuşească. Soluţia este în mâinile guvernului elen", a spus Draghi.

---------------

Actualizare 11:30

Oficialii greci au fost sub presiune, ieri în timpul reuniunii bi-anuale a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale, desfăşurată la Washington, pentru a grăbi prezentarea unui program de reforme care să permită continuarea asistenţei financiare internaţionale ce îi este necesară, transmite AFP.

Soluţia în faţa crizei actuale "stă în mâinile guvernului grec", dar "este nevoie de mai multă muncă şi acest lucru a devenit urgent", a atenţionat Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

"Nu mai e timp de pierdut" şi "trebuie intensificate eforturile", a avertizat la rândul său la aceeaşi reuniune secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew.

"Europa nu are nevoie de o nouă criză", a insistat el.

În schimb, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, prezent şi el la Washington la respectiva întâlnire, s-a limitat să repete ideile pe baza cărora guvernul stângii radicale Syriza a preluat conducerea guvernului de la Atena, care a repus în discuţie politica de rigoare bugetară promovată de precedentul executiv sub presiunea creditorilor internaţionali, potrivit Agerpres.

Dar Mario Draghi i-a atras atenţia că Grecia trebuie să prezinte reforme clare, cu date precise, şi să fie atentă la "impactul bugetar" al iniţiativelor economice anti-austeritate.

Numai după ce va prezenta un astfel de program, guvernul de la Atena va primi ultima tranşă - în valoare de 7,2 miliarde de dolari - din acordul de asistenţă financiară încheiat cu creditorii internaţionali, fără aceşti bani riscând să intre în incapacitate de a-şi achita datoria externă scadentă.

Preşedintele BCE a refuzat să speculeze asupra posibilităţii intrării Greciei în incapacitate de plată, dar a estimat că în prezent zona euro este mai bine pregătită pentru a face faţă unei asemenea situaţii şi chiar unei eventuale renunţări a Greciei la moneda comună.

Şi comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat la Washington "că este absolut indispensabil" ca la această reuniune să se înregistreze progrese. El a explicat de asemenea că programul de reforme solicitat guvernului grec nu este necesar doar pentru deblocare acordului de asistenţă financiară în prezent în vigoare, ci el va fi baza negocierilor din luna iunie pentru un nou plan de ajutor financiar, al treilea din ultimii ani.

Aceeaşi solicitare a venit din partea directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, care a menţionat că se aşteaptă de la guvernul grec "nu doar la o accelerare, ci şi la o aprofundare a muncii" şi i-a amintit lui Varoufakis că sarcina oricărui ministru de finanţe este să facă o analiză amplă şi apoi să acţioneze.

Ministrul francez de finanţe:"Europa nu va fi afectată de problemele economice ale Greciei"

Dacă situaţia financiară a Greciei se deteriorează, atunci numai această ţară va avea de suferit, restul Uniunii Europene fiind la adăpost, întrucât blocul comunitar şi-a construit în ultimii ani mecanisme de protecţie, a declarat, ieri, ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, în timpul reuniunii bi-anuale ce se desfăşoară la Washington, transmite Reuters.

"Dacă ceva rău se întâmplă, va fi grav pentru Grecia, pentru poporul grec, nu şi pentru alte state din zona euro", a spus oficialul francez.

La ora actuală, "nu ne mai aflăm cu toţii în aceeaşi situaţie în care eram cu patru sau cinci ani în urmă", pentru că între timp "am învăţat să ne construim mecanisme pentru a ne proteja sistemul bancar şi pentru a proteja alte state ce ar putea deveni vulnerabile dacă se întâmplă ceva în Grecia", a explicat Michel Sapin, în opinia sa UE fiind acum mai puternică şi la adăpost de turbulenţe.

"Grecia trebuie să respecte regulile ce se aplică tuturor statelor din zona euro", a punctat oficialul francez.

"Grecia nu a semnat doar un memorandum, a semnat tratate şi angajamente, iar aceste angajamente trebuie respectate", a insistat el.

-----------------

Rusia a negat, ieri, o informaţie apărută în presa germană care arată că autorităţile de la Moscova şi cele de la Atena ar urma să semneze marţi un acord pentru un gazoduct, ce ar putea aduce trezoreriei greceşti până la 5 miliarde de euro, transmite Reuters.

Revista germană Spiegel a relatat ieri, citând un înalt reprezentant al partidului de guvernământ grec Syriza, că avansul pentru acest acord ar ajuta semnificativ Atena, care negociază cu creditorii internaţionali să ajungă la un acord pentru a debloca o nouă tranşă de împrumuturi şi pentu a evita falimentul.

Spiegel relata că banii pe care Grecia ar urma să îi încaseze sunt o plată în avans a taxelor de tranzit pe teritoriul grecesc a gazelor ruseşti destinate UE. Din 2019, când conducta ar trebui să fie operaţională, taxele de tranzit ar urma să fie decontate din această plată în avans.

"Nu, nu există niciun acord", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Denis Peskov, într-o serie de comentarii făcute la radio Business FM şi citate de agenţia de ştiri RIA.

Peskov a reiterat că Grecia nu a solicitat asistenţă financiară în timpul discuţiilor de la Kremlin desfăşurate luna aceasta între premierul Alexis Tsipras şi preşedintele rus Vladimir Putin.

"Bineînţeles că subiectul cooperării energetice a fost deschis. Bineînţeles că ne-am pus de acord că la nivel de experţi se vor discuta toate chestiunile legate de cooperare în sfera energiei, însă Rusia nu a promis ajutor financiar pentru că nimeni nu l-a cerut", a declarat Peskov.

Moscova vrea să construiască Gazoductul Turkish Stream după eşecul proiectului South Stream.

Cotidianul Karfi citează oficiali guvernamentali care afirmă că statul speră ca autorităţile din China să-i crediteze pe greci cu 10 miliarde de euro, sub forma unui avans pentru utilizarea în viitor a portului Piraeu şi ca un avans a investiţiei chineze în operatorul elen de căi ferate, potrivit site-ului Bangkok Post.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TEMEO DANAOS nu este o vorba de duh.Grecia ar putea face o miscare indrazneata, ajutata de chinezi si rusi.Amititi-va ca Islanda a renuntat sa devina membru al U.E numai datorita unor incertitudini, ca bursele americane si asiatice au scazut zilele acestea cand Grecia este in negocieri Iesirea din U.E a G reciei va fi un haos planetar ,cu toate asigurarile date de aceste " mazete" care conduc U.E.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb