Piaţa de leasing operaţional a înregistrat la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului o creştere de 12,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, depăşind pragul de 45.000 de unităţi, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO) remis redacţiei.
În primele şase luni ale anului au fost înmatriculate aproximativ 5.400 de autovehicule noi de către companiile de leasing operaţional (mai mult decât dublu faţă de prima jumătate a anului trecut), reprezentând peste 15% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi, potrivit sursei citate. Evoluţia înregistrată în primele şase luni ale anului se suprapune peste o perioadă de creştere economică şi de relansare a vânzărilor de autovehicule, a mai transmis Asociaţia.
"Conform datelor centralizate de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional, în topul primelor cinci companii membre intră: LeasePlan România, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease România şi Fleet Management Services. Având în vedere interesul pentru leasing operaţional şi servicii de management de flote, manifestat prin creşterea numărului de solicitări din partea companiilor deţinătoare de parcuri auto, estimăm că piaţa totală de leasing operaţional ar putea ajunge la 47.000 de unităţi la finalul anului 2014", potrivit comunicării.
Daniel Ivan, preşedinte ASLO, a declarat: "Cererea pentru servicii de Leasing Operaţional şi management de flotă auto a crescut semnificativ în prima parte a acestui an, iar rezultatele nu au întârziat să apară, trendul fiind concretizat prin încheierea unui număr sporit de contracte faţă de anul 2013. La aceasta au contribuit atât relansarea investiţiilor, prin majorarea gradului de absorbţie a fondurilor europene, cât şi creşterea competitivităţii, care a determinat o reducere a costurilor pentru clienţii finali".
La nivelul membrilor asociaţiei, care reprezintă 90% din total piaţă, domină în continuare serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 69%, urmate de management de flote 23%, restul reprezentând leasing operaţional (exclusiv finanţare), a mai transmis Asociaţia.
"Ca tendinţă, observăm o migrare a preferinţelor către maşini din clasa mică si compactă, cu o motorizare sub 1,6 litri şi costuri scăzute de operare", potrivit comunicatului.
Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO) a devenit funcţională în martie 2011 şi este o asociaţie profesională, neguvernamentală, non-profit şi apolitică, înfiinţată pe 17 noiembrie 2010. Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operaţional de pe piaţa românească: ALD Automotive, Alexandros Long Term Rental, Arval Service Lease România, BT Operational Leasing, DiRENT Group, Fleet Management Services, Hertz Lease, LeasePlan România, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finanţare România, Unicredit Leasing Fleet Management iar membrii asociaţi sunt: Aon Romania Broker de Asigurare Reasigurare, Autonom Rent a Car, Aviroms Rent A Car, Boca Autotrade, EurotaxGlass's România, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare şi SGS România.