"Lacerta Winery" a reîntinerit viile din zona Dealu Mare

CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 4 martie 2011

"Lacerta Winery" a reîntinerit viile din zona Dealu Mare

Un grup de investitori austrieci împreună cu un investitor din Germania au început o afacere în podgoria de la Dealu Mare, în urma unei investiţii de 6 milioane euro, obiectivul fiind producerea de vinuri de înaltă calitate.

În proporţie de 75%, banii investiţi sunt ai proprietarilor "Lacerta Winery", iar 25% sunt obţinuţi prin intermediul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurală.

Oficial, producătorul "Lacerta Winery" s-a lansat în urmă cu câteva zile, prin oferirea vinurilor din portofoliu pentru Balul Vienez. "Am dorit să fim unul din sponsorii acestei acţiuni caritabile, la care au participat 1200 de persoane şi care a avut loc la Palatul Parlamentului", ne-a spus Walter Friedl, reprezentant al grupului de proprietari "Lacerta Winery".

"Vinurile < Lacerta > au fost produse în nouă sortimente - şase de vin alb şi trei de vin roşu, toate de calitate premium. În prezent, avem îmbuteliate 46.000 de sticle şi estimăm o triplare a producţiei în următorii doi ani. În crama noastră nou construită putem procesa anual 540.000 kg de struguri, din care pot rezulta 380.000 de litri de vin" ne-a declarat Mihai Baniţă, oeneolog, directorul "Lacerta Winery".

Walter Friedl a comentat: "Deşi tradiţional românii consumă sortimente dulci sau demi-dulci de vin, tendinţele indică o creştere a cererii de vinuri seci, de calitate".

Completând, Mihai Baniţă ne-a spus: "Metoda noastră de vinificare urmăreşte o maximizare a calităţii vinului obţinut. Tehnologia pe care o folosim se bazează pe principiul gravitaţional, eliminând în totalitate folosirea oricărui sistem de pompare, astfel încât procesul de scurgere a părţii lichide să se desfăşoare natural, fără agresări mecanice. Acest procedeu este folosit de cele mai renumite case de vinuri din lume, reprezentând garanţia unui gust natural şi deosebit".

În anii 2005-2010, întreaga vie pe care o deţine "Lacerta Winery" a fost reîntinerită cu soiuri internaţionale de struguri şi două soiuri româneşti - "Fetească Neagră" şi "Fetească Albă". După această operaţiune a fost construită crama în care se produc şi se îmbuteliază vinurile.

Ţintind categoria premium şi super-premium, vinurile "Lacerta" vor fi distribuite exclusiv prin reţelele hotelurilor, restaurantelor şi barurilor de lux, prin intermediul câtorva magazine specializate, precum şi prin site-ul companiei.

Walter Friedl ne-a precizat: "Pentru prezent, până ce întreaga vie va fi pe rod deplin, producţia anuală de vin va fi limitată la o anumită cantitate, cu accent pe calitate şi se va adresa exclusiv pieţei din România. Nu dorim să ne extindem ca suprafaţă de vie şi nu vrem să producem mult, ci bun, să placă vinurile noastre. Acum dispunem de 46.000 de sticle, am dori ca în toamnă să nu mai avem niciuna".

Dintre cele nouă sortimente de vin "Lacerta", cel mai spectaculos este cel din soiul "Rheinriesling". Acesta este urmat de "Cabernet Sauvignon", "Muscat Ottonel", "Pinot Noir", "Merlot", "Chardonnay", "Fetească Albă" şi "Fetească Neagră". Preţurile sunt cuprinse între 39 şi 59 de lei.

Cu o cantitate modestă de vinuri, producătorii "Lacerta" nu consideră că vor produce un impact deosebit pe piaţa vinurilor din ţara noastră. Vor, însă, să atingă masa consumatorilor pretenţioşi, care să le rămână fideli pentru perioadele următoare.

Viile companiei "Lacerta Winery" sunt situate în comuna Finteşti, judeţul Buzău şi se întind pe o suprafaţă de 82 de hectare. În zona centrală a domeniului se află conacul Dorobanţu, construit în anul 1901 - opera arhitectului Ion Mincu. Acesta a fost renovat în anul 2005 de către proprietarii austrieci, conform planurilor originale.

Crama nou construită, unde se produce şi îmbuteliază vinul, este dotată cu un salon de degustări, un magazin de vinuri şi o sală de conferinţe, toate având o arhitectură elegantă şi un design rafinat. Domeniul "Lacerta", fiind situat la o oră şi jumătate de Bucureşti, poate găzdui vizite şi evenimente private sau teambuildinguri.

Zona viilor Dealu Mare este situată pe aceleaşi coordonate geografice cu podgoriile Bordeaux, Saint-Emilion şi Toscana, recunoscute pentru vinurile seci, cu gust complex şi catifelat.

Din anul 2003, Mihai Baniţă, specialist oeneolog, şi-a început activitatea în podgoria Dealu Mare (după o carieră bogată la Valea Călugărească), pregătind domeniul care a devenit "Lacerta Winery". În prezent, este director al companiei şi coordonator al activităţii de producţie şi distribuţie.

Walter Friedl, reprezentantul grupului de proprietari "Lacerta Winery", este inginer şi absolvent al Academiei de Studii Economice din Viena. Diplomat de carieră, a lucrat în serviciul statului austriac, fiind consilier comercial în România timp de mai mulţi ani. Din anul 1989 locuieşte în România. Este căsătorit cu o româncă, Larisa Firedl, care a lucrat la rândul său în diplomaţie. În prezent, ambii sunt coordonatori ai activităţii "Lacerta Winery".

"Lacerta" - brandul vinurilor - înseamnă şopârlă, în limba latină. În zona podgoriilor Dealu Mare şi, direct, în cea a Finteştiului, trăiesc numeroase şopârle. Pământul este sănătos, fiind cunoscut că şopârla nu se adaptează pe pământuri poluate, pe care au fost aplicate îngrăşăminte chimice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb