"Lacerta Winery" produce vinuri fine
CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 aprilie 2011
În podgoria de la Dealu Mare, în urma unei investiţii de 6 milioane euro, un grup de investitori austrieci împreună cu un investitor din Germania au început o afacere. Obiectivul: producerea de vinuri de înaltă calitate.
Oenologul Mihai Baniţă, directorul "Lacerta Winery", ne-a declarat: "Vinurile < Lacerta > au fost produse în nouă sortimente - şase de vin alb şi trei de vin roşu, toate de calitate premium. În prezent, avem îmbuteliate 46.000 de sticle şi estimăm o triplare a producţiei în următorii doi ani. În crama noastră nou construită putem procesa anual 540.000 kg de struguri, din care pot rezulta 380.000 de litri de vin".
Mihai Baniţă ne-a povestit că metoda de vinificare a "Lacerta" urmăreşte o maximizare a calităţii vinului. Tehnologia se bazează pe principiul gravitaţional, care elimină în totalitate folosirea oricărui sistem de pompare, astfel încât procesul de scurgere a părţii lichide să se des-făşoare natural, fără agresări mecanice. Acest procedeu este folosit de cele mai renumite case de vinuri din lume, reprezentând garanţia unui gust natural şi deosebit.
În anii 2005-2010, întreaga vie pe care o deţine "Lacerta Winery" a fost reîntinerită cu soiuri internaţionale de struguri şi două soiuri româ-neşti - "Fetească Neagră" şi "Feteas-că Albă". După această operaţiune a fost construită crama în care se produc şi se îmbuteliază vinurile.
Ţintind categoria premium şi super-premium, vinurile "Lacerta" vor fi distribuite exclusiv prin reţelele hotelurilor, restaurantelor şi barurilor de lux, prin intermediul câtorva magazine specializate, precum şi prin site-ul companiei.
Walter Friedl ne-a spus că pune accent pe calitate şi că producţia este destinată, pentru moment, exclusiv pieţei noastre.
Domnia sa ne-a precizat: "Nu dorim să ne extindem ca suprafaţă de vie şi nu vrem să producem mult, ci bun, să placă vinurile noastre. Acum dis-punem de 46.000 de sticle şi am dori ca în toamnă crama să rămână goală".
Cel mai spectaculos vin este din soiul "Rheinriesling", urmat de "Cabernet Sauvignon", "Muscat Ottonel", "Pinot Noir", "Merlot", "Chardonnay", "Fetească Albă" şi "Fetească Neagră" cu preţuri între 39 şi 59 lei/sticla.
Viile "Lacerta Winery" sunt situate în comuna Finteşti, judeţul Buzău, şi se întind pe o suprafaţă de 82 de hectare.
În zona centrală a domeniului se află conacul Dorobanţu, construit în anul 1901 - opera arhitectului Ion Mincu. Acesta a fost renovat în anul 2005 de către proprietarii austrieci, conform planurilor originale.
Crama nou construită, unde se produce şi îmbuteliază vinul, este dotată cu un salon de degustări, un magazin de vinuri şi o sală de conferinţe, toate având o arhitectură elegantă şi un design rafinat. Acolo se pot face vizite şi organiza evenimente private sau team-buildinguri.