LAURA CODRUŢA KÖVESI, DESPRE ACUZAŢIILE LUI GHIŢĂ: "Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar"

Anca Oblu
Politică / 9 ianuarie 2017



Laura Codruţa Kövesi (Sursa foto: captură Youtube)

Laura Codruţa Kövesi (Sursa foto: captură Youtube)

  • document ataşat DNA sesizează Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă
    apasă aici pentru a descărca.

    Şefa DNA: "Am sesizat CSM în privinţa acestor afirmaţii neadevărate şi neîntemeiate"

    -----------

    Actualizare 17:01 Parchetul General: "Costurile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa au fost integral achitate de Poliţia Română"

    Parchetul General a început urmărirea penală privind infracţiunea de abuz în serviciu în cazul afirmaţiilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi precizează că toate costurile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa au fost achitate de către Poliţia Română.

    Parchetul General a transmis, într-un comunicat de presă: "Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menţionată prin intermediul înregistrărilor difuzate".

    Procurorii menţionează că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie.

    În cea de-a treia înregistrare difuzată de România TV, fostul deputat Sebastian Ghiţă a susţinut că a finanţat indirect aducerea în ţară, în anul 2011, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

    Ghiţă a afirmat: "Mai vreţi încă o dovadă a relaţiei cu Laura Codruţa Kovesi? Vreţi să fiţi siguri că eu şi dânsa am fost implicaţi în acest dosar Realitatea Media? La cererea doamnei Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa, fostul director al FNI, din Indonezia, din Jakarta. (...) Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi cel care a furat sute de mii de oameni. Şi aş vrea să o întreb pe doamna Kovesi, ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Sunt doar eu? Am acţionat eu sau o firmă privată în numele statului român? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?".

    Şefa DNA a fost întrebată, astăzi, dacă Sebastian Ghiţă a avut vreo implicare în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Aceasta a răspuns: "De aceste aspecte s-au ocupat Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, vă rog să întrebaţi acolo".

    Parchetul General a deschis, în 4 ianuarie, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

    Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 5 ianuarie, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 16:47 Kovesi: "Nu sunt de acord cu o lege de amnistie sau graţiere"

    Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, astăzi, că nu este de acord cu o lege de amnistie sau graţiere care să vizeze infracţiuni cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

    Kovesi a declarat: "Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau de graţiere colectivă ori de graţiere individuală să vizeze infracţiuni care sunt date în competenţa de investigare a DNA.

    În ce priveşte proiectul de lege a răspunderii magistraţilor, şefa DNA a spus că în prezent există în legislaţie instituită răspunderea magistraţilor în activitate, iar aceasta se aplică.

    Kovesi a adăugat: "Dispoziţii legale sunt acum în concordanţă cu legislaţia europeană, din punctul meu de vedere nu trebuie modificate, sunt suficiente garanţii că atunci când un magistrat nu-şi îndeplineşte cu bună-credinţă atribuţiile de serviciu, poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul persaonal. Deci, din perspectiva mea, această lege nu trebuie modificată. Dacă apare un proiect de lege, va trebui să vedem în ce sens se modifică".

    Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că o lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească şi ar duce la destrămarea statului drept.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 15:55 DNA sesizează Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Sebastian Ghiţă

    Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cere Inspecţiei Judiciare să efectueze verificări în legătură cu declaraţiile făcute de Sebastian Ghiţă, în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul România Tv în perioada 28 decembrie 2016-5 ianuarie 2017 şi preluate şi de alte instituţii media, se arată într-un comunicat trimis Redacţiei.

    Sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele, conform documentului remis de Direcţia Naţională Anticorupţie:

    "- afirmaţiile tendenţioase şi mincinoase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată în mai multe dosare (fie în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie în investigare la DNA) sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor;

    - afirmaţiile urmăresc decredibilizarea DNA şi a activităţii procurorului-şef al instituţiei, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal;

    - afirmaţiile lansate în spaţiul public acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar, neavând la bază elemente de probaţiune administrate legal;

    - afirmaţiile pot avea drept consecinţă crearea unei stări de neîncredere în justiţie în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiţiei."

    Puteţi citi în documentul ataşat sesizarea DNA.

    (J.F.)

    ------

    Actualizare 14:15

    Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat astăzi că nu comentează declaraţiile unui "inculpat fugar, care are mai multe dosare, o parte la DNA" şi că nu doreşte să intre în dialog cu fostul deputat Sebastian Ghiţă.

    Şefa DNA a spus: "Haideţi să lăsăm lucrurile ridicole gen cucuvele mov şi alte culori şi şefi de la CIA şi să trecem la declaraţii serioase. În primul rând, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar. Un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise în judecată. Un inculpat fugar faţă de care am făcut încă din cursul anului trecut, sper să vă reamintiţi, încă din aprilie când de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA şi a făcut atacuri la adresa sistemului judiciar prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase. Ca atare, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar şi nu doresc să intru într-un dialog cu acesta".

    Kovesi a mai anunţat că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la "afirmaţii neadevărate şi neîntemeiate" făcute la adresa DNA în decembrie şi ianuarie şi a vorbit despre un "atac masiv" la adresa sistemului judiciar "din partea inculpaţilor şi a persoanelor pe care le cercetăm".

    Întrebată dacă a avut discuţii cu Florian Coldea sau cu Traian Băsescu despre condamnarea din dosarul ICA, Kövesi a spus: "Am precizat că am sesizat CSM pentru afirmaţii neadevărate".

    Şefa DNA a adăugat: "Sunt atacuri făcute de inculpaţi cercetaţi în dosarele DNA, sau chiar condamnaţi, sau persoane care îi susţin".

    Aceasta a susţinut că atacurile apar deoarece "DNA şi-a permis să deranjeze inculpaţii" şi a precizat că a depus "peste 14 sesizări la CSM privind afirmaţii tendenţioase, denigratoare, ridicole".

    Şefa DNA a mai spus că a sesizat CNA pentru 12 emisiuni.

    Întrebată de reporteri dacă DNA este responsabilă pentru dispariţia fostului deputat Sebastian Ghiţă, Kovesi a răspuns: "În acest dosar (al lui Sebastian Ghiţă, n.r.), noi am dispus măsura controlului judiciar şi am instituit obligaţia de a nu părăsi ţara. Totodată, am dispus efectuarea unei supravegheri operative care dumneavoastră ştiţi că se numeşte filaj, către Poliţia Română. Toate aceste măsuri trebuiau implementate şi aduse la îndeplinire de către structurile Ministrului de Interne. (...) Răspunsul în acest moment trebuie să-l dea Ministerul de Interne, cum a reuşit să scape de filaj".

    Şefa DNA a mai fost întrebată dacă instituţia pe care o conduce deţinea indicii că fostul deputat urma să fugă din ţară. Kovesi a precizat: "Noi ne-am luat măsuri de precauţie, din această perspectivă nu aveam indicii concrete. Este o măsură pe care procurorul de caz a dispus-o pe baza informaţiilor pe care le avea în dosar. Solicitarea pe care am făcut-o pentru mandatul european de arestare intră în procedura obişnuită în astfel de situaţii".

    Sebastian Ghiţă a dispărut din 21 decembrie.

    După dispariţie, fostul deputat a trimis mai multe înregistrări video postului România TV, în care face acuzaţii grave la adresa procurorului-şef al DNA.

    În ultima dintre acestea, Sebastian Ghiţă a afirmat că generalul SRI Florian Coldea l-a şantajat pe fostul premier Victor Ponta pentru a o numi pe Kovesi la conducerea DNA.

    (S.A.)

    Actualizare 13:37 Şefii DNA şi DIICOT, la Ministerul Justiţiei pentru discuţii cu ministrul Florin Iordache

    Şefii DNA şi DIICOT, Laura Codruţa Kövesi şi Daniel Horodniceanu, au venit astăzi la Ministerul Justiţiei pentru a discuta cu ministrul Florin Iordache.

    Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kövesi, a fost întrebată de jurnalişti, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, cum comentează acuzaţiile pe care i le aduce Sebastian Ghiţă, ea spunând că nu vrea să facă acum nicio declaraţie, pentru că nu vrea să întârzie la întâlnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache, relatează News.ro. Kovesi a precizat că va răspunde la întrebări atunci când va pleca de la Ministerul Justiţiei (MJ).

    Cu puţin timp înaintea procurorului-şef al DNA a ajuns la Ministerul Justiţiei şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, care a spus că nu ştie deocamdată pe ce subiecte va discuta cu ministrul Justiţiei, pentru că nu a avut o agendă precizată.

    La intrarea în sediul MJ, Horodniceanu a spus: "O să vedem despre ce este vorba în discuţiile avute cu domnul ministru. Nu am avut o agendă de discuţii precizată şi ceea ce doreşte să discute ministrul cu şefii de parchete. (...) Solicitările noastre sunt de dezvoltare instituţională în măsura în care vom continua ceea ce am început anul trecut. Atâta timp cât doar jumătate din ceea ce ne-am dorit s-a impus prin legea de modificare, urmează pe paşi fireşti ca DIICOT să se dezvolte instituţional în continuare".

    Întrebat dacă la întâlnirea cu ministrul Justiţiei crede că se va discuta şi despre o lege a amnistiei şi graţierii, Horodniceanu a spus că nu ştie pe ce coordonate va fi discuţia: "O sa trebuiască sa vedem exact dacă se pune problema în aşa mod. Deocamdată tot ce ştim, ştim din presă".

    La Ministerul Justiţiei a venit, în jurul orei 12.00, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a declarat că întâlnirea de lucru cu ministrul Florin Iordache va fi despre resursele Ministerului Public, buget şi chestiuni de logistică.

    (S.A.)

    ---------

    Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat astăzi, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, că întâlnirea de de lucru cu ministrul Florin Iordache va fi despre resursele Ministerului Public, buget şi chestiuni de logistică.

    Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) este primul dintre şefii de instituţii invitaţi luni de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, pentru discuţii, care vor viza atât bugetele pe 2017 ale acestor instituţii, cât şi alte probleme ce vor fi analizate după învestirea noului Guvern, transmite News.ro.

    Procurorul general al PICCJ a spus: "Întâlnirea de lucru vizează problematica resurselor Ministerului Public, discuţii despre buget şi chestiuni de logistică. Discutăm la ieşire".

    Întrebat în ce stadiu este dosarul deschis în 4 ianuarie de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare, Lazăr a spus că procurorii fac "ceea ce este de făcut în dosar, nu putem pas cu pas noi să facem declaraţii de presă în special cu ce se întâmplă în dosar".

    "Evident că sunt activităţi care sunt în curs şi vor fi puse la dispoziţie la momentul potrivit", a mai spus Augustin Lazăr.

    La Ministerul Justiţiei a ajuns şi procurorul general adjunct al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, care a declarat că speră ca bugetul pentru 2017 să îndeplinească cerinţele Ministerului Public.

    Licu a afirmat: "Nu avem în acest moment o sumă estimativă, vom discuta cu Ministerul Finanţelor. Prioritatea noastră în acest an este finalizarea lucrărilor de construcţie la diferite sedii ale parchetului din teritoriu şi dacă am putea un sediu secundar pentru DIICOT. Actualul sediu este insuficient, pentru că s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă, a crescut numărul de personal şi s-a înfiinţat serviciul tehnic".

    Surse judiciare au declarat că ministrul Justiţiei i-a invitat astăzi la discuţii pe procurorul general Augustin Lazăr, pe şefii DNA şi DIICOT, Codruţa Kövesi şi Daniel Horodniceanu, pe şeful Registrului Comerţului, pe şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pe directorii spitalelor penitenciar, conform News.ro.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb