• Update 08:44 Kovesi, despre săltarea lui Mazăre: "Nu cred că a fost deranjat"
Laura Codruţa Kovesi a declarat ieri seară, la un post de televiziune, că nu crede că Radu Mazăre, primarul Constanţei, a fost deranjat de procedura de aducere la parchet, dintr-un restaurant din Capitală, susţinând că edilul a putut fi văzut relaxat, ulterior, la geamul DNA.
Oficialul anticorupţie a explicat: "Sunt jandarmi (cei care l-au săltat pe Mazăre - n.r.) care erau în uniformă. Uniforma este stabilită prin regulament, la fel şi armamentul pe care îl poartă este stabilit prin regulament, au pus în aplicare un mandat de aducere. Nu cred că a fost deranjat nici domnul Mazăre - l-aţi văzut cu toţii, în geam, la DNA, deci nu văd de ce ar trebui să dăm aşa importanţă acestui subiect".
Kovesi a precizată că primarul municipiului Constanţa a fost citat telefonic, dar a mers în altă parte, iar procurorul a emis un mandat de aducere.
Domnia sa a detaliat: "De obicei, mandatul de aducere poate fi pus în aplicare prin procurori ai DNA, care, fiind poliţişti judiciari, nu merg în uniformă, sau, de foarte multe ori, apelăm la Jandarmeria Română. Nu pot să stabilesc eu prin ordin ce uniformă poartă jandarmul când merge în acţiune. Este uniformă prevăzută în regulamentele militare, prevăzută în lege. Plus de asta, nici nu cred că trebuie să stabilim noi uniforma jandarmului în funcţie de persoana pe care o ridicăm, adică indiferent de persoana cercetată jandarmul are aceeaşi uniformă".
---
• Update 08:27 Kovesi: "Un om de afaceri disperat că i se cere mită a trimis denunţul prin fax"
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, ieri seară, la un post TV, că dosarele finalizate cu condamnări au încurajat oamenii să denunţe la DNA fapte de corupţie, dând exemplul unui om de afaceri care nu a mai facut faţă presiunilor de a da mită şi a înaintat un denunţ prin fax.
Şefa DNA a mai spus că unii dintre cei urmăriţi, deşi avertizaţi că sunt cercetaţi, continuă să comită fapte penale, o prioritate pentru domnia sa fiind şi combaterea corupţiei din justiţie.
Oficialul anticorupţie a detaliat: "Cred că şi ultimele cauze mari investigate, ultimele condamnări obţinute de DNA au încurajat foarte mult oamenii să vină şi să denunţe faptele penale. (...) Am avut o situaţie în care un denunţător atât de disperat era de faptul că i se cerea mită, încât pur şi simplu a denunţat trimiţând un fax. Nu ştia unde ajunge, dacă ajunge la DNA. Cu toate acestea, şi-a asumat acest risc".
Procurorul-şef a mai afirmat că în Parlament a existat o voinţă unitară de a bloca cererile de arestare preventivă a unor aleşi acuzaţi de corupţie: "Nu ar trebui să existe o astfel de procedură. Parlamentul României (...) nu ar trebui să blocheze sau să interfereze cu activitatea judiciară. (...) Când vezi că ţi se resping toate arestările pe bandă rulantă, sub diverse motive, poate lumea crede că ne descurajăm. Nu. Noi o să ne continuăm treaba".
Codruţa Kovesi a mai afirmat că, după condamnările din ultima perioadă, există posibilitatea ca politicienii să fie tentaţi să modifice structura sau competenţele DNA. De regulă, Ministerul Justiţiei (condus în acest moment de Robert Cazanciuc) este entitatea care poate propune legi în acest sens, a mai punctat şefa DNA.
---
Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat, ieri seară, la un post TV, că baronii se gândesc că nu pot fi prinşi, ci sunt mai inventivi sau mai deştepţi decât procurorii, dar s-a dovedit că nu este aşa, subliniind ideea că declaraţiile politicienilor sunt "o ameninţare reală" pentru stabilitatea şi independenţa DNA.
Domnia sa a comentat, reacţionând la zvonurile care cer desfiinţarea DNA: "Aş împărţi oamenii în două categorii: cei care au prins curaj şi s-au prezentat la DNA pentru a face denunţuri şi a doua categorie, a celor pe care îi cercetăm. Uneori, deşi sunt puşi în gardă, ei comit în continuare aceste fapte. Declaraţiile acestor baroni sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei. Cine este nemulţumit de activitatea noastră poate sesiza CSM. Cred că există două caracteristici ale activităţii noastre: profesionalismul şi cooperarea cu alte instituţii. Simplul fapt că suntem eficienţi în aceste anchete nu ar trebui să ducă la concluzia că ar trebui să ne desfinţăm. Baronii se gândesc că nu pot fi prinşi, că sunt mai inventivi sau mai deştepţi decât procurorii şi iată că nu este aşa".
Laura Kovesi a menţionat că, în cazul anchetelor efectuate, DNA a stabilit tipologii pentru persoane care ocupă funcţii în administraţia locală: luare de mită, abuz în serviciu, când anumite contracte erau date în mod preferenţial unor rude sau promisiuni de intervenţie la diverse persoane pentru modificarea legislaţiei sau pentru a numi anumite persoane.
"Resursa financiară a fost direcţionată spre teritoriu, iar persoanele acestea aveau acces la sume din bugetul de stat", a spus Kovesi.
Procurorul-şef a subliniat că DNA este una dintre cele cinci instituţii nominalizate în raportul UE şi a fost dată drept exemplu.
"Nu cred că ar trebui să existe un proiect care să modifice structura acestei instituţii", a opinat Kovesi.
1. Hoti, nu baroni!
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 02.06.2014, 10:10)
Eu cred ca toata lumea vede si stie ca de fapt, acesti oameni nu sunt baroni, ci niste hoti notorii. Nici nu inteleg de ce sunt numiti asa, pentru ca nu sunt oameni de afaceri. Ba chiar ii si incurajeaza numele de baroni locali. Singurele lor avantaje sunt ca majoritatea sunt ofiteri sub acoperire ai serviciilor secrete si ca lucreaza cu politistii locali si in general cu primariile si consiliul local. Toti sunt de tipul lui SOV, unii chiar au avut in realitate probleme cu legea in trecut. Ei sunt de fapt un paravan prin intermediul caruia isi mai trag bani sub forma de parandarat sau taxa de protectie multi altii. Ce este mai rau este ca daca SRI a inregistrat si indosariat cel putin 10.000 de dosare de coruptie si hotie in Romania celor 20 de ani, nu le da curs si le foloseste directionat. Majoritatea acestor baroni locali, gradati sub acoperire, sunt lasati sa-si faca de cap dar indosariati, pentru a fi ulterior manipulati sau dati ca momeala publicului, atunci cand tensiunile locale cresc. Sa nu uitam ca totusi, nu condamnarea acestora reprezeinta ceva important, cu toate ca nici aceste condamnari nu prea au loc, datorita justitiei directionate si corupte, ci recuperarea prejudiciilor, adica confiscarea averilor. Asta este intr-adevar ceva important, pentru ca banii publici furati trebuie sa se reintoarca in bugetul public. In momentul in care acesti "baroni locali" nu pot justifica palatele, cumpararile de terenuri, afacerile cu bani negri, atunci lucrurile sunt clare, ce tot se amana anchetele? Daca nu au oameni destui pentru anchete, sa angajeze. Este totusi rusinos ca noi toti ne ducem traiul de pe o zi pe alta, iar acesti oameni se gandesc la milioanele de euro pe care le castiga si le dosesc prin tot felul de unghere.
1.1. Nu te cred (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2014, 10:49)
Iti zici Toma Necredinciosul pentru ca esti ateu sau pentru ca nu crezi nimic din ceea ce ni se serveste zilnic?
afirmi ca ....majoritatea sunt ofiteri sub acoperire ai serviciilor secrete si ca lucreaza cu politistii locali si in general cu primariile si consiliul local. Toti sunt de tipul lui SOV, unii chiar au avut in realitate probleme cu legea in trecut. Ei sunt de fapt un paravan prin intermediul caruia isi mai trag bani sub forma de parandarat sau taxa de protectie multi altii.
Daca este asa, este foarte grav; ar insemna ca DNA a fost infintata doar pentru plevusca, ati auzit sa fi fost arestat/intemnitat cineva din servicile secrete? pot fi pusi la punct si cei din servicii??