Finul premierului Ciolacu rămâne şef la Transelectrica

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 1 octombrie

Naşul - premier, finul - şef la Transelectrica (Sursa foto: Facebook / Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău)

Naşul - premier, finul - şef la Transelectrica (Sursa foto: Facebook / Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău)

English Version

Ştefăniţă Munteanu, finul premierului Marcel Ciolacu, rămâne preşedintele Directoratului Transelectrica în urma procesului de recrutare care s-a derulat în ultimele luni. Pe lângă Munteanu, ceilalţi membri ai Directoratului sunt: Victor Moraru, vicepreşedinte demisionar de la super-agenţia companiilor de stat AMEPIP, Florin Tătaru şi Cătălin Nadolu - aceştia doi practic şi-au reînnoit mandatele, şi Cosmin Nicula, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi a României. Potrivit unor surse din Transelectrica, se pare că Nicula a fost impus în ultimele clipe ca membru al Directoratului de către membrii Consiliului de Supraveghere apropiaţi PNL, care nu s-au declarat de acord cu promovarea în structura de conducere efectivă a companiei naţionale a lui Gheorghe Bolintineanu, director general firmei SMART SA şi preşedinte al PSD Ilfov.

Despre reînnoirea mandatului lui Florin Tătaru ca membru al Directoratului Transelectrica, aceleaşi surse din cadrul companiei naţionale ne-au transmis că probabil în luarea deciziei respective s-a ţinut cont de schimbarea poziţiei iniţiale pe care acesta a avut-o în cazul proiectelor Vădeni 1 şi Vădeni 2, dând aviz pentru semnarea contractelor, chiar dacă la momentul semnării şi-a delegat semnătura şi a preferat să plece în concediu.

Sursele citate susţin că fuga de semnătură a lui Tătaru a avut la bază faptul că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află un dosar penal în care sunt cercetate in rem (cu privire la faptele comise) toate activităţile legate de proiectele Vădeni 1 şi Vădeni 2.

Noul Directorat al Transelectrica va gestiona cele nouă proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale finanţate cu 424 milioane euro din Fondul de Modernizare. Acest fond reprezintă un instrument de finanţare constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în baza prevederilor Directivei EU-ETS şi a fost constituit penru perioada 2021-2030. Ţara noastră are o alocare de 11,98% din totalul de 2% din cantitatea totală de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezintă peste 15 miliarde de euro, sumă pe care o poate utiliza pentru finanţarea investiţiilor din energie.

Transelectrica este societatea de stat care deţine monopolul transportului de electricitate din România. Directoratul societăţii este format din cinci membri, compania fiind condusă în sistem dual, adică atât prin Directorat, cât şi prin Consiliul de Supraveghere. Principalul acţionar al Transelectrica este Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, cu 58%, urmat de Pavăl Holding (compania fraţilor Pavăl care au fondat Dedeman) cu 6,4% şi fondul de pensii NN cu 5,4%.

Compania de stat Transelectrica, operatorul reţelei de înaltă tensiune şi al sistemului energetic naţional, a înregistrat la finalul anului trecut un profit net de 219 milioane lei, în scădere cu 57% faţă de 2022, din cauza faptului că în 2023 nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea CPT la nivelul sumei din perioada similară a anului precedent (13,8 milioane lei în 2023 vs 338,5 milioane lei în anul 2022), potrivit unui document publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb