LAURA CODRUŢA KOVESI, DESPRE CAZUL PANAMA PAPERS: "Putem confisca sume de bani care nu se află pe teritoriul României"

S.A.
Anticorupţie / 10 aprilie 2016

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Actualizare 14:00 Procurorul şef al DNA: "Eliminarea din OUG privind interceptările a posibilităţii de conectare la Centrul Naţional de Interceptări ar fi un pericol"

Laura Codruţa Kovesi a afirmat astăzi la Pro Tv că eliminarea din ordonanţa de urgenţă privind interceptările, după dezbaterile din Parlament, a prevederii referitoare la posibilitatea procurorilor şi poliţiştilor de a se conecta la Centrul Naţional de Interceptări, ar reprezenta un pericol pentru buna desfăşurare a anchetelor.

"Dacă dispoziţia din ordonanţa de urgenţă care vizează posibilitatea Serviciului tehnic şi a procurorilor de a folosi Centrul Naţional de Interceptări nu rămâne în această variantă, cu siguranţă este un pericol foarte mare. În acel moment noi nu vom putea să ne conectăm la operatorii de telecomunicaţii pentru a pune în aplicare aceste măsuri de supraveghere tehnică", a declarat procurorul şef al DNA în emisiunea "După 20 de ani".

Potrivit lui Kovesi, decizia CCR nu făcea referire la utilizarea infrastructurii SRI, ci doar la persoanele care pot face interceptările.

"Decizia Curţii Constituţionale a precizat că aceste măsuri trebuiesc puse în aplicare exclusiv de către procuror şi poliţist, ceea ce în acest moment se întâmplă. Faptul că folosim o infrastructură a unei alte structuri a statului de asemenea în acest moment este prevăzut în această ordonanţă de urgenţă", a mai spus astăzi procurorul şef al DNA.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:28 Kovesi: "Există presiuni externe şi presiuni interne asupra procurorilor DNA"

Laura Codruţa Kovesi a declarat astăzi la Pro Tv că asupra procurorilor anticorupţie se exercită atât presiuni externe, venite din partea unora dintre cei anchetaţi, cât şi presiuni interne, determinate de termenele care trebuie să fie respectate.

"Presiuni externe ar fi şi declaraţiile publice care se fac. Aţi văzut, de foarte multe ori persoane pe care le cercetăm, cu funcţii importante, cum comentează chiar şi despre viaţa personală sau despre persoana unui procuror care-i investighează. Am văzut de foarte multe ori situaţii când persoane pe care le-am cercetat, după ce au ieşit din DNA, s-au dus într-un studio de televiziune, au comentat dosarul public, iar procurorii DNA nu pot sa aibă o reacţie, pentru că noi nu putem comenta public dosarele. (...) Apoi există presiune internă, a termenelor, atunci când institui o măsura preventivă, a reţinerii, spre exemplu, în câteva ore trebuie să finalizezi dosarul, să întocmeşti referat de arestare, să administrezi probe. Este şi aceasta o presiune pentru un procuror, dar cred că niciodată nu aţi văzut un procuror DNA să se plângă", a afirmat Laura Codruţa Kovesi în emisiunea "După 20 de ani".

Potrivit procurorului şef al DNA, cel mai important lucru este că procurorii anticorupţie reuşesc să facă faţă presiunilor de orice natură.

"Ce este foarte important este că procurorii din DNA au suficientă maturitate profesională, sunt curajoşi şi nu se lasă intimidaţi nici de aceste presiuni, nici de plângerile pe care avocaţii sau alte persoane cercetate le fac la Inspecţia Judiciară sau în altă parte. Pur şi simplu sunt oameni care cred în ceea ce fac, care respectă legea şi îşi fac datoria", a precizat Kovesi.

(S.A.)

--------

Actualizare 13:08 Kovesi, despre dosarul Microsoft: "Se fac analize financiare pentru stabilirea prejudiciului cauzat de abuzul în serviciu"

Laura Codruţa Kovesi a declarat astăzi la Pro Tv că procurorii anticorupţie continuă cercetările în dosarul Microsoft, iar pentru stabilirea prejudiciului cauzat în dauna statului român prin infracţiunea de abuz în serviciu se fac anumite analize financiare.

"În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimişi în judecată o parte dintre inculpaţi pentru fapte de trafic de influenţă, luare, dare de mită. S-a disjuns dosarul cu privire la infracţiunea de spălare de bani, inclusiv faţă de persoane care au fost cercetate în faza iniţială. Apoi, alte persoane, şi mă refer în special la cei care au avut calitate de foşti miniştri, (...) sunt cercetate şi învinuite pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu. Pentru dovedirea acestei infracţiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul pentru a putea să şi recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse nişte rapoarte de constatare financiară, se fac nişte analize financiare, (...) se administrează în paralel şi anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar", a afirmat Kovesi în emisiunea "După 20 de ani".

Laura Codruţa Kovesi a mai explicat, referindu-se la primele condamnări din acest dosar, că procurorii au decis să conteste decizia instanţei de fond, motivele de apel vizând atât latura penală, cât şi latura civilă.

"Am făcut o analiză împreună cu colegii care au participat în şedinţa de judecată, cu colegii care au lucrat în acest dosar. S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel vor viza atât latura penală, ceea ce include şi chestiunea privind pedepsele, dar şi latura civilă a cauzei, ceea ce include modalitatea de confiscare şi anumite dispoziţii legale care s-au aplicat", a precizat procurorul şef al DNA.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:35

"Putem confisca în general bani obtinuţi sau orice venituri obţinute în mod ilegal atunci când dovedim că s-a comis o infracţiune şi putem confisca sume de bani care nu se află pe teritoriul României", a declarat astăzi Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, despre scandalul Panama Papers, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro Tv.

Aceasta a răspuns astfel la întrebarea dacă DNA poate confisca bani obtinuţi ilegal şi care sunt acum în Panama. Laura Codruţa Kovesi a precizat că se pot disponibiliza şi conturi.

"Şi conturi cu sume de bani, putem să le disponibilizăm. Toate aceste activităţi se fac prin intermediul comisiilor rogatorii", a afirmat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a dat ca argument un caz instrumentat de DNA în care s-a indisponibilizat un imobil care nu era pe teritoriul statului român, ci undeva pe teritoriul unui stat membru UE.

"Suntem atenţi la tot ce apare în spaţiul public (despre Panama Papers, n.r). Sunt situaţii în care folosim informaţii din spaţiul public pentru a deschide anumite investigaţii, folosim informaţii din spaţiul public care pot fi verificate ulterior prin diverse mijloace probatorii pe care noi le putem administra", a declarat Kovesi.

Aceasta a menţionat că "atunci când apar informaţii în spaţiul public despre persoane pe care DNA le investighează, urmăresc şi acele informaţii".

Întrebată dacă poate cere informaţii suplimentare din Panama, în cazul retrocedărilor de la Ferma Băneasa, Kovesi a afirmat că "atunci când o astfel de informaţie este utilă într-un dosar, da, putem". "Este deja dosar în lucru la DNA, cu siguranţă vom analiza şi informaţiile din spatiul public cu privire la toate persoanele implicate", a mai spus Kovesi la Pro Tv.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:18 Kovesi: "Nu intru în politică; cei stresaţi de acest lucru să fie speriaţi că rămân la DNA"

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat la Pro Tv că zvonurile privind intrarea sa în viaţa politică sunt neadevărate şi sunt lansate "intenţionat", aceasta punctând că este mai bine ca cei "stresaţi" de o asemenea perspectivă să fie "speriaţi" de faptul că rămâne la DNA.

"Cu siguranţă, nu candidez nici la Preşedinţie, nu intru în viaţa politică, o să îmi continui activitatea în segmentul judiciar. Doar aici mă pricep şi aici îmi place să lucrez. Nu o să intru în politică niciodată şi cei care sunt stresaţi că o să intru în politică sau sunt speriaţi de acest lucru să stea liniştiţi! Mai bine să fie speriaţi că rămân la DNA", a afirmat Laura Codruţa Kovesi astăzi, în emisiunea "După 20 de ani".

Întrebată la cine se referă când spune că este mai bine să fie "speriaţi", Kovesi a explicat că este vorba despre cei care lansează astfel de zvonuri neadevărate.

"Cei care se sperie şi lansează astfel de zvonuri neadevărate. Am spus de foarte multe ori în spaţiul public că nu candidez la Preşedinţie, nu intru în viaţa politică. Cineva lansează intenţionat aceste afirmaţii, rolul meu e să spun de fiecare dată că nu este adevărat. (...) Am un plan foarte bine stabilit pentru viaţa mea de acum încolo, atât profesională, cât şi personală şi care nu vizează în niciun caz o eventuală candidatură pentru niciun partid politic. Nu doresc să intru în viaţa politică şi nici nu doresc să activez într-un alt mediu decât cel juridic", a mai spus Kovesi.

(S.A.)

----------

Procuroul şef al DNA: "Ar trebui o lege care să interzică celor condamnaţi definitiv să rămână în funcţie"

"Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie", a declarat astăzi Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro Tv.

"Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie", a mai spus Kovesi, făcând referire la "prea mulţi" parlamentari sau primari care au fost condamnaţi definitiv la închisoare, cu suspendare, dar care sunt încă în funcţie.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a reclamat presiunile asupra instituţiei pe care o coordonează.

"În primii 3 ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o forma de presiune", a mai afirmat procurorul şef al DNA.

În ceea ce priveşte numărul de procurori pe care îl are DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus că sunt prea puţini pentru numărul mare de corupţi din Romania.

"Sunt in jur de 8.000 de dosare în lucru în acest moment. Una dintre cele mai mari provocări vizează volumul foarte mare de dosare cu care se confruntă DNA. Şi anul trecut am avut 10 mii de dosare în lucru în condiţiile în care doar 90 de procurori instrumentează aceste dosare", a precizat procurorul şef al DNA.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Să confiște bani din strainatate sau de la multinationale, ciu siguranta nu. In schimb poate compensa confiscand bani care n-au existat niciodata. Vezi cazul Voiculescu!

    1. ba poate si de la multinationale, citeste legea

    Frumos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb