LAURENŢIU URLUESCU, DESPRE LEGISLAŢIA PRIVIND PLAFONAREA: "Toţi consumatorii de electricitate - posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor ca să beneficieze de plafonarea preţului"

E.O.
Miscellanea #Energie / 13 decembrie 2022

"Toţi consumatorii de electricitate - posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor ca să beneficieze de plafonarea preţului"
  • document ataşat Expunere de motive
    apasă aici pentru a descărca.

    Toţi consumatorii de electricitate este posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu presă, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Domnia să a declarat: "Din păcate, legislaţia privind plafonarea şi compensarea preţurilor din domeniul energiei electrice este neclară şi poate produce efecte neplăcute consumatorilor casnici. Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119 din 2022 aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienţii casnici la locurile de consum de domiciliu/reşedinţa. Legea prevede că de acest preţ plafonat se beneficiază o singură dată la un singur loc de consum. Noi, furnizorii, nu avem de unde să ştim dacă un loc de consum este de reşedinţa sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toţi clienţii casnici trebuie să transmită furnizorilor declaraţia menţionată în lege.

    Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declaraţie pe propria răspundere.

    Mai mult decât atât, legea prevede că plafonarea să fie aplicată începând cu luna următoare depunerii cererii, ceea ce ne înseamnă că ne putem aştepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial şi sfârşitul anului".

    Articolul citat arată: "La articolul I punctul 1, după alineatul (9) al articolului 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (10) - (14) cu următorul cuprins:

    "(10) În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b), se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum".

    Legea 551 care aprobă OUG 119/2022 a fost aprobată în Parlament şi urmează să fie promulgată.

    Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2023, clienţii cu un consum lunar mai mic de 100 kWh vor plăti un preţ final de 0,68 lei/kWh, cei care vor consuma între 101 şi 255 kWh vor avea de achitat un preţ final de 0,8 lei/kWh, cei cu un consum de până la 300 kWh - 0,8 lei pentru primii 255 kWh şi 1,3 lei/kWh pentru restul, iar cei cu un consum lunar de peste 300 kWh vor avea de plătit un preţ plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul.

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Cand esti prost, esti prost. Daca fiecare contract are la baza si un act de identitate, nu e logic sa ceri doar celor care nu si-au schimbat buletinele sa dea acele declaratii si nu TUTUROR? Adica sa te uiti in baza de date si sa iei de bun ce zic clientii acolo si sa nu fii mai tampit decat cei pe care ii acuzi de prostie?

      1. Pai ei asta si vor...o procedura cat mai complicata...nu trimiti declaratia, nu beneficiezi de plafonarea pretului.

        Depinde ce acte vor cere primii tampiti cand se va deconta subventia. Nu m-ar mira sa ceara saci cu declaratii semnate olograf.

        sunt unii care s au mutat si nu si au schimbat buletinul si cred ca sunt foarte multi. De ex, stiu unul care locuieste la casa in Corbeanca si are buletinul cu adresa de bloc in buc

        Ideea e sa beneficiez ecit mai putini si cit mai putin timp. Ca doar profiturile se duc la stat !

      Ca sa vezi imbecilii si spagarii din minister , creatori de legi , daca sunt nevoit sa stau cu chirie , si nu mai gasesc ceva contract "bun" , nu pot beneficia de plafonare . Oara spagarimea ministeriala a luat mai mult de la banci ca spaga in vederea "emiterii de acte normative' , sa dea credite pe locuinte si atunci pot beneficia de reducere de tarif , ca apoi cand nu mai pot plati sa il vand ..ca si contract daca am cui ? Sau spagarimea ministeriala nu intelege ca mai suntem nevoiti , unii , sa stam si cu chirie . Iar de nu is proprietar ...nu prea am gasit sicietati sa care doresc sa faca contract . Mi s-a spus la un moment dat ca ....."curentul nu este telefon celular sau abonamentul la curent nu este acelasi lucru cu abonamentul telefonic". Incredibil . Sparagarimea ministriala cu vechi state de plata in ADN . Incepanad de la domniile fanariote....

      Idiotii aia din min.energiei trebuie curentati, desi cred ca nici curentul nu mai poate face cat de cat ordine in creierul lor! Din pacate, datorita varstei, am pierdut trenul emigrarii, dar sunt mandru ca vorbesc pe whatsapp cu copii mei plecati dincolo de ocean!

      bine bine am inteles ca se doreste respectarea"" legii""dar unde este modelul declaratiei ca nu apare nicaieri, cineva gandeste dar nu cu creierul. e normal ca cei care avem aplicatia my enel sa alegem in on line si nu sa ne inghesuit iar ca "prostii ,turma in centrele enel. voi enel, ce parere aveti?????

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    30 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
    Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb