Lazea: Dacă economia României nu va creşte în 2009, atunci nu va creşte nicio ţară din UE

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2009

Economia României va continua să crească în 2009, fiind favorizată din acest punct de vedere, faţă de alte state din UE, de resursele energetice, de ponderea scăzută a exporturilor şi creditelor în PIB şi de faptul că nu are un regim de curs fix, a spus economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Vom avea creştere economică. Dacă România nu va creşte, înseamnă că nimeni nu va creşte în Europa. Primul argument este că nu avem regim de curs fix, astfel că, într-o mare măsură, şocurile externe sunt preluate de economia nominală, nu de cea reală, aşa cum se întâmplă în cazul statelor care au consiliu monetar", a explicat domnul Lazea.

Domnia sa a spus că, în al doilea rând, independenţa în materie de resurse energetice a României este un alt factor favorabil. "România este un mic importator de energie, alături de Polonia. Faţă de bulgari, sârbi, croaţi, s-a văzut că nu am fost afectaţi de criza energetică", a mai spus economistul-şef al BNR.

Al treilea argument menţionat de Lazea este ponderea scăzută a exporturilor în produsul intern brut (PIB), iar al patrulea, nivelul redus al creditului în PIB în cazul României.

"Raportul exporturi/PIB este, în cazul României, de 25%, faţă de 70, 80, 90% în alte cazuri, precum Cehia sau Slovacia. Ceteris paribus, o criză pe pieţele de export ne afectează mai puţin. Similar, ponderea creditului în PIB este, în România, de 40%, cel mai scăzut raport din UE, similar Poloniei. Astfel, o criză a creditării afectează mai puţin România decât alte state din regiune", a mai spus reprezentantul băncii centrale.

Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) indică o creştere a PIB-ului cu 7,9% în 2008 şi cu 2,5% în 2009.

Principala problemă pentru economia noastră o constituie ajustarea ordonată a deficitului de cont curent, care, la finalul lui 2008, s-a plasat la aproximativ 13% din PIB, a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Potrivit prognozei oficiale, deficitul extern s-a corectat la finalul anului trecut până la aproximativ 12,2% din produsul intern brut (PIB), faţă de aproape 14% în 2007.

"Aş vrea să cred că deficitul de cont curent a ajuns la 12,2% din PIB anul trecut, dar mi se pare o prognoză destul de optimistă, eu aş zice mai degrabă 13% din PIB", a explicat domnul Lazea.

Domnia sa a completat că aducerea dezechilibrului extern la un nivel sustenabil este prioritară pentru recâştigarea încrederii investitorilor străini.

"Principala problemă la sfârşitul lui 2008 nu era nici creşterea economică, nici inflaţia, ci mărimea deficitului extern. Dacă înţelegem că aceasta este principala problemă, trebuie să aducem deficitul de cont curent la un nivel sustenabil. Dacă nu înţelegem şi continuăm protestele şi cererile, nu vom recâştiga încrederea partenerilor străini şi nici bine nu va fi", a mai spus economistul-şef al BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb