Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri Legea prin care este eliminată necesitatea avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) la numirea şefului DGPI, după ce Curtea Constituţională (CCR) a respins sesizarea PNL împotriva acestui act, informează News.ro.
CCR a respins pe 21 iunie sesizarea formulată de Partidul Naţional Liberal (PNL) împotriva actului.
Parlamentul a adoptat în mai Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 76/2016, prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei să fie militar precum, şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.
Administraţia Prezidenţială s-a împotrivit acestor modificări. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, în luna mai: "Este un demers cu o miză politică, o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui. Am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM şi am discutat la momentul respectiv despre acea Ordonanţă de Urgenţă şi urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel. Prin votul (...) de la Senat, practic, această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al preşedintelui. Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională".
Tot în mai, şi Iohannis s-a arătat împotriva proiectului: "Aşa ceva nu se poate. Asta este o eroare, o greşeală, cum doriţi. Atât timp cât instituţia este una militarizată, nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct! Iar indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România conform Constituţiei. Dacă se menţine această soluţie, care e una neconstituţională după părerea mea, evident că speţa va ajunge la CCR. În ultimă instanţă, voi ataca eu la CCR, dar deocamdată aşteptăm să îşi revină Parlamentul şi să intre în normalitate".