O lege care impune pierderi deţinătorilor de obligaţiuni garantate de stat emise de banca naţionalizată Hypo Alpe-Adria-Bank International a fost aprobată ieri de Parlamentul din Austria, transmite Bloomberg.
Ministrul de Finanţe Michael Spindelegger a propus luna trecută legea în cauză, iar ea prevede divizarea Hypo Alpe, prin vânzarea unei părţi şi lichidarea de active de 18 miliarde de euro în cazul celeilalte părţi, pe parcursul mai multor ani.
Opoziţia a criticat legea, cerând intrarea în insolvenţă a băncii, pentru a limita costurile suportate de contribuabili.
"Este vorba dacă se vrea protejarea contribuabililor, creditorilor sau investitorilor. Această soluţie este cea mai costisitoare pentru contribuabili. Insolvenţa este soluţia corectă, pentru că investitorii ar fi trebui să ştie în ce se bagă", a declarat Werner Kogler, parlamentar din partea Partidului Verde, din opoziţie.
Legea nu ia în considerare garanţiile acordate de landul Carinthia deţinătorilor de obligaţiuni ai băncii Hypo Alpe, salvată de la faliment de către statul austriac cu fonduri publice, cărora le impune pierderi.
În luna martie, ministrul de Finanţe a exclus intrarea în insolvenţă a băncii, care ar fi afectat deţinători unor obligaţiuni în valoare de 11 miliarde de euro, cu prioritate la plată, preferând să impună pierderi deţinătorilor de obligaţiuni fără prioritate la plată şi foştilor proprietari ai Hypo Alpe, între care Bayerische Landesbank.
Circa 70% dintre austrieci ar fi preferat ca banca să intre în insolvenţă.
Decizia de a şterge datorii garantate de stat în valoare de 890 de milioane de euro a atras critici din partea agenţiilor de rating şi a FMI, întrucât riscă să afecteze încrederea investitorilor, chiar dacă guvernul susţine că este vorba despre un caz izolat.
În afară de datoriile garantate, legea mai anulează împrumuturi de 800 de milioane de euro primite de Hypo Alpe de la BayernLB, după o primă tranşă de ajutor din partea statului, la sfârşitul lui 2008, şi naţionalizarea de urgenţă din decembrie 2009.
BayernLB consideră că măsura echivalează cu o expropiere, fiind fără precedent în Europa.
Legea va intra în vigoare după promulgarea de către preşedintele Heinz Fischer şi publicarea în Monitorul Oficial.
Hypo Alpe a costat statul austriac 5,5 miliarde de euro, de la salvarea acesteia, în 2009, şi alte peste 3 miliarde de euro vor fi necesare pentru lichidarea activelor.