LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ, STATUL ROMÂN ŞI ICSID Întrebările unui fost bancher pentru Raiffeisen Bank

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 august 2016

Întrebările unui fost bancher pentru Raiffeisen Bank

Fost bancher: "Banca nu are un drept divin să fie profitabilă"

De ce ar trebui ca statul român să meargă la ICSID (Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială) legat de Legea dării în plată?

Este întrebarea unui fost bancher care consideră că Raiffeisen Bank nu are dreptate când spune că această lege ameninţă siguranţa investiţiilor băncii în România.

Această întrebare vine în contextul în care Raiffeisen Bank International a notificat statul român în legătură cu Legea dării în plată, solicitând modificarea actului normativ.

Christof Danz, şef PR Raiffeisen Bank International, ne-a confirmat, săptămâna trecută, că banca a trimis deja o scrisoare Guvernului român referitoare la Legea dării în plată.

Banca ar urma să se plângă de faptul că Legea dării în plată, prin încălcarea dreptului la proprietate, ignoră tratatele bilaterale semnate în vederea asigurării protecţiei investiţiilor străine.

Astfel, statul ar trebui ca, într-un anumit termen, să modifice legea, sub ameninţarea unor procese pe care ar urma să le intenteze acţionarii băncilor străine din ţara noastră la tribunalele internaţionale.

Legat de aceste aspecte, fostul bancher întreabă: "De ce se spune că România nu a respectat acordul cu Austria privind asigurarea protecţiei investiţiilor străine? Cum a încălcat ţara noastră acest acord şi, respectiv, dreptul la investiţiile Raiffeisen? Ce investiţii a făcut Raiffeisen Bank? Cei de la Raiffeisen au investit în banca lor din România. Poate că vor spune că au finanţat economia. Dar cum au finanţat economia? Au dat credite, nu ajutor, credite pe care au încasat dobândă. Va trebui ca banca să dovedească ce investiţii a făcut, nu ce credite a dat.

Cât este investiţia în Raiffeisen Bank? Aceasta nu a fost afectată de Legea dării în plată. Dacă Raiffeisen Bank ar fi atât de afectată de această lege încât să iasă din piaţă, atunci ar trebui să nu mai dea credite ipotecare, ci alte tipuri credite, pentru că produsele pe care le vinde nu se limitează la împrumuturi ipotecare. Legea nu interzice să dea credite. Atunci ar fi încălcat tratatul - dacă ar fi interzis băncii să dea credite. Nu i-a interzis nici să ia garanţii acoperitoare de la client. Cu ce a încălcat tratatul România? De ce trebuie să meargă la ICSID?

Legat de ceea ce se întâmplă în cursul activităţii bancare, instituţiile de credit au comitet de risc şi departament de risc care fac analize de risc, au proceduri şi norme de risc management avizate de BNR. Ce a încălcat România adoptând o lege?"

Fostul bancher mai subliniază că valoarea garanţiei este subsidiară şi că nu din garanţie se rambursează creditul, ci din capacitatea cetăţeanului de a-l plăti. În acest sens, specialistul a precizat: "În momentul în care dă un credit, banca trebuie să analizeze capacitatea clientului de a plăti. Dacă respectivul client nu mai poate plăti şi se ajunge la darea în plată, atunci înseamnă că banca a greşit de două ori. O dată când a evaluat capacitatea individului de a rambursa creditul şi a doua oară când a evaluat garanţia, în cazul în care garanţia nu va fi acoperitoare. De ce ar trebui să răspundă România pentru greşelile băncilor? De ce se duce Raiffeisen Bank International la ICSID? Guvernul României nu a încălcat niciun tratat, nu a adoptat o lege care să interzică băncilor să desfăşoare activităţi profitabile, nici măcar implicit.

Să afirmi că trebuie să faci provizioane de peste 40 de milioane de euro până când vezi cum se aplică legea şi că aceasta constituie pierdere este, folosind cea mai blândă exprimare, o denaturare a adevărului. Băncile trebuie să-şi evalueze corect riscurile. Banca nu are un drept divin de a fi profitabilă".

Amintim că, potrivit raportului semestrial al Raiffeisen Bank, instituţia financiară a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a Legii dării în plată.

În acest context, banca a înregistrat un profit net de 36 milioane euro, în prima jumătate a anului 2016, în scădere faţă de 48 milioane euro - profitul din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul fiind afectat şi de provizioanele făcute pentru darea în plată, după cum au menţionat reprezentanţii băncii.

Raiffeisen a fost prima dintre bănci care a notificat statul în legătură cu Legea dării în plată, alte câteva instituţii financiare intenţionând să facă acelaşi lucru, conform presei.

Prin procedura de notificare, băncile străine ameninţă statul român că îl va reclama la ICSID, "unde se plâng investitorii străini din România că nu li s-au respectat drepturile", ne-a explicat avocatul Vasile Deleanu, ce reprezintă statul în mai multe procese internaţionale deschise la ICSID.

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată, a reacţionat la informaţiile referitoare la intenţia băncilor, făcând o paralelă între actul normativ iniţiat de domnia sa şi Legea bail-in-ului (care presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate pentru salvarea băncilor cu probleme).

Parlamentarul a întrebat: "Dacă Legea dării în plată încalcă drepturile băncilor străine, Legea bail-in-ului, care se aplică atunci când bancherii nu reuşesc să conducă băncile şi le bagă în faliment, nu încalcă drepturile deponenţilor, luându-le economiile din conturi?"

Acţiunea băncii Raiffeisen era previzibilă, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care a redactat Legea dării în plată. Domnia sa ne-a declarat: "Raiffeisen Bank găseşte ca scuză Legea dării în plată pentru profitul său în scădere, ca să ascundă problemele pe care le are. Banca face un joc periculos, însă depinde şi cum va dori statul să joace. Dacă va merge în faţa instanţelor internaţionale la fel de slab pregătit ca în celelalte procese, atunci va pierde şi va fi nevoit să plătească despăgubiri necuvenite".

La finalul lui 2015, înainte cu câteva luni de aprobarea legii, şefii unui număr de patru bănci străine cu subsidiare în ţara noastră l-au avertizat pe preşedintele Klaus Iohannis, printr-o scrisoare în care i-au solicitau să prevină efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, menţionând că pot da statul în judecată la curţile de arbitraj internaţionale.

Andreas Treichl, CEO Erste Group (acţionarul BCR), Carlo Vivaldi, Şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, Frederic Oudea, preşedinte al Federaţiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale (banca-mamă a BRD) şi Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank International, au menţionat, în respectivul document: "Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşii următori în a ne apăra investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european".

În scrisoare, cei patru şefi de bănci i-au cerut lui Iohannis să prevină ceea ce ei numesc "un real prejudiciu" pe care l-ar aduce legea: "Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoacă un prejudiciu atât de substanţial".

Bancherii au ţinut să sublinieze că, "potrivit estimărilor preliminare ale Băncii Naţionale a României, legea ar avea impact în dauna sistemului bancar, cu potenţiale pierderi de ordinul miliardelor de euro".

Deşi, iniţial, BNR a estimat că această lege va produce un risc sistemic sever, recent, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că, potrivit raportărilor făcute de instituţiile de credit, au fost depuse doar 3.907 notificări de dare în plată, trimiţându-i pe jurnalişti să ceară detalii băncilor.

Deputatul Daniel Zamfir ne-a spus că, probabil, cele mai multe notificări de dare în plată au fost depuse la firmele de executare şi la societăţile de recuperare creanţe, care au cumpărat pachete semnificative de credite neperformante de la bănci.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. Pana in 2008, am avut cont curent la Raiffeisen Bank, de la care m-a ferit Dumnezeu sa iau vreun leu credit. In 2008, revoltat de comportamentul functionarilor Raiffeisen Bank, am denuntat unilateral contractul cu aceasta banca. Inca de la intrarea sa pe piata romaneasca, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni al fostei Banca Agricola, compania Raiffeisen Bank s-a remarcat ca foarte agresiva in piata, in sensul rau al cuvantului. Pentru ilustrare, sugerez celor care au apucat acea perioada, sa compare Raiffeisen Bank si Renault, din perspectiva modului cum si-au majorat propria participatie, la Banca Agricola SA, respectiv la Dacia SA. De atunci si pana acum, Raiffeisen Bank Romania a marcat varful de agresivitate si mojicie in relatia cu populatia Romaniei, luandu-si-l permanent ca model pe presedintele Steven van Groningen. Rog respectuos redactia Bursa ca, daca considera ca se impune cenzurarea chiar si numai in parte opiniei mele, sa nu publice nimic din ea. Multumesc frumos!

    1. Am cont curent, serviciul premium banking, comisoane zero, card de credit cu cashback, economiile mele sunt in siguranta in fondurile monetare ale Raiffeisen Asset Management. Adica servicii integrate moderne. Eu sunt foarte multumit de aceasta banca. Ce probleme concrete ai tu?

      Maiii, tu ești chiar S Van Groningen! :))

      Hai sa Îți spun eu ce problema am avut legata de relația cu Raiffeisen.

      Intr-O zi am vrut sa fac un ordin de plată. 

      La ghișeu ,nu au vrut sa-mi prelucreze OP -ul pana nu semnez noile condiții generale ale afacerii. 

      Ok ,le-am cerut sa le citesc . 

      Dincolo de uimirea angajaților ca cineva chiar citește contracte, pur și simplu după ce am terminat de citit, am simțit nevoia sa închei relația cu aceasta banca.Poate erau prea moderne și" integrate "serviciile lor. 

      Are dreptate. Am fost client la Carpatica si aveai impresia unor servicii de acum 10 ani. Le mai lipsea imprimanta matriciala si postalionul pentru extrase de cont. La fel la CEC. Or fi puse pe comisionare bancile austriece, dar au venit cu produse inovative si moderne pe piata romaneasca.

      Numai un sărăcan s-ar lăuda că e client premium cu card de credit cashback.

      În viața mea n-am avut overdraft la cardul de debit, să crape paraziții de ciudă. 

      Ca sa ai cont premium la Raifaizăn trebuie sa ai un rulaj minim de 2000 de euro sau echivalentul in RON la aceasta suma. Intr-adevar, comisioanele sunt 0 la toate operatiunile dar totusi acest rulaj nu si-l permite oricine. In opinia mea cine isi permite sa ruleze acesta suma lunar si-ar permite sa plateasca si comisioanele alea care oricum sunt de-a dreptul nesimtite. Dar asta e o alta discutie.

      un pritene de-al meu a pierdut 300 de dolari, comision pe care i le-au perceput pt ca si-a lichidat detinerea la un fond monetar. bineinteles, ca acest comision fusese introdus ulterior semnarii contractului si pus cu steluta si scris mic in josul paginii. Raiffeisen joaca murdar, probabil ca esti angajat acolo platit bine sau vreun ciudat de la patronatul lor bancar de ii ridici in slavi. client real raiffeisen care sa fie multumit de serviccile lor nu am intalnit.

      nici eu nu fac overdraft. aceasta facilitate iti da impresia ca poti sa cheltuiesti mai mult decat castigi, ca sa ai de unde plati inapoi bancii dobanda si comisioane. overdraftul este o capcana intinsa de banci consumatorilor neinformati

      pentru clienti mari deponenti si actionari se ofera servicii premium,iar pentru cei cu credite "mulsul pina la capat" cei care apeleza la servicii bancare, ar trebuie sa stie ca acestea nu sunt societati caritabile

      wlade, ai fost pana acum rusinea postacilor, cu tot felul de aberatii scrise

       

      Insa acum primesti nota 10+ pentru comentariu. Da, ai dreptate. Nu sunt societati caritabile si trebuie sa cantaresti bine fiecare produs pe care incearca sa ti-l vanda. Exista doua categorii de produse: 

      - cele de muls, unde clientul iese pe minus material, dar pe plus spiritual (iei un credit pentru ca vrei ACUM ceva, nu peste 5 ani cand strangi banii)

      - cele de win-win, cand dai banii bancii sa faca ceva destept, obtine, sa zicem, un 5% profit, tie iti da 3.5%, pastreaza si ea 1.5%. Acestea sunt produsele care merita. 

      Bre, taranule, citeste pe aici cum este cu cardurile selecte.

       

      Big-spending travelers targeted 

      Chase joins other big banks, including Citi and Barclays, which have added similar high-dollar cards in recent years in a market long dominated by American Express. The cards target high-spending people with excellent credit who travel frequently. 

      “American Express discovered these folks a long time ago, and now the larger banks are saying, ‘Why not us?’” says Ali Raza, principal at CCG Catalyst, a consulting firm that specializes in banking. “These cards come with very rich rewards, typically much higher than what Joe Schmoe is getting.” 

      As expensive as these cards are, they’re not even the most elite out there. Some even pricier ones – such as American Express’ fabled Centurion Card (reportedly with a $5,000 initiation fee and $2,500 annual fee) – are by invitation only, or are available only to private banking clients of major banks. 

      Of course, these cards in the $450 range aren’t for everybody. Surveys consistently show that most cardholders, even wealthy ones, prefer cash back to travel as a reward. People with average credit or who don’t spend much money might not qualify. Spending minimums could be hard to meet. Those accustomed to carrying monthly balances will find that interest charges will eat into any rewards. 

      They’re looking for a customer segment where people are looking for exclusive rewards. People might be willing to pay a higher annual fee if they are getting the right type of rewards that are matching what their lifestyle is. 

      — Tiffany Montez  

      Aite Group 

      “They’re looking for a customer segment where people are looking for exclusive rewards,” says Tiffany Montez, senior analyst with banking consulting company Aite Group. “People might be willing to pay a higher annual fee if they are getting the right type of rewards that are matching what their lifestyle is.” 

      spune-i prietenului ca toate comisioanele sunt afisate pe web, pe situl RAM

      Nu exista josul paginii, fonturi de 4, cerneala invizibila, etc 

      daca esti postac platit, atunci spui minciunile pe care le arunci 

       

      RAM este singura institutie care iti trimite acasa formularul 200 completat de ei, tu doar il semnezi si il depui la ANAF. 

      Sau poate prietenul tau nu stia ca dobanzile sau castigurile de capital se impoziteaza, unele la sursa, altele la contribuabil. Analfabetismul se vindeca citind un pic. 

      aoleu, cristi c whatever care lucrezi la BNR si ai 4 case si-o nevasta la asf, ia-ti citatele si calatoreste spre o gaura neagra, survoleaza marile lichide de pe titan, exploreaza o stea neutronica, dar taci! esti ridicol de absurd si plictisitor si deja recognoscibil ca o murdarie pe care o gasesti in padure sau pe strada in fata blocului, dar stii de unde vine. din intestinul gros al cuiva...

      Usor cu pastilele de cap. Te-au dezlegat astazi si te plimba prin curtea interioara?

      de unde stii tu? poate ca asa este astazi 29.09.2016. stii tu cum era acum 3 ani? nu m-ar deranja sa ma plateasca cineva ca scriu aici, mai ales cu un spor de comunicat cu indivizi ca tine, dar scriu pentru ca la fel ca tine, asshole, cred in ceea ce scriu. si anume ca voi bancile sunteti imorale, hoate si ati facut bani in Romania beneficiind de ochii inchisi ai BNR-ului si prostia oamenilor de rand.

      citatul asta e din kim kardashian? ca asa pare...

      sunt notiuni noi pentru tine, inteleg :( tu esti cu copy-paste-ul.

      o sa incerc sa scriu cu subiect si predicat sa nu te pierzi in intelesuri, macar pana mai promovezi cateva clase.  

      Bancile sunt amorale. Unii angajati pot fi imorali. Asa cum si Biserica are popi imorali. Iohannis este imoral la fel ca si sotia lui pentru falsul in declaratii privind mostenirea inexistenta. Cine esti tu sa dai lectii de moralitate? Important este doar sa ai bunul simt sa te feresti de oamenii imorali, pe oriunde i-ai gasi, in spitale, biserici, in presa, in banci.

      La banca asta iti ia comision si, daca treci prin fata bancomatului!

      Numeste o banca ce are comisioane mai mici? Toate sunt cam la fel, dar poti iesi mai ieftin daca iei pachete de servicii.

      Au comisioane la fel ca toate celelalte banci. Le-am comparat pe multe dintre ele.

    Fostul bancher e de fapt fosta bancher, Andreea Cristofurakis

    Dl Zamfir pune o intrebare foarte buna aici si anume ca daca Legea darii in plata atenteaza la dreptul de proprietate al bancilor, asa cum afirma Raiffeisen, atunci Legea bail-in-ului nu atenteaza la dreptul de proprietate al deponentilor?! Insa de asta nu se plange niciun bancher, cu toate ca aplicarea bail-in-ului se face in caz de faliment al unei banci, deci urmare a unui management defectuos sau a fraudelor.

    1. In cazul bail-in, tu ca si deponent poti sa iti retragii banii in orice moment, in schimb la DIP banca nu iti poate pretinde sa platesti creditul anticipat si eventual daca mai vrei credit vezi daca poti sa mai iei dupa noile conditii. (in special avans). In rest eu as propune ca d-l Zamfir si Piperea sa reprezinte statul roman la instantele internationale, iar in cazul in care statul pierde procesele, despagubirile sa le plateasca dansii.

      a spus Piperea o chestie foarte desteapta: nu poti revendica un profit ilicit. daca Raiffeisen si-a facut profitul beneficiind de clauze abuzive, atunci e ilicit si ar trebuit sa i se confiste. si daca se supara, poate sa isi ia talpasita si sa se intoarca la Viena. ne vom bucura si ii vom face cu mana.

      Da, foarte corect. Sustin si euvpropunerea ca profesorul Piperea si domnul Zamfir sa reprezinte Romania in procesele internationale si daca pierd sa plateasca ei si neamurile lor dsunele. Ei stiu foarte bine care sunt subtilitatile legii pe care au scris-o, profesorul Piperea inteleg ca e un jurist stralucit, deputatul Zamfir stie ca s-a luptat cum e faza cu retroactivitatea... Daca tot ne-au facut un bine sa-l faca pana la capat sa stim cui sa-i multumim.

    Si cine este acest "fost bancher"? Doreste sa ramana anonim? Ar fi pacat sa nu beneficieze de aprecieri pentru argumentele economico-financiare de mai sus

    1. Zise un alt anonim........

      Diferenta este ca eu nu am "declarat" nimic la ziar

    Frumos ar fi ca fostul bancher daca exista sa si asume opiniile ca, vorba aia, e fost. Alminteri, tot buni de plata suntem.

    1. E un anonim ca tine. Dar, macar vede lucrurile asa cum sunt. Nu cum ai vrea tu. Practic Romania nu ar avea de ce sa se teama! Acest articol spune tot. Vine Van Groh sa spuna ca el nu mai face profit, pai asta e din cauza atitudinii lui si in general a bancherilor care sunt alta rasa fata de restul populatiei. Deci el deplange un profit care nu l-a facut si da vina pe o lege, nu pe calitatile lui de adaptare. Vezi Banca Transilvania.....macar a avut intalnire cu reprezentantii clientilor si au facut niste promisiuni. Tocmai CEO. Asta inseamna sa vrei sa arati ca esti deschis si indreptat spre consumator. Dar, Van Groh ce a facut in acest sens? NIMIC. Bine ca stie sa dea vina .... Ridicol bre....

      Cred ca tu esti din alta rasa...klingonian ceva, daca tu crezi ca face vreo banca profit din creditele DIP

    cred ca Raiffeisen vrea sa puna presiune si sa santajeze statul roman, in contextul in care Curtea Constitutionala urmeaza sa dea o decizie pe legea darii in plata. austriecii in frunte cu Van Groningen sunt niste santajisti, la fel s-au miscat si cand erau discutiile pentru adoptarea DIP, au fost printre rpimii care au marit avansul la creditele ipotecare. ar trebui sa fie ocoliti de toti romanii

    1. Total de acord. Sa fie ocoliti.

      Raiffeisen face foarte bine. Eu, client si investitor in banca, nu am niciun chef sa platesc dezmatul electoral al prostanacului Daniel Zamfir, printr-o performanta mai proasta a bancii. Sa plateasca el, din bugetul de stat.

      si statul roman ar trebui sa se nu se mai imprumute de la Raiffeisen. e ciudat sa te dea in judecata la un tribunal international si tu sa te imprumuti de la el si sa ii platesti dobanda

      ''RAIFFEISEN BANK TREBUIE SA DEA STATUL ROMAN IN JUDECATA IN ROMANIA DUPA LEGILE STATULUI ROMAN,,,,,NOI CETATENII ROMANI NU AM BENEFICIAT DE DOBANZI CA IN U.E.

      Nici nu vei beneficia prea curand de dobanzi ca in UE. Poporul roman este un popor de tepari lenesi.

      Ești prost!

      Ce frustrat nesimtit esti.

    ''' SA IMI SPUNA SI MIE CINEVA IN CE TARA BANCILE : EXECUTA SILIT UN CETATEAN ROMAN CARE NU ISI MAI POATE PLATII RATELE LA BANKA,AI IA APARTAMENTUL SI IL LASA SI DATOR PE VIATA"""""""BANCILE FAC ACEST LUCRU SI IN TARILE: GERMANIA,AUSTRIA,OLANDA,FRANTA ,UNGARIA,.....EU CRED CA TREBUIE SA STRANGEM 100.000 SEMNATURI CA BANCILE SA PLECE DIN ''ROMANIA'''

    1. Bravo postacule. Ia 30 de bani pentru mesaj si sterge-o de aici.

      Bravo mai bogatule!

      Bravo sarantocule. Hai, taie fum pe Lamotesti ca in rest deranjezi, minoritarule cu rambal si ureche muzicala. Sa-i ridicibosanale lui Cuza pentru ca v-a dat drumul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb