Actualizare 20:00 Băsescu: "SRI, singura beneficiară a legii defăimării"
Traian Băsescu consideră că legea iniţiată de Liviu Dragnea ar fi avut ca beneficiar întărirea SRI, singura instituţie a statului român capabilă să supravegheze domeniul IT, transmit surse din presă.
"Slavă Domnului, a fost retrimisă înapoi. Am fost adversarul ei.(...) Nu este necesară, avem legislaţie care blochează şi atitudinile de tip fascist şi declaraţiile antisemite - eu însumi am fost subiect CNCD, am fost şi sancţionat", a declarat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a spus că în ţara noastră există o singură structură care ar fi fost capabilă să supravegheze domeniul IT.
"Cine ar fi putut să supravegheze, cine avea capacitate în România să supravegheze mijloacele IT? Cumva credeţi că vreun comitet numit de Parlament? Hai să fim oameni serioşi! Eu ştiu o singură structură a statului român care poate face acest lucru şi e SRI, pentru că după ce trecea legea, trebuia să-i dai şi mijloace, iar mijloacele nu ar fi fost la un consiliu cu 17 - 50 de numiţi de Parlament sau de societatea civilă, ci erau la instituţiile de forţă ale statului. Cred că s-a procedat corect. Ce au făcut, ce nu au făcut parlamentarii, ce au greşit, ce nu au greşit, dar cred că unii au intuit către unde duce această lege, cu ce instrumente se va putea face controlul Facebookului, Twitterului, a blogurilor... Îţi trebuie capacitate uriaşă", a adăugat fostul şef al statului.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a însărcinat serviciul IT cu efectuarea unor verificări ale sistemului electronic de vot, în contextul acuzaţiilor aduse de PSD privind votul asupra legii defăimării, urmând ca rezultatele să fie prezentate luni, potrivit unei declaraţii făcute de deputatul Niculae Mircovici.
(S.A.)
----------
Actualizare 17:26 PSD depune plângere penală, în urma votului pe Legea defăimării
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri că PSD va depune plângere penală pentru votul la Legea defăimării şi a susţinut că ar fi existat "o mână criminală" care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea, transmit agenţiile de presă.
"Iniţial am crezut că sunt defecţiuni ale sistemului informatic. Se pare că nu este vorba de defecţiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se ţină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toatele cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele şi prenumele deputatului care deţine cartela respectivă. Nu contează dacă a fost prezent sau nu în sală. Toate aceste nume, respectiv aceste cartele adunate, după ce am adunat aceste listinguri oficiale ale Camerei dau un total de 301. Prima consecinţă: legea a fost adotpată, pentru că discutăm de 152 de voturi, din total prezenţă 301", a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a anunţat că social-democraţii vor depune o plângere penală şi solicită inclusiv o anchetă admnistrativă în Camera Deputaţilor.
"Domnul Daniel Florea, acum, întocmeşte, redactează o plângere penală IN REM, pe care o va depune, mâine, la parchetul competent, o să hotărască care este acela, pentru ca procurorii să verifice urgent cine a intervenit în sistemul informatic. Reiese foarte clar că este vorba de 301 cartele, după listeningul depus, dar cineva a pus, cu mâna, ca să folosesc expresia aceasta, 315 prezenţi. Diferenţa de 14 nu există nici ca nume, nici ca şi cartele introduse (...) Cineva, o mână criminală, a pus acolo nu 301, ci 315", a mai precizat Dragnea.
Liviu Dragnea susţine că, în acest moment, planează bănuieli şi asupra altor legi adoptate cu ajutorul sistemului informatic din Camera Deputaţilor. "Acuma deja se pune problema să verifice şi alte legi, din perioada trecută, care ar putea să fie în această situaţie", a punctat liderul PSD.
Secretariatul General al Camerei Deputaţilor susţine că sistemul informatic nu a înregistrat probleme tehnice. "Sistemul electronic de vot a funcţionat toată ziua, în parametri normali. De asemenea, nici în zilele trecute nu au fost semnalate erori în funcţionarea acestuia", se arată în comunicatul Camerei Deputaţilor.
Iniţial, deputatul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, în plenul Camerei să se constate că legea defăimării a picat la vot, pentru că nu doreşte ca actul normativ pe care l-a iniţiat să fie pus sub semnul întrebării sub aspectul regulamentului şi a spus că va reiniţia o lege cu acelaşi conţinut.
Dragnea a pus pe seama sistemului electronic problemele legate de decizia finală în cazul Legii Defăimării. "Din cauza acestui sistem o lege trece sau pică" a spus el, precizând că, se pare, că deciziile nu le mai iau parlamentarii, ci cartele electronice. "Nu vreau ca această lege să fie votată prin aşa zise încălcări ale regulamentului", a mai spus Dragnea. El i-a rugat pe cei din prezidiu să constate că legea a picat şi a precizat că va reiniţia proiectul şi se va ocupa personal ca atunci când se votează, să voteze oamenii, nu cartelele, transmite Mediafax.
(I.D.)
---------
Actualizare 13:58 Dragnea: "Voi reiniţia proiectul"
Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat astăzi în plenul Camerei să se constate că legea defăimării a picat la vot, pentru că nu doreşte ca actul normativ pe care l-a iniţiat să fie pus sub semnul întrebării sub aspectul regulamentului şi a spus că va reiniţia o lege cu acelaşi conţinut, transmit surse din presă.
Dragnea a pus pe seama sistemului electronic problemele legate de decizia finală în cazul Legii Defăimării. "Din cauza acestui sistem o lege trece sau pică" a spus el, precizând că, se pare, că deciziile nu le mai iau parlamentarii, ci cartele electronice. "Nu vreau ca această lege să fie votată prin aşa zise încălcări ale regulamentului", a mai spus Dragnea.
El i-a rugat pe cei din prezidiu să constate că legea a picat şi a precizat că va reiniţia proiectul şi se va ocupa personal ca atunci când se votează, să voteze oamenii, nu cartelele.
Legea defăimării a stârnit controverse astăzi în Camera Deputaţilor, votul final asupra actului normativ fiind contestat, după ce iniţial s-a anunţat adoptarea proiectului. Ulterior, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că legea nu a întrunit condiţiile pentru adoptare.
Florin Iordache a contabilizat prezenta din sală şi votul deputaţilor şi a afirmat că "legea nu a trecut". "Prezenţa în sală 315, voturi pentru 152, împotrivă 105, abţineri 24. În consecinţă, legea nu atrecut", a anunţat Florin Iordache.
Alina Gorghiu a luat cuvântul şi i-a cerut lui Liviu Dragnea să nu îşi încurajeze colegii să încalce regulamentul şi să insiste pe reluare votului.
"Domnul Dragnea, şi-aşa a a fost o lege cu foarte multe controverse la nivel public. Rugămintea este să nu încurajaţi colegii din PSD să încalce Regulamentul pentru că este un lucru clar că nu vreţi să rămâneţi în istorie ca un preşedinte care a repetat votul de o mie de ori în camera Deputaţilor ca să îi tracă o lege. Vă rog, fiţi înţelept", a declarat Gorghiu.
Gorghiu le-a mai cerut parlamentarilor să întrerupă "această şaradă" şi să reia anunţul şi să precizeze că votul nu a trecut.
(S.A.)
------------
Actualizare 10:24 Liberalii vor să ceară scoaterea de pe agenda Camerei a Legii Defăimării
Liberalii vor să ceară scoaterea de pe ordinea de zi a Legii Defăimării, pentru că nu a fost respectat termenul de cinci zile de la depunerea raportului şi până la înscrierea legii pe ordinea de zi a plenului, aşa cum prevede Regulamentul, a declarat, miercuri, deputatul PNL Eugen Nicolăescu.
Liberalii vor cere scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a Legii Defăimării, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, pentru că încă o dată nu au fost respectate prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, potrivit Mediafax.
Eugen Nicolăescu a reafirmat că, potrivit Regulamentului, de la depunerea raportului şi până la înscrierea legii pe ordinea de zi a plenului trebuie să treacă un termen de cinci zile.
-------------------
Cererea PNL privind scoaterea de pe ordinea de zi a Legii Defăimării a fost respinsă, miercuri, cu 66 de voturi "pentru", 98 "împotriva", iniţiativa lui Liviu Dragnea urmând să meargă la vot final, în forma adoptată de Comisia Juridică.
Deputaţii s-au opus cererii de scoatere de pe ordinea de zi a Legii Defăimării şi nici nu au adus alte amendamente proiectului de lege, în timpul dezbaterii iniţiativei în Plenul Camerei Deputaţilor.
Dezbaterea Legii Defăimării a fost marcată doar de luarea de cuvânt a deputatului PNL Gabriel Andronache, care a susţinut că proiectul de lege trebuie respins pentru că este neconstituţional.
"Iniţiatorul a propus o lege ce instituia cenzura atât în spaţiul public, cât şi în cel privat", a susţinut Gabriel Andronache, afirmând că proiecctul de lege instituie o poliţie a cultului care poate amenda orice cetăţean din România, aminteşte Mediafax.
"Până şi Ilie Moromete ar fi putut fi sancţionat", a spus liberalul.
Legea defăimării, iniţiată de Liviu Dragnea, ar urma să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor. Legea a fost modificată luni, fiind eliminate definiţia defăimării şi sancţiunile prevăzute pentru aceasta, după ce actul normativ a fost criticat. Camera Deputaţilor este for decizional.
1. Dragnea e tampit
(mesaj trimis de eu în data de 17.02.2016, 23:21)
Trebuia sa o spun inainte de a aparea legea impotriva defaimarii. Daca Dragnea crede ca merge sa faca o campanie tip american cu o tema de rahat scoasa din joben o sa piarda alegerile intocmai ca Geoana, Ponta , Tema defaimarii e periferica si de doi lei, mai mult capabila sa coalizeze istericii impotriva decat sa convinga macar un sustinator sa voteze PSD. Mai sapa tinere.