Legea salarizării unice, legea reformării sistemului de pensii şi legile educaţiei vor fi adoptate prin asumarea răspunderii Executivului în faţa Parlamentului, potrivit deciziilor Guvernului din şedinţa de sâmbătă.
Primul ministru Emil Boc a subliniat două motive pentru stabilirea acestei proceduri: "pentru a verifica dacă la nivelul coaliţiei există voinţă politică pentru a susţine aceste reforme structurale asupra cărora cele două partide s-au angajat în Parteneriatul pentru România şi pentru a verifica susţinerea parlamentară cu privire la realizarea acestor reforme pe care niciun Guvern şi niciun Parlament nu a avut curajul să le abordeze în ultimii douăzeci de ani".
Guvernul a convenit, sâmbătă, de principiu, ca masa salarială să fie redusă de la 9 la 6,2% din PIB până în 2015, iar raportul dintre salariul minim şi cel mediu pe economie să fie de 1 la 2, potrivit unor reprezentanţi ai Executivului, citaţi de NewsIn.
Totodată, şeful Executivului a anunţat că a fost mandatată o echipă interministerială să continue negocierile cu FMI şi Comisia Europeană cu privire la forma finală a Acordului de împrumut extern, ţinând cont de evoluţiile economice. În acest sens, premierul a subliniat că vor trebui menţinute cota unică, valoarea TVA şi majorarea resurselor financiare alocate proiectelor de infrastructură.
De asemenea, primul-ministru a solicitat Ministerului Finanţelor şi ANAF o analiză privind formele de manifestare ale evaziunii fiscale şi propuneri privind combaterea acestui fenomen. "Este important să fim preocupaţi de o colectare corectă a taxelor şi să ne asigurăm că toţi sunt egali în faţa legii şi din acest punct de vedere", a apreciat primul-ministru, precizând că o echipă interministerială va analiza, marţi, propunerile pe care, atât Ministerul Finanţelor cât şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le vor prezenta, astfel încât ele să fie concretizate fie în hotărâre de Guvern, fie în alte acte normative