LEUL SLAB NU ÎI AJUTĂ PE EXPORTATORI Suferinţă fără remediu

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 ianuarie 2009

Mihai Ionescu susţine că singurele câştigătoare ale situaţiei actuale sunt fondurile spaculative

Mihai Ionescu susţine că singurele câştigătoare ale situaţiei actuale sunt fondurile spaculative

Oamenii de afaceri solicită BNR să intervină

ANEIR: "Cursul normal este de 3,6-3,8 lei pentru un euro"

Euro îşi continuă marşul triumfal în raport cu moneda naţională, înregistrând, ieri, un nou maxim istoric, de 4,3127 lei. Leul a mai pierdut o bătălie în raport cu moneda unică europeană, iar consecinţele se resimt în toată economia naţională şi ne afectează viaţa cotidiană.

În acest context, Banca Naţională a României (BNR) a ieşit, public, prin Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, să afirme că maximul atins de euro în raport cu moneda naţională înseamnă "suferinţă" pentru importatori şi pentru cetăţenii cu rate la bănci care s-au împrumutat în valută.

Vasilescu a lăsat să se înţeleagă că nici exportatorii nu o duc foarte bine, cu toate că maximul atins de moneda europeană, ar înseamnă, în viziunea sa, "o uşoare relaxare" pentru exportatori. "Unele companii performante din România îşi vor diminua exporturile din cauza scăderii cererii", a adăugat Vasilescu.

De la "uşoara relaxare" amintită de consilierul guvernatorului BNR şi până la scăderea cererii pentru companiile performante, din ecuaţie lipsesc tocmai efectele crizei economice şi financiare, cea care nu face discriminare între companii. Şi nici între cetăţenii cu credite, condamnaţi, după spusele lui Vasilescu, la suferinţă.

Poate în condiţiile de stabilitate financiară la nivel internaţional, un euro puternic ar însemna o uşoare relaxare pentru exportatori. Însă nu şi în condiţiile actuale de criză, în care nu există jumătatea plină a paharului nici măcar pentru aceştia.

Exportatorii spun că actualul curs şi actuala tendinţă de devalorizare a leului în raport cu moneda unică europeană reprezintă doar rezultatul conjuncturii de criză internaţională.

Secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, susţine că actualul curs este unul "artificial", ce nu aduce niciun beneficiu pentru exportatori, ci doar pentru fondurile speculative.

Mihai Ionescu ne-a explicat: "Acest curs ar fi fost favorabil şi util pentru exportatori în perioadele normale. În situaţiile de criză, leul slab nu ne avantajează, din pricina scăderii comenzilor şi a încasărilor. În prima decadă a lunii ianuarie, comenzile au scăzut cu 46%, faţă de perioada similară a anului trecut, în ţările extra-comunitare".

ANEIR a solicitat ieri BNR să intervină pentru a tempera deprecierea monedei naţionale în raport cu euro.

Exportatorii susţin că actualul curs este rezultatul unor acţiuni ale fondurilor speculative, singurele câştigătoare în această situaţie.

Mihai Ionescu a precizat că un curs normal leu-euro este de 3,6-3,8 lei pentru un euro.

Referindu-se şi la situaţia importatorilor, reprezentantul ANEIR a menţionat că aprecierea euro în raport cu moneda naţională a generat şi o scădere a importurilor. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a adăugat că scăderea importurilor se va resimţi în primul rând, la medicamente.

Rămânem astfel şi fără "remediu" la "suferinţa" de care ne vorbea Adrian Vasilescu...

Leul continuă să piardă teren în faţa euro

Nou maxim istoric: 4,3127 lei/euro

Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României a atins un nou maxim istoric consecutiv, 4,3127 lei/euro, cu 0,29 bani în creştere faţă de cel anunţat miercuri.

De patru zile, leul continuă să se deprecieze faţă de euro, atingând, pentru a treia zi consecutiv, un nou minim istoric, deşi ieri dimineaţă înregistrase o uşoară apreciere.

Leul a început şedinţa de ieri cu o tendinţă de apreciere, la 4,2850 lei/euro, dar ulterior, după anunţarea cursului oficial, a depăşit şi pragul de 4,32 lei/euro. La ora 14, euro era cotat cu 4,3163 - 4,3285 lei/euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. bravo mai, ma bucur ca ti-ai schimbat stilul si iti urez "la cat mai mult articole despre curs".

    Foarte bun articolul tine-o tot asa! 

    "cursul normal"leu-euro il stabileste d-nul Ionescu sau piata ? Mi se pare normala scumpirea eurolui pt. ca nu mai sant intrari de euru,"capsunarii" nu mai trimit si statul nu mai are ce vinde

    1. capsunari sunt inca destui iar multi din cei intorsi primesc 3 ani renta de la statul spaniol ca sa stea aici. Plus ca majoritatea nu s-au intors cu mana goala dupa ani de munca, ci cu zeci de mii. leul scada pt. ca romanii, in ura lor fata de tara in care se afla, cumpara marfa straina.

    Chiar daca leul s-a devalorizat cu circa 10% in ultima perioada aceasta nu va determina scaderea competitivitatii importurilor pe piata romaneasca si nici nu va genera o crestere a exporturilor. Din contra, un calcul simplu arata ca firma romaneasca va avea in perioada urmatoare o scadere a competitivitatii de minimum 10% determinata de cresterea costurilor de finantare. Altfel spus, importurile devin, in raport cu produsele similare realizate local, mai ieftine cu 10-15%. De asemenea, costurile noastre pentru a produce pentru export cresc cu 10-15%, datorita costurilor de finantare. Nu e opinia mea, ci a lui Pogonaru, stii u care

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb