Actualizare 12:50
BRD va face conversia în lei a celor cinci credite în CHF pe care le are banca, la cursul de dinainte de 15 ianuarie, a declarat Philippe Lhotte, Preşedintele Director General al BRD.
Domnia sa susţine că BNR s-a simţit puţin atacată cu privire la acest subiect, care a fost intens mediatizat, dar apreciază că riscurile acestor credite trebuiau explicate mai bine clienţilor: "Guvernatoul BNR are dreptate când spune că negocierile trebuie să fie purtate între clienţi şi banca. Dacă banca are o parte de răspundere, trebuie să şi-o asume. Nu sunt sigur băncile au informat bine clienţii despre riscurile acestor credite (n.r. Philippe Lhotte a venit în România în 2012)".
BRD vrea să-şi păstreze cota de piaţă (în prezent este pe locul al doilea în sistemul bancar), dar cu menţinerea profitabilităţii, a declarat Philippe Lhotte, preşedinte director general al BRD. Domnia sa a spus: "Asistăm cu toţii la un fenomen de consolidare a sectorului bancar românesc, ceea ce e foarte bine. Există 41 de bănci în România şi cred că face parte din evoluţia normală să existe şi fuziuni între bănci. E normal ca băncile cu cotă de piaţă redusă să se orienteze spre fuziuni. Achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania este pozitivă pentru piaţă şi sunt convins că vor urma şi alte fuziuni, astfel încât să rezulte o consolidare a sistemului bancar. Am văzut declaraţiile făcute la conferinţa de presă a Băncii Transilvania, care spunea că duce un război corect şi că face bine să fuzioneze cu Volksbank pentru a depăşi BRD, eu le urez mult succes în procesul de fuziune, însă nu cred că ne vor depăşi. Procesul de fuziune este complicat de gestionat şi când vedem o bancă mare românească, este greu să facă faţă fuziunii cu un mare grup internaţional".
Şeful BRD spune că prioritatea băncii este creşterea organică, în condiţii de profitabilitate: " Nu vrem cu orice preţ cotă de piaţă, vrem să creştem cota de piaţă, dar cu condiţia să fie profitabilă".
Domnia sa a menţionat că BRD ar putea fi interesată să profite de toate oportunităţile de vânzare care apar pe piaţă, însă analizează dosarele fiecărei bănci cu atenţie, aşa cum a făcut-o în ultimii ani.
(A.S.)
---
BRD Groupe Societe Generale a revenit pe profit, anul trecut, consemnând un rezultat de 43,2 milioane lei, faţă de o pierdere de 385 milioane lei înregistrată în 2013, potrivit unui raport trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În acelaşi timp, costul net al riscului a scăzut cu 43% comparativ cu anul precedent (de la 2,08 la 1,19 miliarde lei), iar rata creditelor neperformante s-a diminuat până la 20,3%, de la 24,9% în 2013, datorită operaţiunilor de ştergere şi vânzare de creanţe neperformante.
Totodată, banca informează că s-a îmbunătăţit gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, ajungând la 71% la sfârşitul anului 2014, faţă de 69% la 31 decembrie 2013.
În plus, indicatorul de solvabilitate s-a cifrat, anul trecut, la 17% (Basel III), faţă de 14,2% în 2013 (Basel II).
De asemenea, BRD a raportat creşterea cu 8% a depozitelor persoanelor fizice (luând în calcul variaţii la curs valutar constant) şi scăderea cu 2,9% a cheltuielilor operaţionale în aceeaşi perioadă de referinţă (de la 1,29 la 1,25 miliarde lei), raportul cost/venit rămânând "la un nivel adecvat", se mai arată în documentul citat.
BRD relatează că, în 2014, sectorul bancar românesc a continuat să se confrunte cu o cerere slabă de credite, în pofida nivelului scăzut al dobânzilor. Astfel, piaţa a înregistrat un declin al soldului creditelor brute (-3,1%) în ultimele 12 luni, determinat însă şi de operaţiunile de ştergere de creanţe, iar depozitele au crescut (+7,9%), în special pe segmentul companiilor (+10,7%).
Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 miliarde lei, în avans cu 0,3% faţă de luna decembrie 2013, susţinut de dezvoltarea continuă a portofoliului de credite pentru locuinţe. Banca a înregistrat o creştere şi la creditele nou-acordate (+85% faţă de anul 2013).
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte creditele pentru companii, cererea slabă şi concurenţa puternică au dus la un declin de 11,6% al soldului net, până la 10,2 miliarde lei.
Baza extinsă de depozite a BRD s-a stabilizat la 36 miliarde lei, prin favorizarea atragerii de depozite de la persoane fizice, reprezentând cele mai stabile surse de finanţare.
Economiile persoanelor fizice au crescut cu 8% în anul 2014, avans care se situează peste nivelul pieţei. Totuşi, banca a consemnat o rată credite nete/depozite de 73,4% la sfârşitul anului 2014, în coborâre cu 3,4 puncte procentuale raportat la sfârşitul anului 2013.
Venitul net bancar s-a redus cu 8,4% comparativ cu anul 2013, influenţat în principal de contracţia marjei nete de dobândă. Această evoluţie a fost cauzată în special de soldul mai scăzut al creditelor pentru companii.
Susţinute de venituri în creştere din activităţi de investment banking şi servicii de custodie şi depozitare, veniturile din comisioane au rămas stabile, în ciuda activităţii mai slabe de creditare. Totuşi, încasările din alte activităţi bancare au fost mai mici, ca urmare a unor venituri nerecurente înregistrate în anul 2013 (câştiguri mai mari din evaluarea portofoliului de swap-uri valutare).
BRD a continuat să implementeze măsuri de optimizare a costurilor, care au determinat o reducere a cheltuielilor operaţionale cu 2,9% comparativ cu anul 2013. Raportul cost/venit a fost de 50,2%.
Banca a reuşit să reducă rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfârşitul anului 2013 la 20,3% la sfârşitul anului 2014) în principal datorită implementării unei politici active de ştergere şi vânzare de creanţe, în acelaşi timp îmbunătăţind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfârşitul lui 2013 la 71% la finele anului 2014). Costul net al riscului a scăzut cu 43% faţă de anul 2013.
Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD, a declarat: "Anul 2014 a marcat un punct de cotitură pentru BRD, în care banca a revenit pe profit, reuşind, în acelaşi timp, să îşi îmbunătăţească profilul de risc şi eficienţa operaţională".
(V.B.)
1. Egoista masura BRD, lipsa orizont
(mesaj trimis de Vlad în data de 12.02.2015, 13:08)
Masura BRD dovedeste egoism si lipsa de orizont.
Daaca degenereaza lucrurile si incepe lume sa vrea convertirea Euro la 3.3 lei ?
Masura nu avea sens la numai cateva contracte, si face de fapt mai mulr rau.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de marius în data de 12.02.2015, 13:52)
Inteleg ca reprezinti restul bancilor, fata de care BRD are o atitudine"egoista" acceptand sa imparta povara cu clientii. Norocul BRD e ca are doar 5 credite, nu stim cat de mari. Desi e o banca mare la nivel mondial, stie sa inteleaga o situatie in loc sa abuzeze de forta ei in defavoarea clientilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 13:31)
cred ca e super masura de piata pt BRD pt ca si la 3,8 e mult mai bine decat la 2 pentru banca! debitorul in schimb gafaie din rarunchi si la 3.8 lei pt un chf
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 14:15)
Adica cu circa 90% fata de cursul istoric din 2007-2008. Nu e o favoare, continua bataia de joc la adresa clientilor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 16:35)
"Intervenţia BNR cu valută pentru a aduce cursul leu/euro şi, implicit, leul/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie, nu avem o evaluare exactă, dar primul şoc ar fi cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezervă şi, ulterior, intrarea ţării în recesiune", a explicat Isărescu,
Cinteză la dezbaterea din Comisia Buget-Finanţe la Camera Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni. El a arătat că băncile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ca fiind neconstituţională.
Uite ca nu intra in recesiune tara (nimeni nu solicita cursul leu/franc la nivelul din 14 ianuarie, se discuta despre o blocare a cursului pentru plata ratelor similara cu cea din Coatia) si nici neconstitutional nu este! Dar, atentie, este un curs nerecomandat pentru conversie.
4. Cu sifoanele cum stau?
(mesaj trimis de Ion în data de 12.02.2015, 18:21)
Dl.Lhotte mai aveti vreo veste de la tov Cercel sau de la prietenii sai mexicani de la Sintesti?