Liber la vinul "Beaujolais Nouveau"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 19 noiembrie 2010

Liber la vinul "Beaujolais Nouveau"

Una dintre legile franţuzeşti, veche din 1951, prevede că "Beaujolais Nouveau" nu poate fi scos la vânzare înainte de cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. De aceea, potrivit presei străine, băutura este păstrată în depozitele magazinelor până la miezul nopţii în care este lansată. Fiind un vin tânăr, nu este destinat învechirii şi, ca atare, nu este nici foarte scump. Astfel, acest tip de vin trebuie băut până la finalul anului în care este produs. Tipurile de vin "Beaujolais Nouveau" sunt produse în serii limitate. Din această cauză, mulţi din cei care-l iubesc şi aşteaptă nerăbdători cea de-a treia zi de joi din noiembrie cumpără mai multe cutii cu vin.

Cu câteva ore în urmă, cel mai tânăr vin "Beaujolais Nouveau" a ieşit în lume, căci, în fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, la miezul nopţii, este lansată noua recoltă a "Beaujolais" sub forma vinului. Ziua Beaujolais, aşa cum o numesc francezii, a devenit sărbătoare naţională în Franţa, în majoritatea vinotecilor, barurilor şi cramelor franţuzeşti fiind afişat, astăzi, anunţul "Le Beaujolais Nouveau est arrive!", adică "Noul Beaujolais a sosit!"

Regiunea viticolă Beaujolais este situată la nord de Lyon, în inima zonei Rhone-Alpes din Franţa centrală şi de est. Atât în această regiune, cât şi în întreaga ţară şi în lume au loc o serie de festivaluri şi evenimente similare, care sărbătoresc lansarea noului vin. În aceste zile, când întreaga Franţă este gătită de sărbătoare, muzica şi dansul radiază dinspre Beaujeu, capitala regiunii Beaujolais. Asemeni altor oraşe, Lyonul, acoperit de artificii, găzduieşte prezentări şi degustări culinare. În romanticul Paris, tineri şi mai puţin tineri petrec laolaltă în bistro-urile, cafenelele şi vinăriile transformate în locuri speciale.

Pe lângă sărbătoarea pe care o produce, evenimentul reprezintă şi un motiv ca producătorii acestui vin să concureze în a fi primii care distribuie licoarea în cât mai multe locaţii din lume. Astfel, podgorenii apelează la mijloace diverse pentru a transporta tânărul vin - de la camioane şi trenuri, la avioane şi baloa-ne cu aer cald.

Nu numai francezii se bucură, însă, de fructatul vin şi de sărbătoarea sa, ci şi iubitorii acestei licori din întreaga lume, care vin cu avionul sau trenul şi rămân câteva zile în apropierea locului unde se plămădeşte şi se naşte faimoasa băutură franţuzească.

Dar manifestările dedicate aces-tui eveniment nu au loc doar pe ţinuturile franţuzeşti, noul vin fiind lansat cu fast şi pe teritoriul altor ţări. Pe Strada Franceză din Bucureşti, spre exemplu, s-a desfăşurat, ieri, prima cursă "Garçons de Café". Concursul presupune parcurgerea unei distanţe de 600 de metri de către chelneri care înceară să ajungă la capătul cursei fără să verse nicio picătură de vin din cele cinci pahare umplute pe jumătate, pe care le duc cu ajutorul unei tăvi. Tot în Centrul Istoric al Capitalei noastre, au putut fi degustate, seara trecută, sortimente de vin "Beaujolais" în toate bistrourile şi res-taurantele din zonă, care au participat la eveniment.

Începând din această dimineaţă, tânărul vin franţuzesc se află, deja, pe rafturile unora dintre magazinele specializate. La "Delicatetria" - magazin ce comercializează specialităţi culinare şi băuturi fine - pot fi găsite, în exclusivitate, două sortimente din vinurile "Beaujolais Nouveau" - "Beaujolais Villages Nouveau" şi "Beaujolais Cuvee Tradition Nouveau" - după cum ne-a spus Raluca Cutumiţu, directorul executiv al companiei. Domnia sa ne-a precizat că cel de-al doilea vin soseşte în sticle numerotate şi că furnizorul acestor băuturi este Louis Tete. "Delicateria" importă de şase ani "Beaujolais Nouveau", care este foarte căutat, potrivit doamnei Cutumiţu, în acest an având la vânzare 2.500 de sticle din cele două game de vin amintite mai sus. În Bucureşti, "Delicateria" are deschise magazine în bulevardele Dorobanţi şi Dacia şi în hypermarketul "Carrefour" Orhideea. Şi lanţul de magazine "Carrefour" importă "Beujolais Nouveau", după cum ne-au spus reprezentanţii acestei companii. Printre alte locuri unde pot fi găsite produse "Beaujolais", la noi în ţară, se numără "Kaufland" şi "real,-", potrivit surselor din cadrul acestor magazine. Adriana Piţa, directorul de comunicare al "real,-", ne-a precizat că în cadrul acestui hypermarket pot fi găsite sortimentele "Beaujolais Paul Edward" şi "Beaujolais Pernac".

Având un puternic buchet fructat, tânăra şi răcoritoarea licoare poate fi asortată la orice tip de mâncare, de la platourile cu brânzeturi, până la diverse sosuri şi deserturi. Unele restaurante folosesc vinul "Beujolais Nouveau" chiar la prepararea unor feluri de mâncare, pe care le servesc în aceste zile. Proaspătul vin bucură pe toată lumea, putând fi cumpărat atât la sticlă, cât şi la pahar.

Un număr mai mare de 60 de milioane de sticle din cele 12 tipuri de vin desemnate oficial sunt trimise la Paris, urmând să fie vân-dute pe întreg mapamondul.

Vin moldovenesc într-un hotel cu acelaşi specific

Peste 5.200 ha de vie în Podişul Transilvaniei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb