• Imobilul din Piaţa Victoriei, scos la licitaţie pentru 650.000 de euro
• Creditorii au recuperat 41% din datoriile BIR
• Discuţii nefinalizate pentru o nouă bancă
După zece ani de la faliment, Banca Internaţională a Religiilor (BIR) va pierde ultimele două imobile din patrimoniul său.
Lichidatorul băncii a scos, recent, la vânzare imobilul băncii din Piaţa Victoriei, ultima clădire importantă din Capitală, cu o suprafaţă totală de 612 mp. Preţul de pornire a licitaţiei, care va avea loc pe 31 martie, este de 650.000 de euro.
Reprezentanţii RVA Insolvency Specialists, lichidatorul BIR, ne-au precizat că, în afară de imobilul din Capitală, mai urmează să fie vândut, în perioada următoare, şi Centrul de pregătire al personalului din Vulcana Băi, aflat momentan în litigiu: "Aceste două imobile sunt ultimele active ale BIR. După vânzarea lor ne vom axa pe recuperarea creanţelor de la cei 800 de debitori".
Până acum valoarea recuperată de la debitori a fost de 61%, iar plăţile către creditorii băncii au acoperit doar 41%.
"Diferenţa de 20 de puncte procentuale se datorează cheltuielilor destul de costisitoare de procedură", mai susţin reprezentanţii RVA.
Acum câteva zile, lichidatorul RVA a decis şi închiderea sucursalei băncii de la Alexandria, tot ca o măsură de reducere a cheltuielilor. BIR a avut 114 sedii în toată ţara, din care 90 erau în proprietatea sa.
Preotul Ilie Costescu, fostul reprezentant al acţionarilor BIR, susţine că nu cunoaşte situaţia din prezent a lichidării băncii, dar ne-a precizat că în ultimii doi ani au avut loc discuţii neoficiale cu reprezentanţii Patriarhiei pe tema înfiinţării unei societăţi bancare: "Au avut loc o serie de dis-cuţii neoficiale cu Preafericitul Daniel pe tema constituirii unei noi bănci, însă din cauza nivelului ridicat al capitalului social necesar, dis-cuţiile nu s-au mai finalizat. Noul proiect bancar a fost gândit pentru ca bisericile să poată să-şi depună fondurile şi să le multiplice în vederea construcţiei unor noi lăcaşuri de cult".
Constantin Stoica, părintele consilier al Patriarhiei Române, ne-a declarat că nu are cunoştinţă despre aceste dis-cuţii pentru înfiinţarea unei noi bănci: "Patriarhia nu a avut niciun amestec în Banca Internaţională a Religiilor, iar dacă va exista vreodată un astfel de proiect pentru înfiinţarea unei bănci vă vom comunica".
Un proiect similar, pentru înfiinţarea unei noi bănci, a mai fost discutat de foştii acţionari ai BIR în 2004, la patru ani după declararea falimentului, dar atunci RVA a declarat AGA ca fiind ilegală.
În dosarul de faliment aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, care a avut un nou termen alaltăieri, printre creditorii BIR figurează Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, Ministerul Agriculturii, dar şi CFR SA. Deponenţii de la BIR au primit de la Fondul de Garantare despăgubiri în valoare de 1.800 miliarde lei vechi. Printre acţionarii BIR au figurat Centrul Ecumenic Internaţional, Poşta Română, Loteria Română şi SNCFR.
1. munca
(mesaj trimis de florian în data de 25.03.2010, 09:55)
Loc De Munca. Cautam urgent persoane interesate sa lucreze la domiciliu navigand pe net. Salariu atractiv, in functie de rezultate. Garantam prin contract plata salariului. Rugam seriozitate maxima ! Detalii numai la email : dlabcmagic@gmail.com