LICHIDITĂŢILE BĂNCILOR Măsuri preventive sau reparatorii?

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2008

Măsuri preventive sau reparatorii?

Cinci bănci din ţara noastră au primit avertismente de la Banca Naţională, referitoare la pericolul lipsei de lichiditate, precum şi asupra volumului prea mare al creditelor acordate, ne-au informat surse din piaţa bancară.

De altfel, domnul Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat săptămâna trecută că unele dintre băncile noastre "se află într-un cerc vicios", neavând suficiente lichidităţi şi nici nu deţin în portofoliu titluri de stat pentru a putea primi împrumuturi de la BNR.

Banca Naţională a modificat la începutul lunii aprilie norma privind lichiditatea băncilor. Potrivit acesteia "băncile trebuie să stabilească strategia în domeniul administrării riscului de lichiditate, strategie care va fi aprobată şi revizuită la orice modificare a condiţiilor mediului în care acestea îşi desfăşoară activitatea".

Domnul Nicolae Cinteză directorul Departamentului de Supraveghere din cadrul BNR ne-a declarat totuşi că băncile noastre nu au probleme de lichiditate". Banca Naţională a operat această modificare în legislaţie, pentru a preveni apariţia unor astfel de probleme în viitor, ne-a lămurit domnul Cinteză.

Băncile trebuie să dispună şi de strategii alternative pentru administrarea unui posibil risc de lichiditate în condiţii de criză pe pieţele financiare, precizează Banca Naţională prin noua normă. Aceste strategii vor conţine şi responsabilităţile conducerii alături potenţialele surse care să finanţeze un deficit de lichiditate, men­ţionează norma.

Domnul Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, ne-a declarat că această modificare a normei a fost operată cu gândul la momentul viitor când Banca Naţională va deveni creditor de ultimă instanţă pentru bănci. La finele acestei perioade, lucrurile vor intra în normalitate şi BNR va deveni prinicipalul finanţator al băncilor noastre, iar politica monetară va deveni mai eficientă, susţine domnul Vasilescu.

Domnul Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară, consideră că modificarea normei este binevenită, ţinând cont de situaţia de pe pieţele financiare (mediul în care băncile îşi desfăşoară activitatea). Întrucât cadrul legis­lativ trebuie să se adapteze mereu la situaţia de pe pieţele financiare, condiţiile actuale impuneau această modificare a normei, a adăugat consilierul Guvernatorului.

Domnul Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, consideră că banca pe care o reprezintă a elaborat deja o strategie prentru administrarea lichidităţii, în conformitate cu modificările legislative. "Rămâne de văzut dacă strategia noastră va fi validată de BNR", a adăugat domnul Bogza.

Conducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) este de părere că această modificare legislativă este "puţin cam dură" şi că, prin ea, BNR creează costuri suplimentare băncilor comerciale, ne-a declarat domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB.

În calitate de preşedinte al CEC, domnul Gheţea este de părere că banca sa este una dintre cele mai lichide din ţara noastră, şi nu se aşteaptă la probleme în acest sens în perioada următoare.

Nici Unicredit Ţiriac Bank nu va avea probleme de lichiditate, întrucât are un acţionar puternic în spate, la care poate apela ori de câte ori are nevoie, susţine domnul Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al băncii.

Grupul UniCredit, acţionarul principal al UniCredit Ţiriac Bank deţine peste 9000 de sucursale în 23 de ţări din Europa. Conform rezultatelor de la sfârşitul anului, banca se situează pe locul trei în topul băncilor din Europa în funcţie de active.

Domnul Pascariu consideră că aceste modificări ale legislaţiei au fost operate după ce BNR a sesizat o lipsă de lichiditate la unele bănci din sistem. Băncile care nu aparţin unor grupuri financiare internaţionale s-ar putea confrunta cu astfel de probleme, a adăugat preşedintele UniCredit Ţiriac Bank.

Domnul Dan Pascariu este de părere că BNR va rămâne mereu creditor de ultimă instanţă. Domnia sa a explicat că BNR nu poate să devină finanţator principal întrucât oferă împrumuturi numai în condiţiile unui colateral consistent reprezentând titluri de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb