Liderii europeni, aşteptaţi să ia măsuri cu privire la piaţa energiei şi la competitivitatea industrială

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 23 martie 2023

Sursa foto: Facebook / Council of Europe

Sursa foto: Facebook / Council of Europe

Recentele evoluţii ale războiului din Ucraina, sprijinul acordat autorităţilor de la Kiev, competitivitatea industriei europene, situaţia pieţei energiei şi combaterea migraţiei vor fi principalele teme de dezbatere ale liderilor europeni care se întâlnesc astăzi şi mâine la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, reuniunea la care ţara noastră va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Evenimentul va fi deschis astăzi de secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, cu care liderii europeni vor discuta despre problemele geopolitice şi provocările globale. După-amiază, şefii de stat sau de guvern vor analiza situaţia din Ucraina. La această analiză va participa, online, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Referitor la acest punct al şedinţei Consiliului European de astăzi, Charles Michel, preşedintele Consiliului, susţine în invitaţia adresată liderilor statelor membre că trebuie continuată sprijinirea Ucrainei şi e nevoie de o decizie privind utilizarea activelor ruseşti, care au fost sechestrate la nivel global, pentru reconstrucţia Ucrainei.

"În mod esenţial, de la ultima noastră întâlnire din februarie, am lucrat la creşterea urgentă a producţiei şi a livrării de muniţie în Ucraina. Scopul nostru este să oferim Ucrainei 1 milion de cartuşe de muniţie în următoarele 12 luni şi să asigurăm o finanţare adecvată. În acest scop, va trebui să luăm măsuri pentru a spori capacitatea de producţie a industriei europene de apărare", precizează Charles Michel.

De la începutul războiului Rusiei, UE şi statele sale membre au finanţat Ucraina cu aproximativ 67 miliarde euro.

În ceea ce priveşte competitivitatea pe termen lung a UE şi dezvoltarea pieţei unice, preşedintele Consiliului European consideră că este momentul pentru stimularea capacităţii de inovare a companiilor din Uniune, pentru consolidarea uniunii pieţelor de capital în vederea finanţării investiţiilor tehnologice privind tranziţia ecologică şi digitală. Liderii UE vor analiza, de asemenea, progresele privind modul de adaptare a bazei economice, industriale şi tehnologice a UE pentru tranziţia ecologică şi digitală, efortul dublu de a pune Europa pe calea creşterii durabile şi favorabile incluziunii. În acest context, vor discuta un set de propuneri cu privire la actul european al materiilor prime critice, actul privind industria net-zero şi despre revizuirea cadrului legal privind ajutoarele de stat.

Pe ordinea de zi de astăzi a Consiliului se va afla şi modalităţile pentru garantarea siguranţei aprovizionării cu energie la preţuri accesibile, precum şi o informare din partea Ursulei von der Leyen şi a preşedinţiei suedeze a Consiliului UE cu privire la combaterea migraţiei ilegale. La şedinţa vor mai participa şi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, şi Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European.

Mâine, va avea loc un summit, la care vor participa şi Chistine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, şi Paschal Donohoe, preşedintele Eurogroup, în care se va discuta situaţia economică şi financiară din UE, precum şi necesitatea coordonării politicilor fiscale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Liderii UE se întâlnesc pentru summitul pachetului surpriză

    Liderii UE coboară astăzi la Bruxelles pentru un summit  

    de două zile în care nimeni nu stie exact  

    care vor fi principalele puncte de discuție. Și șeful biroului nostru  

    dezvăluie o nouă idee pentru a facilita cheltuirea fondurilor de coeziune  

    ale UE pentru a atrage investiții în tehnologiile ecologice. 

    Summit potpourri 

    Există câteva summit-uri ale liderilor UE în care toată lumea vine  

    pregătită să lupte pentru o problemă de bază. precum cea de astăzi care par mai degrabă un roman „alege-ți propria aventură”. 

    Context: La doar o lună de la întâlnirea pentru summit special privind migrația, cei 27 de lideri ai blocului se reunesc la Bruxelles pentru un Consiliu European regulat. Subiectele speciale includ Ucraina, competitivitatea și energia. 

    Întrebarea fecărui stat membru care crede că va fi subiectul cel mai controversat ar obține o mulțime de răspunsuri diferite. Asta ar putea însemna o listă lungă și greoaie de cerințe naționale. 

    Unele state membre din est, cum ar fi Polonia, sunt dornice să ridice necesitatea de a completa urgent Facilitatea europeană pentru pace (un fond de finanțare a armelor către Ucraina care este aproape integral angajat) cu 3,5 miliarde EUR. 

    Alții cer un pachet de sancțiuni care să impună în Belarus aceleași bariere comerciale care au fost impuse aliatului său, Rusia, dar acest lucru este încă susținut din cauza îngrijorărilor că lacunele pentru  

    exporturile de îngrășăminte sunt prea îngăduitoare. 

    Italia vrea să ridice încă o dată problema perenă a migrației, în ciuda puținelor speranțe pentru o soluție rapidă. 

    Pregătiți un gând pentru Suedia și Țările de Jos care doresc o discuție profundă și serioasă despre competitivitatea industrială a UE în mijlocul tuturor posturilor. 

    Și apoi sunt subiectele non-agenda pe care liderii le-ar putea aduce la masă. Acestea includ blocarea de către Germania a 2035 interzicerea motorului cu ardere și franceză sprijin pentru includerea energiei  

    nucleare în noul pachet strategic de tehnologie verde al UE. 

    Președintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească mâine la micul dejun cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz, unde subiectele de mai sus sunt aproape sigure că vor fi discutate. 

    Și este din ce în ce mai apetit ca China – și în special modul în care UE ar trebui să-și calibreze relația cu țara – să fie ridicată în jurul summitului în contextul Ucraineia președintelui chinez Xi Jinping vizită de trei zile la Moscova săptămâna aceasta, unde i-a spus lui"drag prieten", Vladimir Putin din Rusia, că „împreună, conducem schimbări”, a spus furia unui număr de lideri ai UE, potrivit diplomaților.

    Actualul proiect de concluzii nu se referă direct la Beijing, ci „ cere tuturor țărilor să nu ofere sprijin material sau de alt tip pentru războiul de agresiune al Rusiei”, fără a specifica eventualele răspunsuri. 

    Liderii UE deja au pierdut de mult "trenul" in aceasta problema,

    industria si preturile energiei in Europa deja de mult

    NU MAI SUNT COMPETITIVE pe plan mondial 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb