LISTAREA BCR - A FI SAU A NU FI Mircea Ursache: Încălcarea contractului, precedent periculos

A consemnat Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2011

Mircea Ursache: Încălcarea contractului, precedent periculos

Mircea Ursache, şeful departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD şi fost preşedinte AVAS, are o părere diametral opusă faţă de Sebastian Vlădescu. Domnia sa spune că încălcarea condiţiei de listare a BCR ar putea crea un precedent foarte periculos şi că statul are la dispoziţie acţiunea în instanţă pentru a impune respectarea contractului.

Mai mult, Mircea Ursache spune că, în acest moment, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are o problemă gravă: este vinovată că nu s-au respectat clauzele contractuale la privatizarea BCR.

Reporter: Acordul pe care SIF-urile l-au semnat cu Erste are valabilitate juridică?

Mircea Ursache: După părerea mea, listarea BCR este condiţie de post-privatizare, se supune aceloraşi reguli ca orice condiţie de post-privatizare.

Reporter: Există păreri că nu este tocmai o condiţie...

Mircea Ursache: Din câte ştiu eu, nu este aşa. Poziţia mea este fermă că trebuia listată (n.r. BCR) şi că este condiţie post-privatizare.

Reporter: Care ar fi consecinţele pentru nelistarea BCR?

Mircea Ursache: Ca orice condiţie de post-privatizare, ai la dispoziţie acţiunea în instanţă, cu daune.

Reporter: Cine trebuie să iniţieze acţiunea în instanţă?

Mircea Ursache: AVAS, evident.

Reporter: De ce ar face asta? Ce ar putea să obţină?

Mircea Ursache: Contractul este acordul părţilor. Nu poate fi modificat decât de acordul părţilor. Puteau să se întâlnească să încheie un act adiţional... E adevărat că aveau nevoie de un memorandum în Guvern, însă puteau să o faca. Dar s-a mers pe înţelegerea aceasta informală... Este o slăbiciune a AVAS, categoric!

Reporter: AVAS ne-a răspuns că a decis în colegiul director că în contextul în care SIF-urile au semnat acordul acela, AVAS nu are nicio responsabilitate faţă de acord, şi nici nu poate determina listarea.

Mircea Ursache: Deci nu vor. Aici e o problemă. După părerea mea, este grav, deoarece creează un precedent. Faţă de alte zeci şi sute de condiţii de post-privatizare din alte contracte. Şi s-ar putea ca, la un moment dat, cineva să se folosească de asta. Creează un precedent teribil de periculos. Nu am auzit aşa ceva până acum.

Lucrurile trebuie văzute aşa: la orice privatizare, înafară de preţul intrinsec care, prin plata lui obligă vânzătorul la transferul dreptului de proprietate, rămân şi nişte condiţii post-privatizare, în baza cărora vânzătorul a stabilit preţul: "Doar atât trebuie să plăteşti, dar trebuie să faci următoarele, ca preţul acesta să fie valabil". De asta spun că este periculos.

Din punctul meu de vedere, este culpabilitatea AVAS în momentul de faţă de neîndeplinire a unei obligaţii contactuale. Trebuia măcar să fi încercat să negocieze un act adiţional, care să o acopere.

Poziţia AVAS

Oficialii AVAS ne-au răspuns recent la o întrebare privitoare la pârghiile pe care le deţin ca să determine cotarea BCR, precizând că Autoritatea nu poate determina listarea băncii şi nu are responsabilitate juridică pentru Acordul de amânare a listării semnat de Erste cu cele cinci SIF-uri.

Oficialii AVAS ne-au precizat: "(...) Conform documentelor transmise de Cumpărător, în cadrul celor 36 luni de la Data Finalizării prevăzută în contract, acesta a încheiat la 21 august 2009 un Acord cu toate cele cinci SIF-uri (având împreună 30,1175% din totalul de 30,69% deţinut de toţi acţionarii minoritari în capitalul social al BCR) conform căruia EGB (nr. succesorul Erste) şi SIF-urile au agreat amânarea oricăror operaţiuni legate de listarea BCR".

Mai precizăm că, în scopul respectării prevederilor art. 13.2 lit. j), AVAS a publicat pe site-ul public prevederile contractului de vânzare- cumpărare de acţiuni.

Prin Nota avizată de către Colegiul Director al AVAS a fost aprobată clauza 13.2 (n.r. privind listarea BCR) ca fiind rămasă fără obiect faţă de AVAS. Ca urmare, s-a comunicat Cumpărătorului că AVAS a constatat, în baza Acordului privind amânarea listării BCR, semnat de reprezentanţii Erste şi ai SIF-urilor, rămânerea fără obiect faţă de AVAS a obligaţiei asumată de cumpărător la art. 13.2 din contractul de vânzare cumpărare de acţiuni".

În Acordul de amânare a listării BCR, se menţionează că părţile semnatare vor depunde toate eforturile să se sprijine una pe cealaltă, în faţa AVAS, ca să obţină consimţământul acesteia pentru modificarea Contractului astfel încât obligaţia de listare a BCR să fie tratată exclusiv între SIF-uri şi Erste.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adica prostia sif-urilor sa incerce avas sa o corecteze in instanta, unde va pierde si asa va plati statul roman pt greselile / interesele unor privati.

    Astept sa-i vad pe actionarii care au solicitat convocarea aga, acum ca acordul de amanare a listarii e cunoscut, cum cer introducerea pe ordinea de zi si a ceva despre raspunderea administratorilor in acest caz. Asa vor dovedi ca solicitarea de convocare aga n-a fost facuta la intelegere cu sif-urile si ca nelistarea / listarea bcr e mai importanta decat niste magarii cu spatii pt care e zarva mare la oltenia si moldova. 

    Iar isi el cu parerea. Baiatul lui nu a fost angajat la Bursa pe vremea lui Farmache fara sa vina decat 2 zile?? este priceput omul la toate.

    Nu cred ca AVAS mai poate sa faca acum ceva dupa ce a transmis in mod oficial catre Erste ca toate obligatiile contractuale au fost indeplinite.

    Ursache uita ca in functia avuta la AVAS, impreuna cu Lulache dela FP, nu au respectat contractul de a lista cel putin 5% din actiunile companiilor apartinind FP? Acum el vorbeste de pericolul nerespectarii contractului? Cind vor avea putin bun simt acesti PSDisti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb