"Listarea IMM-urilor pe Bursă - alternativă de finanţare"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 14 mai 2014

"Listarea IMM-urilor pe Bursă - alternativă de finanţare"

Interviu cu Florin Jianu, ministrul Delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism

Listarea pe Bursă poate fi o alternativă viabilă la creditarea bancară pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), ne-a declarat, într-un interviu, domnul Florin Jianu, Ministrul Delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism. În opinia domniei sale, acest proces este însă incipient în ţara noastră, motiv pentru care ar trebui organizate o serie de dezbateri şi evenimente cu scopul de a informa antreprenorii despre această posibilitate.

Florin Jianu ne-a mai vorbit despre proiectele legislative pe care le susţine, cum ar fi legea IMM-urilor şi schemele de ajutor pentru companiile mici şi medii şi pentru sectorul turismului.

Problemele principale identificate de domnia sa, în urma discuţiilor cu mediul de afaceri, sunt reprezentate de fractura de comunicare între sectorul privat şi cel public şi deficitul care există în educaţia duală şi cea antreprenorială.

Reporter: Noua lege a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a fost una dintre priorităţile dumneavoastră la preluarea mandatului de ministru. Are aceasta, în formula în care a fost aprobată, şi puncte slabe?

Florin Jianu: Nu cred că legea are un punct slab anume, dar trebuie să fim conştienţi că mediul economic, în general, este unul în continuă transformare. S-ar putea ca, peste un timp, să constatăm că apar dimensiuni noi ale economiei care nu au fost cuprinse într-o lege. De exemplu, noile abordări de tip "crowdfunding" (n.r. atragerea de finanţare printr-un sistem similar celui de subscripţie publică, utilizând sistemul informatic) sau celui de "business angel" (n.r. investitori privaţi care decid să susţină o companie aflată în faza incipientă). De aceea, şi noi pregătim nişte reglementări în acest sens, pe baza unor cercetări în acest domeniu. Cu toate că astfel de mijloace de finanţare nu sunt încă foarte folosite la noi în ţară, cred că dacă punem bazele lor în acest moment, combinat cu o informare coerentă şi corectă, există perspective bune pentru dezvoltare. De exemplu, pentru un investitor de tip "business angel" trebuie să existe nişte stimulente, pentru că nimeni nu riscă să îşi pună resursele proprii într-o firmă, dacă nu are niciun câştig. O soluţie ar fi ca, dacă cineva pune o anumită sumă într-o companie, surplusul pe care acea firmă îl realizează, atunci când reîntoarce investiţia iniţială a celui care a finanţat-o, să fie scutit de la plata impozitului pe venit.

Reporter: Cum vedeţi posibilitatea finanţării IMM-urilor pe Bursa de Valori?

Florin Jianu: Cred că este neceesar să iniţiem un program comun de promovare a posibilităţilor de listare a IMM-urilor pe Bursa de Valori. De exemplu în Statele Unite ale Americii, un întreprinzător pleacă din start cu obiectivul de a se lansa pe bursă, acest pas fiind considerat ca o validare a afacerii sale, momentul în care se investeşte în ea.

Într-adevăr, la noi această perspectivă se află într-un stadiu incipient, în acest moment, dar cred că ţine de noi să dezvoltăm şi să promovăm această opţiune, ca o alternativă viabilă la finanţarea prin bănci. În acest sens, cred că ar trebui organizate o serie de evenimente pe acest subiect, în care oamenii de afaceri să intre în contact cu modele de succes privind listarea pe bursă, a companiilor româneşti sau din străinătate.

Reporter: Ce alte priorităţi aveţi în calitate de ministru?

Florin Jianu: Pentru IMM-uri una dintre priorităţile mele era noua lege a IMM-urilor, care a fost deja aprobată şi publicată. Acesta conţine prevederi pe care le consider foarte importante. Este vorba de testul IMM (n.r. actele normative cu incidenţă asupra firmelor mici şi mijlocii vor trebui să treacă un "test al IMM-urilor" pentru a fi adoptate), asigurarea a 0,4% din PIB din fondurile alocate de bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, principiul european o "singură dată" (n.r. prin care firmele mici şi mijlocii vor fi obligate să aducă o singură dată anumite certificate solicitate de diferite organisme de finanţare europeană), declararea pe verticală a sub-contractorilor IMM-urilor.

O a doua prioritate era reprezentată de posibilitatea fiecărui român să îşi deschidă o firmă fără costuri şi în condiţiile de care beneficiau întreprinzătorii debutanţi cu vârstă până în 35 de ani, lege care se află deja în Parlament. De asemenea, pregătim programul prin care firmele mici şi mijlocii care creează locuri de muncă vor beneficia din iulie de subvenţii la angajarea tinerilor, respectiv de 900 de lei pentru un absolvent de liceu şi de 1.300 de lei pentru unul de facultate, pentru o perioadă de 6-12 luni. Acest proiect a fost posibil prin Programul Operaţional pentru Dezvoltare Regională şi mă bucur că am găsit înţelegere din partea Ministerului Fondurilor Europene în acest sens. Practic, cele 40 de milioane de euro, care înseamnă finanţare pentru opt proiecte, reprezintă, pentru ministerul pe care îl conduc, dublarea întregului buget anual. De asemenea, după ce am supus dezbaterii strategia pentru IMM-uri Orizont 2020 colegilor şi celor din Consiliul Consultativ pentru IMM-uri, pot spune că aceasta este finalizată în proporţie de 90%. La următoarea întâlnire, ce va avea loc pe 15 mai, vom avea o ultimă discuţie asupra acesteia, după care o vom trimite şi către celalalte ministere, astfel încât într-o lună de zile să avem această strategie. Din punctul meu de vedere, Strategia Orizont 2020 este foarte importantă şi doresc ca aceasta să fie asumată de toţi partenerii sociali astfel încât, orice ministru mă va înlocui, să rămână aceleaşi obiective de îndeplinit, care să vină în sprijinul mediului de afaceri.

În ceea ce priveşte turismul, aşa cum am mai declarat, mă interesează implementarea unei scheme de ajutoare de stat, prin care să dăm posibilitatea industriei să investească în infrastructură de agrement şi în crearea de locuri de muncă. De asemenea, cred că este important ca, pe litoral, sezonul să fie un pic extins prin noi tipuri de facilităţi şi servicii. Mai menţionez că legea privind voucherele de vacanţă se află în Parlament şi cred că va fi aprobată până în iunie. Practic, cei care acordă prime de vacanţă din mediul public le pot acorda sub formă de vouchere de vacanţă. Ele vor fi emise electronic, fără costuri de tipărire sau alte tipuri de comisioane. Emiterea electronică va crea o bază de date a cărei monitorizare va fi extrem de rapidă. Voucherele sunt instrumente mai moderne de lucru decât tichetele, în acelaşi fel cum internaţionalizarea înseamnă mai mult decât simplul export, repectiv şi parteneriate, branding sau marketing.

Reporter: Ce alte scheme de ajutor pentru IMM-uri, în afară de cele în derulare, intenţionaţi să mai propuneţi?

Florin Jianu: Un proiect major ar fi o schemă de ajutor pentru IMM-urile care valorifică cercetarea, proiect ce se află în stadiu incipient. Atât pentru mine, cât şi pentru Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Educaţiei şi Guvern, în general, este important să găsim formule de valorificare a potenţialului inovator al românilor. După cum ştiţi, românii iau medalii şi premii la toate concursurile internaţionale de cercetare, dezvoltare, inovare. Trebuie să găsim o formă de susţinere şi valorificare a patentelor şi invenţiilor autohtone. Acestea pot fi şi sunt deja valorificate în alte ţări, iar eu mi-aş dori să menţinem potenţialul creativ în ţară.

Reporter: Aţi menţionat schema de ajutor de stat pentru turism. Puteţi să ne daţi mai multe detalii despre aceasta?

Florin Jianu: Lucrăm la această schemă cu Ministerul de Finanţe, iar aceasta nu presupune acordarea unor granturi firmelor, ci scutirea de diverse taxe, locale sau ale bugetului consolidat pentru cei care fac investiţii în infrastructură, în facilităţi de agrement şi locuri de muncă. Există scheme similare de succces în alte ţări. În urma discuţiilor cu Ministerul de Finanţe, s-a ajuns la concluzia că de această schemă ar trebui să beneficize toată industria din turism, după ce iniţial doream ca beneficiarii să fie doar cei din domeniul balneo-climateric şi de pe litoral. Încă suntem în faza de consultări cu industria şi cercetăm felul în care scheme similare s-au aplicat în alte ţări.

Reporter: Care sunt principalele cereri ale mediului de afaceri, exprimate în întâlnirile pe care le-aţi avut?

Florin Jianu: Am observat că există o serie de probleme comune ale omenilor de afaceri. Una dintre acestea este dificultatea stabilirii unei comunicări eficiente între mediul privat şi cel public. Mediul de afaceri nu se simte apropiat de mediul public. Astfel, prin toate activităţile mele viitoare, respectiv deplasări în toată ţara luna aceasta şi luna viitoare, voi încerca să fiu mai aproape de oamenii de afaceri. Totodată, suntem din ce în ce mai activi în mediul online, prin platforma noastră pe care afişăm informaţii utile pentru toate schemele pe care le derulăm, rapoarte de activitate şi iniţiative.

Mai nou, am introdus şi o secţiune prin care întreprinzătorii pot sesiza anumite probleme direct cabinetului ministrului, care vor fi ulterior prelucrate de colegii mei şi pe care le voi urmări personal. Este dificil să ajungi la fiecare întreprinzător, dar cred că această distanţă poate fi redusă, dacă informaţiile de pe platforma noastră sunt coerente şi publicate în timp real.

O a doua problemă sesizată de antreprenori este cea a lipsei de personal calificat, a educării angajaţilor. Învăţământul profesional a fost suspendat în România, dar acum vom reveni la acesta. Săptămâna trecută, Ministrul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Ambasada Austriei privind educaţia duală, profesională. Din acest an se va relua învăţământul dual, astfel încât întreprinzătorii să aibă acces la muncitori calificaţi, cei cu meserii de bază precum mecanic sau dulgher, care sunt extrem de necesari mediulului de afaceri, în prezent.

Reporter: Ce părere aveţi despre introducerea educaţiei antreprenoriale în şcoli?

Florin Jianu: Am avut deja o discuţie cu Ministrul Educaţiei, care mi-a promis că va introduce în curricula universitară educaţia antreprenorială la toate facultăţile. Există deja o serie de demersuri de promovare a acestui tip de educaţie, cum ar fi firma de exerciţiu în liceele economice sau întreprinderea simulată în cadul facultăţilor cu profil economic. Aş vrea să le văd însă extinse la nivel naţional, pentru că întreprinzător nu este doar cel care termina studii cu profil economic, ci şi cel care devine medic, avocat sau inginer constructor.

Reporter: Cum a fost trecerea de la mediul privat la poziţia de Ministru Delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism?

Florin Jianu: Am primit această trecere ca pe o provocare, deoarece după ce am reprezentat tinerii întreprinzători la cel mai înalt nivel, ca preşedinte al Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători, în care ceream autorităţilor să ia măsuri pentru a ne sprijini, am ajuns în poziţia de a fi cel care face politicile şi care vine în sprijinul întreprinderilor micii şi mijlocii. De aceea, intenţionez să aplic aceleaşi reguli din mediul privat în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea, proactivitatea şi crearea unui mediu de afaceri predictibil şi prietenos, pe care toată lumea şi-l doreşte.

Reporter: Vă mulţumesc!

PwC: Tot mai puţine resurse bancare pentru finanţarea IMM-urilor

Un studiu recent al companiei de consultanţă PwC arată că există din ce în ce mai puţine surse de credit bancar în Europa pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), iar această situaţie va mai dura cel puţin cinci ani. Potrivit analiştilor PwC, companiile europene vor încerca să apeleze la alte surse de finanţare. Astfel, există o oportunitate majoră pentru instituţiile non-bancare de a acorda credite pentru întreprinderile europene mici şi mijlocii. Segmentul IMM-urilor oferă cea mai mare arie de creştere pentru creditele non-bancare, cu împrumuturi care se încadrează între 10 milioane euro şi 50 milioane euro, potrivit raportului. Sub acest nivel, împrumuturile pot fi prea mici pentru a trezi interesul instituţiilor non-bancare; peste acest nivel, companiile au de obicei un rating de credit individual şi acces mai uşor la alte surse de finanţare, explică analiştii PwC.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb