Locuitorii din Beijing au început să îşi facă provizii în contextul în care cel mai mare district al oraşului a început astăzi un program de testare în masă a rezidenţilor, existând teama că autorităţile vor lua decizia impunerii unui lockdown strict, după modelul Shanghai, după ce zeci de cazuri de COVID-19 au fost raportate în capitala chineză în ultimele zile, scrie Reuters, potrivit Hotnews.
Autorităţile din districtul Chaoyang, cu 3,45 de milioane de oameni, au anunţat ieri seară că locuitorii şi cei care lucrează în acest district vor trebui să se testeze de trei ori în această săptămână, în contextul în care virusul s-ar fi răspândit "pe nevăzute" în Beijing cu o săptămână înainte de a fi raportate noi cazuri.
"Mă pregătesc pentru ce e mai rău", a spus un bărbat din districtul vecin Haidian, care a comandat online cantităţi mari de alimente.
Locuitorii Beijingului au luat cu asalt magazinele şi platformele de cumpărături online, încercând să-şi facă aprovizionarea cu legume, carne, paste instant şi suluri de hârtie igienică.
Aceasta, în condiţiile în care la Shanghai, unde majoritatea celor 25 de milioane de locuitori se află în lockdown de câteva săptămâni, principala problemă legată de blocarea aprovizionării este numărul insuficient al curierilor care fac livrări la domiciliu, situaţie care a stârnit revolta locuitorilor.
La Beijing, lanţurile de supermaketuri, printre care Carrefour şi Wumart, au anunţat că şi-au dublat stocurile, în timp ce platforma de e-commerce Meituan's, specializată în livrări de alimente, şi-a crescut şi numărul de angajaţi pentru sortarea şi livrarea comenzilor, conform publicaţiei Beijing Daily.
Începând de vineri, autorităţile din Beijing au raportat 47 de cazuri de transmitere locală, majoritatea acestora în districtul Chaoyang. În acest context, chiar şi în districte precum Haidian, unde nu a fost raportat niciun caz de COVID-19, există nelinişti cu privire la aprovizionarea cu alimente.
Deşi numărul total de cazuri înregistrate în capitala Chinei este mic prin comparaţie cu cel din Shanghai, autorităţile districtului Chaoyang le-au cerut rezidenţilor să-şi reducă la minimum activităţile publice. Deocamdată, majoritatea şcolilor, a magazinelor şi birourilor rămân deschise.
Districtul Chaoyang este locuit de numeroşi oameni cu posibilităţi financiare ridicate şi este locul unde se află majoritatea ambasadelor şi sediile marilor corporaţii.
"Actualul focar din Beijing se răspândeşte pe nevăzute din surse care rămân încă necunoscute şi ia rapid proporţii", a declarat ieri un oficial din cadrul municipalităţii.
Peste 12 clădiri din Chaoyang au fost plasate deja în lockdown. În restul districtului, rezidenţii şi cei care lucrează în district vor fi testaţi de trei ori, luni, miercuri şi vineri. Astăzi dimineaţă erau deja formate cozi la centrele de testare.
Până astăzi după-amiaza fuseseră deja înăsprite restricţiile de circulaţie într-o parte a districtului Chaoyang, rezidenţii primind indicaţii să nu părăsească zona şi să nu iasă din apartamente pentru motive care nu sunt esenţiale, conform televiziunii chineze de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2022, 14:38)
E vai de capul lor,nu are cine sa le aduca o paine sau orez ,asa am fi fost si noi,noroc ca poporul nu a respectat carantina 100%ca muream de foame.La chinezi ,cu dictatura lor,nu merge asa.Si nici nu le pasa ca oamenii mor de foame.Nici la noi nu le-ar fi pasat,bine ca te suna politia sa vada daca esti acasa dar nu te intreba daca ai nevoie de ceva.Asta in primele faze ale pandemiei fiindca apoi totul a scapat de sub control si nimeni nu te mai verifica.Mai bine asa!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2022, 20:38)
Austriecii si-au avertizat poporul sa aiba in casa provizii pentru 2-3 saptamani in caz de blackout. Tu ai provizii pentru 2-3 saptamani de stat blocat in casa? Nu esti european?