Dosarul EADS a fost închis de procurorii din Germania din lipsă de probe. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţa că autorităţile române şi cele germane aveau semnat un acord de colaborare pe acest dosar, transmite ştiripesurse.ro.
Dosarul a fost închis în 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetările au fost oprite din cauză că presupusele fapte de corupţie nu au putut fi dovedite, nu au fost găsite suficiente probe pentru aputea pune vreo persoană sub acuzare", a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, şefa procurorilor specializaţi în investigaţii economice din landul Bavaria, informează Euractiv.
Întrebată despre cooperarea cu autorităţile judiciare române în acest dosar, Baeumler-Hoesl a declarat că, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva.
"Au fost patru persoane investigate în acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germană prevede că, odată cu apariţia de noi probe, el poate fi redeschis oricând până la momentul la care se împlinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de corupţie, dar acum cazul este oficial închis", a completat procurorul-şef.
În luna mai a acestui an, deci cu doar patru luni înainte ca procurorii germani să oprească cercetările şi să claseze ancheta, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, declara că procurorii germani şi cei români au semnat un parteneriat pentru a colabora în această anchetă.
"De curând, am semnat un acord pentru înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informaţii şi cu colegii din Germania. Să sperăm că vom avea un răspuns cât de curând şi în acest dosar", spunea atunci Kovesi.
Întrebată despre stadiul anchetei în dosarul EADS, Kovesi arăta că sunt investigate fapte de abuz în serviciu, de dare şi luare de mită.
"Nu s-au făcut inculpări până acum. E un dosar complex, cu multe activităţi care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioadă mare de timp, sunt sute de funcţionari implicaţi", mai spunea procurorul-şef al DNA.
1. ciocu' mic
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2016, 11:05)
Cum se va fi spunand in germana "batista pe tambal" ? Cred ca devenea stanjenitor pt statul german sa se vada cum au participat unii lideri la coruperea oficialilor romani.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2016, 15:09)
nu e problema
daca dosarul nu se i groapa si in ro e ok
la bursa zvonuror sunt multe nume:
unele ca blaga sau toba dar de ce nu, un cetatean pe nume maior
maior, premierul care i se pregateste.psd.ului sa fie pus daca, o mie de daca...
si mai e si dosarul ala rompetrol
astea.doua ar curata muuult
o gramada de cetateni dorm prost
si sunt cumva captivi in fctia actuala
par ex. dn. Isarescu,
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2016, 15:14)
spre deosebire de jermania la noi cu prescrierea e mai greu
tre uie sa treaca ani de la sf. infractiunii
cum ar veni contractul fiind in derulare a produs prejudicii ani si ani de zile asa ca termenul de prescriere nuse calculeaza de la.data la.care.inculpatii au semnat un act sau altul ci de la sf. prejudiciului.
deci ghinion...
1.3. Corect (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gogu în data de 15.11.2016, 18:38)
Sunt de acord cu o completare, anume aceea ca au căzut de acord( in cadrul acelui asa zis acord de cooperare) sa o dea ca fiind o lipsa de probe,în conformitate cu legislația germana.Ca deh, nu vor sta acum gutulanii români să învețe legislația Germaniei.