Lucian Croitoru (BNR): România a devenit vulnerabilă la orice factor extern

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 octombrie 2010

Dacă nu creştem competitivitatea şi potenţialul de creştere economică a României, vor veni tot mai multe IMM-uri din alte ţări, a avertizat ieri consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, prezent la conferinţa "Agenda Lisabona, mediul de afaceri şi reglementări mai bune - contribuţia României".

Potenţialul de creştere economică a României a scăzut foarte mult, atât din cauza politicilor fiscale, cât şi a celor salariale anterioare, la care s-a adăugat criza, rezultatul fiind acum că "România a devenit vulnerabilă la orice factor extern. Dacă s-ar relua creşterea de capitaluri acum, imediat ar reapărea dezechilibrele externe. Pe de altă parte, pentru că potenţialul de creştere este foarte mic, şi inflaţia este în pericol", a mai adăugat consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.

Lucian Croitoru a mai avertizat că populismul periclitează creşterea nivelului de trai: "De exemplu, ridicarea impozitului pe salarii la 30-40% nu va ajuta cu nimic IMM-urile, dar o scădere de impozite nejustificate ar constitui o greşeală care ar eroda posibilitatea creşterii nivelului de trai".

Consilierul guvernatorului BNR a mai pledat pentru flexibilizarea pieţei muncii, astfel încât "să nu mai dureze ani de zile până să poţi da pe cineva afară", trăgând concluzia că este nevoie de reforme care să depăşească aria fiscală pentru a ieşi din criză şi pentru a dinamiza IMM-urile.

"IMM-urile sunt un sector care a avut de suferit în timpul crizei, dar această suferinţă i se datorează, în mare măsură", consideră Lucian Croitoru, care a explicat că, în ultimii 20 de ani, stimularea sectorului IMM s-a bazat exclusiv pe atragerea unor fonduri de stat, în loc să se meargă pe direcţionarea stimulentelor de orice natură către măsuri care să ducă la creşterea competitivităţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Costatarile dvs, dle Croitoru, fost candidat la functia de primministru, sunt tardive. Cine a decapitalizat IMM-urile ?BNR ,printr-o politica monetara mioapa, sau tata-mare? Cred ca seful dvs,sine-ira et studio,ar trebui sa se recliceze dpdv teoretic si s-o lase cu politica! Sau sa se ocupe cu vinaritul,in care declara ca se pricepe! In ceea ce priveste conferinta trilaterala zonala din noiembrie 2010,suntem cu ochii pe D-sa! Si cu datoria germana fata de Romania,in valoare de 16-18miliarded de euro!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb