Lucrările la Coresi Shopping Center "încep în curând"

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 26 august 2013

Lucrările la Coresi Shopping Center "încep în curând"

Reprezentanţii Immochan spun că procedura dezvoltării centrului comercial se află în stadiul de licitaţii

Compania Immochan, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, va demara "în curând" lucrările la Coresi Shopping Center, centrul comercial pe care îl dezvoltă în cartierul braşovean Tractorul, chiar pe suprafaţa pe care până acum câţiva ani se întindea fabrica de tractoare şi maşini agricole, ne-a declarat Tatian Diaconu, managing director al Immochan România. "Deocamdată suntem foarte avansaţi cu licitaţiile pentru desemnarea constructorului", a mai spus domnia sa. În aceste condiţii, data avansată pentru inaugurarea centrului comercial al francezilor din Braşov este octombrie 2014.

Compania a achiziţionat, anul trecut, terenul de 100 de hectare, cea mai mare parte din fosta platformă industrială Tractorul. Pentru zona rezidenţială este alocat un teren de 32 de hectare.

Proiectul din Braşov prevede, într-o fază iniţială, construcţia unui centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi. Centrul comercial a primit autorizaţia de construire la începutul acestui an şi va necesita o investiţie de 55 milioane de euro, susţinută din fonduri proprii.

Iniţial fusese avansată ca dată de inaugurare finalul lui 2013, dar compania a luat, în primăvara acestui an, decizia de a amâna proiectul deoarece intenţionează să construiască "la pachet" primele două etape ale acestui proiect, care vor cuprinde centrul comercial şi galeriile comerciale, acestea fiind anunţate, iniţial, ca făcând parte dintr-o dezvoltare ulterioară.

"Braşovul mai poate absorbi un singur proiect tip mall"

În Braşov, au fost anunţate alte trei proiecte de retail, cu o suprafaţă totală de circa 120.000 de metri pătraţi, dezvoltate de Cora, NEPI şi compania poloneză Echo Investments.

"Suntem singurii care avem autorizaţie de construcţie. Din punctul meu de vedere, avem şase luni în avans faţă de concurenţii noştri. Avem discuţii avansate cu retaileri importanţi, iar primele anunţuri privind contracte de închiriere le vom face în următoarele săptămâni. Nu cred că este loc pentru toate cele patru mall-uri anunţate şi nu cred că se vor face toate. Nu există suficiente branduri în România astfel încât într-un oraş cu 300.000 de locuitori să populezi patru mall-uri", a afirmat reprezentantul Immochan.

El a menţionat că potrivit studiilor de piaţă, Braşovul mai poate absorbi circa 45.000 de metri pătraţi de centre comerciale, adică un singur proiect. În acelaşi timp, Diaconu spune că nici retailerii care sunt prezenţi deja în România nu mai vor să se extindă în provincie, din cauza situaţiei de criză şi a scăderii cifrelor de afaceri.

Pe de altă parte, şeful Immochan România apreciază că, pentru ca un centru comercial să funcţioneze, este nevoie ca dezvoltatorii să fie parteneri cu retailerii, iar chiriile să fie stabilite în funcţie de indicatorii economici ai zonei căreia se adresează. "Dacă dezvoltatorii impun chirii pe care retailerii nu le pot plăti din cauză că nu au vânzări pentru că nivelul consumului este redus în acel oraş, atunci mall-ul se va închide", a menţionat Diaconu.

Fondat în 1976, Immochan ocupă, în prezent, unul dintre primele locuri în Europa în calitate de investitor şi proprietar de centre comerciale. Immochan gestionează 300 de centre comerciale în 12 ţări, cumulând 1,7 milioane de metri pătraţi.

Magazinul Mac.Ro din Braşov îşi va schimba numele în Penny Market

Hypermarketul lui Patriciu a fost preluat de grupul german REWE

Fostul magazin Mac.Ro din cartierul braşovean Tractorul a fost preluat de grupul german REWE, acesta urmând să deschidă aici un Penny Market. Compania germană a obţinut recent un certificat de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru magazinul amintit, orizontul de timp pentru realizarea acestuia fiind de 12 luni.

Magazinul Mac.Ro făcea parte din reţeaua miniMAX Discount, deţinută de compania Mercadia Holland a omului de afaceri Dinu Patriciu. Magazinul din Braşov a necesitat o investiţie de 750.000 de euro, fiind construit de la zero şi avea o suprafaţă de vânzare de 948 de metri pătraţi. Compania a eşuat lamentabil, în condiţiile în care visele de mărire ale lui Patriciu tindeau către acapararea întregului comerţ de cartier cu magazinele mic.ro, dar care aveau preţuri mult mai mari decât restul magazinelor de proximitate.

Grupul REWE este unul dintre liderii europeni în comerţul alimentar de la înfiinţarea sa în anul 1927. Pe piaţa românească, conceptul Penny Market a fost introdus cu succes în anul 2005. Magazinele Penny Market au o suprafaţă de 750 mp şi un sortiment de peste 1400 de articole (alimente de bază, conserve, băuturi, detergenţi, produse proaspete şi congelate, legume, fructe şi non food).

Braşovul mai are un supermarket Penny Market pe strada Carpaţilor, în timp ce magazinul de la subsolul Unirea Shopping Center a fost rebranduit în XXL Mega Discount.

Lidl se extinde şi în Noua

Surse din piaţă susţin că parcarea Aqua Park-ului din cartierul Noua a fost preluată de retailerul Lidl România, aici urmând să se deschidă un nou magazin al reţelei germane. Până atunci, însă, se aşteaptă deznodământul negocierilor purtate cu compania Mondelez România - fosta Kraft România - pentru preluarea de către retailerul german a fostei fabrici de ciocolată pe care americanii o deţineau la Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb