Premierul Ludovic Orban afirmă, într-un mesaj transmis, astăzi, cu ocazia Zilei Limbii Române, că limba naţională a creat "personalitatea distinctă românească", iar o limbă bogată, "care să exprime toate nuanţele simţirii şi gândirii", nu poate fi însuşită decât prin lectură, conform Agerpres.
"În numele Guvernului României şi al meu personal, îi salut cu prietenie pe toţi cei care sărbătoresc astăzi limba română! Pentru că, deşi suntem cetăţeni ai întregii lumi, prin efectele globalizării, personalitatea românească distinctă este conturată de tot ceea ce a creat limba naţională, de-a lungul istoriei, în spaţiul şi spiritul nostru. Şi mai cred că orice alt cetăţean al lumii, de oriunde, care a învăţat română sau ne iubeşte cultura, ţara, felul de a fi, poate fi considerat român", spune Orban.
Premierul arată că supravieţuirea poporului român în istorie s-a datorat, "într-o măsură esenţială", unităţii de limbă.
"Este important să realizăm, măcar preţ de o zi în fiecare an, că existenţa unui popor înseamnă, în primul rând, a vorbi aceeaşi limbă, în afara căreia nu ar fi fost posibile toate celelalte elemente de identitate: cultură, tradiţii, credinţe, valori comune. Însăşi supravieţuirea noastră în istorie, într-o poziţie geografică aflată la confluenţa unor puteri externe de neignorat, s-a datorat, într-o măsură esenţială, unităţii de limbă, la care au contribuit de la păstori în transhumanţă, poeţi şi povestitori anonimi, călători, negustori, preoţi, până la mari cărturari şi artişti ai ultimelor secole", susţine Ludovic Orban.
În context, el subliniază meritele scriitorilor şi profesorilor în promovarea şi dezvoltarea limbii române.
"Un elogiu aparte merită scriitorii, traducătorii talentaţi şi dascălii de orice materie care reuşesc să-şi transmită lecţiile ca pe o poveste, stimulând interesul pentru citit al tinerelor generaţii. O limbă bogată, care să exprime toate nuanţele simţirii şi gândirii, nu poate fi însuşită decât prin lectură, devenind la fel de însemnate pasiunea de a scrie şi curiozitatea de a citi. Aş sublinia şi onoarea pe care o au lingviştii contemporani de a fi responsabili pentru destinul limbii române literare, un teritoriu puternic marcat de miracolele reuşite de Şcoala Ardeleană, romantismul românesc şi coeziunea intelectual-artistică extraordinară din secolul al XIX-lea, care a generat crearea normei unice în limba română", precizează prim-ministrul.
Referindu-se la situaţia din diaspora, Orban punctează rolul familiei în încurajarea tinerilor să înveţe româneşte.
"În diaspora, pe lângă rolul instituţiilor, la fel de importantă este familia în încurajarea copiilor şi tinerilor să ştie româneşte. E un mod de a-i face să se simtă acasă nu doar în ţara în care s-au născut sau au crescut, ci şi în România, unde ajung poate regulat, poate sporadic, poate mai târziu, dar cu siguranţă vor ajunge cândva. Şi e o şansă oferită: de a se simţi acasă în orice altă comunitate românească din lume", afirmă premierul.
Potrivit acestuia, Guvernul, la nivel central şi prin instituţiile de profil, este implicat în acţiunile menite să sprijine păstrarea conştiinţei naţionale, atât în ţară, cât şi în comunităţile de peste hotare. În acest sens, Ludovic Orban menţionează introducerea, anul acesta, a cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în şcoli din Franţa, "al şaptelea stat european în care încep să fie predate astfel de cursuri, după Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Irlanda şi Marea Britanie".