LUDOVIC ORBAN: "PSD să stea în afara puterii"

A.B.
Politică / 29 noiembrie 2020

"PSD să stea în afara puterii"

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că în democraţie premierul este dat de partidul care câştigă, afirmând că PSD este singura formaţiune cu care liberalii au decis clar să nu negocieze după alegerile parlamentare din 6 decembrie, transmite Agerpres.

"Sigura decizie pe care am luat-o clar, limpede, şi pe care românii trebuie să o ştie, este că nu facem nicio înţelegere cu PSD. PSD trebuie să stea în afara puterii o lungă perioadă de timp de acum înainte", a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit lui Orban, liberalii mizează la alegerile parlamentare pe un procent între 32 şi 36%. El a mai precizat că filialele PNL au stabilite anumite ţinte şi că nu vor fi toleraţi liderii care nu fac performanţă.

Orban a indicat că înclină spre cei apropiaţi de programul de guvernare al PNL pentru un parteneriat la guvernare şi a exclus orice înţelegere cu PSD.

"Îmi pare rău sincer că sunt unii care îşi consumă foarte multă energie în a se lupta cu noi, nu cu PSD. Până la urmă, o astfel de conduită nu face altceva decât să fragilizeze o posibilă cooperare ulterioară, pentru că nu poţi să-l ataci permanent pe unul şi după aceea să spui că vrei să te aliezi cu el", a subliniat Orban.

Premierul a mai vorbit în interviul pentru AGERPRES şi despre creşterea capacităţii de testare pentru noul coronavirus, numirile politice din administraţia publică, pensiile speciale, bugetul pentru anul viitor, dar şi despre faptul că România a solicitat la nivel european alocarea unei cote de vaccinuri pentru Republica Moldova.

AGERPRES: Domnule premier, în contextul actual epidemiologic, avem undeva în jur de 30.000 de teste pe zi, deşi există recomandări, din partea OMS, a Comisiei Europene, a experţilor, pentru creşterea acestui număr de teste, cine este responsabil că nu reuşim să facem mai multe teste?

Ludovic Orban: Noi am crescut constant capacitatea de testare, de la 400-500 de teste, până la o capacitate de peste 50.000 şi Ministerul Sănătăţii continuă creşterea capacităţii de testare. Testele, în schimb, se fac în anumite situaţii. Testele care sunt decontate, pentru că testarea este gratuită pentru toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz. Definiţia de caz este stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unor recomandări ale OMS, ale unor practici la nivel european şi chiar mondial. Sigur, există şi posibilitatea testării contra cost, pentru cei care vor să se testeze fără să se încadreze într-una dintre situaţiile prevăzute în definiţia de caz. Noi putem testa mai mult. Şi acum putem testa mai mult şi vom creşte în continuare capacitatea de testare.

Mai mult decât atât, am luat şi decizia de a achiziţiona, pentru stocurile strategice, deja am şi adoptat ordonanţa de urgenţă şi am demarat procedura de achiziţie, pentru achiziţionarea a trei milioane de teste rapide. Nu testele care identifică anticorpi, ci testele antigen, care se bazează oarecum tot pe un sistem de testare apropiat de testele Real Time PCR. Aceste teste le achiziţionăm pentru a le folosi în anumite locuri, de exemplu, pentru cadrele medicale. Deja a şi început folosirea, pentru că au fost achiziţionate câteva zeci de mii de teste în unităţile de primiri urgenţe. Şi le vom folosi aceste teste rapide în anumite situaţii, care vor fi stabilite de MS, împreună cu INSP, astfel încât, din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, să putem testa, dacă apare un caz într-un cămin de vârstnici, să putem testa toate persoanele respective. Sau dacă apare, în cazul deschiderii şcolii, când va fi deschisă şcoala, dacă apare un caz într-o clasă, să poţi să testezi toţi copiii din clasă şi toate cadrele didactice care au interacţionat cu copiii.

Practic, se poate vedea pe evoluţiile, mai ales din ultima săptămână, că am păstrat un număr relativ constant comparativ cu săptămâna trecută, nu e o creşterea a numărului de teste. Dar se poate vedea că pe lângă scăderea numărului de cazuri, şi aici vorbesc de comparaţie, să spun, ziua de azi, comparativ cu ziua echivalentă a săptămânii trecute: este o scădere a numărului de cazuri şi o scădere şi a procentului de pozitivare. Adică numărul de persoane care sunt diagnosticate pozitiv din numărul total de persoane care sunt testate. Oricând va fi necesar să creştem capacitatea de testare, noi oricum suntem implicaţi în a creşte această capacitate de testare.

AGERPRES: Până la cât aţi putea să creşteţi această capacitate de testare?

Ludovic Orban: Putem creşte, nu este niciun fel de problemă. Inclusiv pe Real Time PCR există soluţii pe care le-am şi discutat de a creşte capacitatea de testare, extractor automat, de exemplu, care permite analizarea mai multor probe în acelaşi interval de timp, fie prin achiziţionarea de noi Real Time PCR. Acum, oamenii trebuie să ştie că nu este aşa de simplu să deschizi un centru de testare, pentru că nu este suficient să ai numai aparatul. Trebuie să ai personal pregătit, trebuie ca laboratorul în care se face testarea să îndeplinească nişte condiţii de biosecuritate. Nu poţi să pui în funcţiune, pentru că e o perioadă de timp până ajung toţi cei care operează aparatul să ştie să citească foarte bine rezultatul, să poată să dea rezultatul corect. Dar să ştiţi că noi am fost într-un efort constant, practic, din luna martie, noi am crescut constant capacitatea de testare.

AGERPRES: În privinţa vaccinării, luaţi în calcul să vă vaccinaţi public, astfel încât să daţi un semnal de încredere pentru cei care sunt mai sceptici?

Ludovic Orban: Cu siguranţă, dar mă voi vaccina în ordinea de priorităţi care este stabilită în strategia de vaccinare. Dacă este nevoie de un exemplu, sigur că pot să dau acest exemplu.

AGERPRES: În ceea ce priveşte Republica Moldova, preşedintele a anunţat că lucraţi la un sprijin pentru R. Moldova. Înseamnă şi donarea de doze de vaccin din cota pe care o va primi România?

Ludovic Orban: Se discută la nivelul Comisiei, noi am solicitat deja acest lucru: să se aloce o cotă şi către R. Moldova. Şi noi am solicitat, a solicitat şi Grecia, a făcut o solicitare pentru o ţară care nu este membră a UE. Sperăm să obţinem un rezultat favorabil.

AGERPRES: Luaţi în calcul să mergeţi şi dumneavoastră în Republica Moldova, într-o vizită oficială, aşa cum a anunţat preşedintele?

Ludovic Orban: Cu siguranţă voi merge. Odată cu alegerea Maiei Sandu ca preşedinte al Republicii Moldova, România chiar are un partener serios. Sigur că ne dorim şi un guvern care să respecte democraţia, să fie cu adevărat implicat în procesul de integrare europeană, de dezvoltare economică a R. Moldova. Un astfel de guvern ar fi încă un partener pentru adâncirea şi mai mare a cooperării dintre România şi Republica Moldova, apropierea şi mai mare dintre România şi R. Moldova şi implicit pentru drumul Republicii Moldova spre Europa.

AGERPRES: Aţi vorbit despre şcoli, există posibilitatea ca acestea să fie deschise în semestrul al doilea?

Ludovic Orban: Sigur că asta ne dorim. Ne dorim să revină copiii la şcoală, să revină cadrele didactice la şcoală. Ne-am confruntat, în schimb, cu o situaţie de creştere a numărului de infectări. Ţineţi minte că, în momentul în care am luat acele decizii nepopulare, care au generat destulă nemulţumire şi, într-un fel, justificată, dar a trebuit să luăm aceste decizii pentru că altfel nu reuşeam să oprim creşterea numărului de infectări. Pentru noi este extrem de important să intrăm pe un trend descendent şi acest trend descendent al numărului de infectări să fie cât mai pronunţat, pentru ca să putem să ne gândim la revenirea la normalitate. Imediat ce va fi posibil din punct de vedere epidemiologic, imediat ce împreună cu specialiştii din INSP, din Consiliul de suport tehnico-ştiinţific, din Comisia anti-COVID, se va considera că este posibil, vom lua decizia de a redeschide şcolile. Şi ne dorim ca această decizie să fie cât mai apropiată.

AGERPRES: În contextul măsurilor impuse, a existat o scrisoare din partea Arhiepiscopului Tomisului, care a acuzat Guvernul de abuzuri împotriva clerului şi credincioşilor legat de aceste măsuri. Ultimul demers al dânsului este o invitaţie adresată dumneavoastră şi mai multor oficiali de a participa la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Andrei. Cum vedeţi această invitaţie? Veţi merge?

Ludovic Orban: Din păcate, judeţul Constanţa a fost judeţul cu cea mai pronunţată creştere a numărului de infectări şi ieri a fost judeţul cu cea mai mare rată de infectări. În judeţul Constanţa, pe lângă municipiul Constanţa, au fost carantinate mai multe localităţi, la ora actuală cred că în judeţul Constanţa sunt cele mai multe localităţi carantinate. Şi măsurile de carantinare au fost absolut necesare pentru a opri creşterea numărului de infectări. Sigur că, odată cu măsurile de carantinare a localităţilor, s-au luat şi decizii care ţin cont de sănătatea oamenilor. Eu cred că orice preot, orice înalt ierarh bisericesc trebuie să pună pe primul plan sănătatea şi viaţa oamenilor. Fiecare dintre noi sărbătorim Sfântul Andrei. O să-l sărbătorim în felul nostru, fără să creştem riscul de transmitere a virusului. Cu atât mai mult într-un judeţ care este, practic, cu cea mai mare rată de creştere şi cu cel mai mare număr de persoane infectate. De aceea am îndemnat la un comportament care să fie conform, pe de-o parte şi cu credinţa, pentru cei care sunt credincioşi, dar pe de altă parte să ţină cont de nevoia de a proteja oamenii de riscul infectării.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Mascarici.

    Astfel te-au prelucrat securistii din spatele tau, intre o sticla de whisky si una de vodka, nu-i asa, mai Sica? Sau Plavanul? Caci pt el, mai ales, totul se rezuma la: Pesedee!

    1. Prietenii dușmanilor românilor ce "s-au împușcat între ei " în 1989 , ciomagiti la mineriade și în orele din 10 August sunt dușmanii tuturor românilor de bună credință și patrioți nu patrihoți demnitari fără demnitate și onoare. Ce știi tu țepare despre securiști de tot te mănâncă de unde mănânci tu polonicul de nu te saturi. Marș la coteț jigodie scarboasa ! Candidează tu ca președinte sau crezi ca ești mai deștept decât Dăncilă?

      Cred ca tu esti dcel ce traieste intr-o lume de vis,manipulat de dusmanii ,dusmanilor roma nilor.Cwei ce instiga continuu sunt dusmanii romanilor,tie de exemplu ,ti-au implantat un cip in cap si nu ppoti gandi logic,i-ti trimit ieile prin unde radio

      Bai Scursura ordinara, proasta a fost parashuta aia ma-ta cand te-a nascut, dar mai proasta a fost scula impotenta care a stat la curul ei! Vezi ce inseamna ca ma-ta a suferit de voala vacii nebune? A fatat un bou retardat ca tine!

      un limbaj academic de netagaduit!

      emotiile sau amintirile din copilarie ies la suprafata!

      pacat 

      Alupigus is uc 'uruc is uc arug

      Am inteles, i-au facut o urare lui ma-ta, stiind ca are o foame mare de lustruit bastoane!

      Pai, am folosit si eu cateva cuvinte din limbajul academic pe care-l practica ma-ta pe Centura!

      ...

      E o constatare la adresa ta că te-ai trezit cu ea in gură înainte să te nască mă-ta că-i plăcea la poștă și te-au prins cu gura deschisă după ce-au luat-o si pe față și pe dos.Marș scârbă ce eștimarele " redactor" tolerat

      Cine te crezi bai, fatalau si bulangiu cu intelect de neanderthalian? Practic, toata familia voastra de perversi se inscrie pe aceasta orbita a anormalitatii ! Apropo, printre ineptiile astea pe care le debitezi la foc automat, cand mai si timp ca sa-ti practici si hobby-ul tau de baza: lustruitul bastoanelor cu gura si cu fundul?

    Noi vrem sa stai tu

    Mai bine stati toti in afara puterii, in frunte cu serviciile si ambasadele. Oricum ne descurcam mai bine fara voi, ne descurcam singuri. Stati voi acasa si ne va fi mai bine!

    1. O sa merg la vot si am sa votez ultimul partid in sondaje

    " în democraţie premierul este dat de partidul care câştigă," Asa zici? Bine, sa nu uiti ce ai zis. Si sa speram ca si Johanis subscrie parerii tale. Ca in mod sigur, nu o sa ajungeti nici acum la ciolan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb