"LUKoil" a deschis un mare zăcămînt în zona Mării Caspice

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2006

Grupul petrolier rus "LUKoil" a deschis un mare zăcămînt de petrol şi condensat de gaze, cu mai multe straturi, în zona Severny, pentru care deţine licenţă de exploatare, în partea de nord a Mării Caspice, informează "LUKoil Downstream" România. Zăcămîntul, cel mai mare deschis în Rusia în ultimii zece ani, a fost descoperit la forarea primei sonde de explorare în structura Yuzhno-Rakushechnaya, la 220 km de Astrahan. Prima sondă a arătat existenţa unui tip de ţiţei uşor, fără apă şi cu conţinut redus de sulf, cu un debit de peste 800 tone/zi. Aces-te debite sînt extrem de rare în Rusia (debitul mediu în Rusia este de 10,5 tone/zi).

Rezervele probabile şi posibile din noul zăcămînt sînt estimate la 600 milioane barili de ţiţei şi 1,2 mii de miliarde picioare cubice de gaze. Finalizarea explorării, elaborării şi aprobării documentaţiei de proiect pentru dezvoltarea zăcămîntului va permite clasificarea rezervelor în categoria "certe".

Noul zăcămînt este primul în care predomină ţiţeiul din zonele licenţiate de către "LUKoil" din partea de nord a Mării Caspice. Ţiţeiul reprezintă 75% din rezervele totale ale zăcămîntului, în timp ce în toate celelalte zăcăminte deschise de companie în regiunea caspică predomină gazele. Rezervele de ţiţei din noul zăcămînt depăşesc considerabil cele din zăcămîntul învecinat "Yu. Korchagin".

Calculele preliminare arată că producţia maximă de ţiţei din noul zăcămînt va depăşi 5 milioane de tone, iar producţia acumulată va fi de aproximativ 80 de milioane de tone (la o rată de extracţie de 0,5).

Noul zăcămînt şi "Yu. Korchagin" reprezintă baza pentru o viitoare vastă infrastructură de producţie petrolieră off-shore, cu o sursă sigură de ţiţei şi o producţie anuală de aproximativ 8 milioane de tone.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb