Negocierile cu compania chineză pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au ca obiect atragerea unui investitor care să contribuie financiar la realizarea unităţilor şi nu partea de furnizare de echipamente, a declarat, ieri, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, prezentă la Forumul Energetic Regional FOREN.
Când i s-a menţionat că partea chineză va deţine participaţia majoritară în compania de proiect, Lulache a răspuns: "Întotdeauna un investitor majoritar are o poziţie dominantă în luarea deciziilor. Parte din negocieri vizează modalitatea cum să păstrăm pentru statul român o poziţie importantă, ca investitorul să nu poată lua orice decizie. Investitorul va trebui să respecte regulile româneşti şi cele europene".
Ea a adăugat că, în prezent, se negociază cu compania chineză acordul investitorilor şi actul constitutiv al noii companii de proiect.
Lulache a arătat că, în acest moment, Nuclearelectrica testează, la fabrica de combustibil nuclear din Piteşti, pulbere de uraniu provenită de la mai multe companii care vor să se califice drept furnizori pentru reactoarele de la Cernavodă. Lulache a refuzat să spună care sunt aceşti furnizori sau care este numărul lor, precizând totuşi că producătorul român de pulbere de uraniu, Compania Naţională a Uraniului (CNU), este furnizor calificat al Nuclearelectrica.
Totodată, Lulache a fost întrebată dacă este posibil ca viitoarele reactoare 3 şi 4 să fie construite la Mintia-Deva, în loc de Cernavodă. "Nu îmi imaginez cum s-ar putea întâmpla povestea asta. Proiectul este pentru construirea a două reactoare la Cernavodă. Acolo avem active existente pe care le vom folosi pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4", a răspuns directorul general al Nuclearelectrica.
La rândul său, Mădălina Tronea, specialist în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), a precizat: "M-am amuzat şi eu când am auzit acest lucru. O centrală nucleară se autorizează împreună cu amplasamentul său, astfel că mutarea proiectului în alt amplasament ar însemna reluarea unor autorizări".
Liviu Gherghe, reprezentantul ROMATOM, organizaţie care are ca obiect promovarea energiei nucleare, a precizat că, potrivit unui studiu realizat în 2013, pe şantierul reactoarelor 3 şi 4 ar putea lucra 8.300 de muncitori români, iar, pe orizontală, proiectul va crea alte 8.000 de locuri de muncă.
"Părţi din echipamente şi chiar echipamente complete vor putea fi produse în România", a arătat el, precizând că nu poate spune cu exactitate ce procent din echipamentele care vor fi folosite pot proveni din România.
Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, a declarat, pe 26 mai, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe pe tema programului nuclear al României.