LÁSZLÓ DIÓSI, OTP BANK: "Evoluţia creditelor neperformante nu se va îmbunătăţi în 2013"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2012

László Diósi, preşedintele OTP Bank

László Diósi, preşedintele OTP Bank

Nivelul creditelor neperformante reprezintă cheia pentru o bună funcţionare a sistemului nostru bancar în 2013, ne-a declarat László Diósi, preşedintele OTP Bank, în cadrul unui interviu.

Domnia sa nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a evoluţiei creditelor neperformante, menţionând că este important ca rata creditelor neperformante să se stabilizeze în jurul nivelului de 20%, pentru că altfel profitabilitatea instituţiilor de credit va avea de suferit.

Sistemul bancar nu va evolua diferit, anul viitor, comparativ cu anul acesta, urmând ca băncile să se concentreze pe reducerea costurilor şi pe optimizarea reţelelor de unităţi, potrivit preşedintelui OTP Bank.

În privinţa impactului pe care îl va avea supravegherea bancară europeană asupra sistemului bancar local, László Diósi ne-a precizat că sistemul nostru este atât de bine reglementat, încât supravegherea bancară europeană nu va reprezenta o surpriză.

Reporter: În opinia dumneavoas-tră, cum va arăta sistemul nostru bancar în 2013?

László Diósi: Sistemul bancar va evolua, anul viitor, la fel ca în 2012, băncile concentrându-se în continuare pe reducerea costurilor, pe optimizarea reţelelor de unităţi bancare, pe investiţiile în tehnologii noi şi de asemenea, băncile vor continua să se lupte cu portofoliile de credite care au o calitate proastă. Vestea bună este că portofoliile noi au o calitate bună şi sunt speranţe în acest sens.

Din punctul meu de vedere, 2013 va fi un an negativ pentru sistemul bancar, însă se poate înregistra o stabilizare.

Reporter: Prelungirea crizei financiare va conduce la creşterea numărului creditelor neperformante în 2013?

László Diósi: Nu cred că 2013 va fi un an foarte diferit faţă de anul acesta, în ceea ce priveşte creditarea. Anul 2013 va fi un an al stabilizării. Este important ca sistemul bancar să înregistreze o stabilizare a portofoliului de credite neperformante. Consensul general din piaţă este că împrumuturile neperformante vor ajunge la o rată de 20%, care ar trebui să se oprească la acest nivel. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci sistemul bancar va avea în continuare probleme.

În prezent, acţionarii aduc capital nou în sistemul bancar pentru a acoperi pierderile instituţiilor de credit. Dacă numărul creditelor neperformante va continua să crească, atunci acţionarii, care se confruntă cu probleme pe pieţele de origine, au la dispoziţie două alternative: să reducă capitalul sau portofoliul de credite. Dacă reduc portofoliul de credite, atunci acest lucru reprezintă o veste proastă pentru România.

Nivelul creditelor neperformante reprezintă cheia pentru anul viitor. Dacă numărul împrumuturilor neperformante nu va mai creşte, atunci băncile vor avea mai multe resurse pentru creditare, mai mult capital. Evoluţia creditelor neperformante nu se va îmbunătăţi în 2013, dar sperăm că rata creditelor neperformante se va stabiliza în jurul nivelului de 19-20%. În caz contrar, profitabilitatea băncilor va fi afectată şi anul viitor, iar acestea vor trebui să crediteze prudent.

Reporter: Tot mai multe bănci au anunţat, în ultima perioadă, că se vor concentra pe creditarea în lei. Cum vedeţi evoluţia creditării în lei în 2013?

László Diósi: Nu cred că împrumuturile în lei vor evolua diferit, în 2013, comparativ cu anul acesta. Clienţii persoane fizice iau credite de nevoi personale în lei, utilizează carduri de credit în lei, IMM iau credite în lei pentru capital de lucru. Creditele în lei pe termen lung - împrumuturile ipotecare şi cele de investiţii - sunt în continuare scumpe, aşa încât clienţii vor fi precauţi atunci când se vor gândi la varianta contractării unui împrumut în moneda naţională. Pentru a asista la o dinamică pe segmentul creditării în lei, dobânda la creditele ipotecare în lei trebuie să scadă sub 10%, pentru că altfel lucrurile vor rămâne la fel.

Reporter: Ce estimări aveţi privind evoluţia dobânzilor la depozite în 2013?

László Diósi: În ceea ce priveşte atragerea de resurse de pe piaţa locală, există o competiţie între bănci pe segmentul depozitelor, de aceea dobânzile sunt la niveluri ridicate, deşi dobânda de politică monetară este mică.

În primul trimestru al anului viitor, dobânzile la depozite ar trebui să scadă. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci vom avea o problemă cu creditarea, pentru că împrumuturile vor fi în continuare scumpe.

Teoretic, există suficientă lichiditate, dar piaţa interbancară nu funcţionează bine şi BNR intervine prin operaţiunile repo, injectând lichiditate în sistemul bancar.

Reporter: Normele Basel III pun presiune pe capitalul băncilor. Ce impact credeţi că vor avea aceste norme asupra capacităţii băncilor de a îndeplini cerinţele de capital?

László Diósi: Sistemul bancar din România este bine capitalizat, rata de adecvare a capitalului fiind de 14%, ceea ce reprezintă un nivel suficient pentru îndeplinirea cerinţelor Basel III. În acest an, băncile din România au primit circa 400 milioane de euro sub formă de capital. Cred că jumătate din inves-tiţiile străine directe care au intrat, anul acesta, în România nu au fost pentru investiţii, ci pentru majorarea capitalului băncilor.

Dacă Europa nu va înregistra creştere economică, atunci vor fi probleme pentru că acţionarii nu vor mai aduce capital, mai ales dacă vor avea o situaţie dificilă în ţările de origine. Sperăm că acest lucru va avea un efect limitat asupra României.

Reporter: Ce impact va avea supravegherea bancară în sistemul nos-tru bancar?

László Diósi: Sistemul bancar din România este, probabil, cel mai bine supravegheat sistem din Europa. Sistemul bancar din România este atât de bine reglementat, încât supravegherea bancară europeană nu va reprezenta o surpriză. Mi-aş dori ca şi celelalte sisteme bancare din vestul Europei să fie supravegheate la fel ca în România, pentru că am avea mai puţine probleme.

Reporter: Se mai pot face bani pe piaţa bancară din România, având în vedere creşterea modestă a economiei?

László Diósi: Sistemul bancar din România are viitor, deşi ne luptăm cu trecutul şi suntem nesiguri în privinţa prezentului, iar motivele sunt multiple. În anii de creştere, Româ-nia nu şi-a dezvoltat toată capacitatea şi a avut o creştere economică neechilibrată. Cred că după această perioadă de criză urmează un potenţial uriaş de creştere economică, faţă de restul Europei de Est. Cred că în fiecare an economia României are un potenţial de creştere de 3-4%. Economia are nevoie de dezvoltare şi sunt deja semnale pozitive în sectorul energetic şi în cel agricol, iar în sectorul producţiei şi al exporturilor rezultatele vor începe să se vadă anul viitor.

Evoluţia economiei româneşti depinde de prognozele europene. Economia României are, în 2013, un potenţial de creştere de 1-2%, care este legat de ceea se întâmplă în agricultură. Trebuie refăcută încrederea investitorilor în economia României, care a fost distrusă în acest an. Dacă acest lucru este realizat, atunci economia îşi va reveni.

Reporter: Cum a fost acest an pentru OTP Bank, comparativ cu 2011? Care au fost factorii care au pus presiune pe activitatea băncii?

László Diósi: Mediul în care a trebuit să ne desfăşurăm activitatea a fost unul dificil. Ne-am aşteptat la un an complet diferit faţă de ce a fost. Majoritatea analiştilor estimau că 2012 va fi un an mai bun decât 2011, dar din păcate au existat lupte politice şi probleme în economie - deprecierea leului, investitorii străini au evitat anul acesta România, nu au existat fluxuri noi de capital, creditele neperformante au crescut foarte mult. Din punctul meu de vedere, 2012 a fost cel mai rău an din ultimii zece.

OTP Bank a avut, iniţial, alte planuri pentru segmentul corporate şi cel retail, dar încheiem anul cu rezultate bune, cu un avans pe segmentul cardurilor de credit şi cu o creştere substanţială pe partea de depozite.

Rezultatele trimestriale au fost negative din cauza provizioanelor pe care le-am constituit, dar este important de menţionat că avem o politică de provizionare conservatoare şi avem o rată de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane foarte ridicată, care în prezent este de 70% şi care va mai creşte până la sfârşitul anului. Din cauza nivelului ridicat al provizioanelor este dificil să înregis-trăm profit, dar OTP Bank este o bancă lichidă, cu un nivel foarte bun al capitalului (tocmai am majorat capitalul social al băncii) şi avem un control strict al costurilor.

În prezent, este nerealist pentru bănci să ţintească profituri foarte mari, din cauza numărului mare de credite neperformante din sistemul bancar şi din cauza activităţii economice reduse.

Reporter: Cum a evoluat, anul acesta, creditarea la OTP Bank?

László Diósi: Am crescut, anul acesta, pe segmentul creditelor ipotecare şi pe cel al împrumuturilor de nevoi personale, dar şi pe segmentul corporate şi IMM, unde deşi lucrurile nu au mers conform aşteptărilor noas-tre, am înregistrat un uşor avans.

Reporter: Care sunt planurile OTP în 2013?

László Diósi: Vrem să îmbunătăţim partea de pasive şi vrem să lansăm produse noi de economisire. Ne vom concentra pe creditarea în lei a persoanelor fizice, pe carduri de credit şi vom veni cu produse noi pentru sectorul IMM, bazate pe nivelul scoringului. Vom continua creditarea agriculturii, segment care estimăm că va evolua mai bine, în 2013, decât în 2012.

Diósi: "Vom închide activităţile de brokeraj în ianuarie 2013"

OTP Bank România a decis să închidă operaţiunile sale de bokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti ca urmare a scăderii semnificative a tranzacţiilor de pe bursă, ne-a declarat László Diósi.

Domnia sa a adăugat: "Este o decizie locală, bazată pe considerente de business şi va fi aplicată în cursul lunii ianuarie 2013, după îndeplinirea măsurilor legale necesare. Contextul economic dificil a condus la mai multe schimbări pe toate pieţele şi România nu face excepţie, dar suntem încrezători că lucrurile se vor schimba în următorii câţiva ani şi 2013 poate fi anul de început al revenirii pieţelor financiare".

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb