Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale continuă verificările în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, în pieţele şi depozitele en-gros, precum şi în hipermarket-uri, punând accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a ţării de origine şi a categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar.
Până la această dată, în Bucureşti şi în toate judeţele din ţară acţiunile de verificare sau, după caz, de reverificare a pieţelor agroalimentare, a hypermarket-urilor şi a depozitelor en-gros de legume şi fructe, s-au soldat cu amenzi în valoare de 103.000 lei şi cu un număr de 334 avertismente, se arată într-un comunicat al MADR, remis redacţiei noastre.
La finalul lunii iulie, producătorii autohtoni asigură consumatorii din pieţele agroalimentare, pieţe volante, târguri ocazionale, suficiente cantităţi şi o gamă diversificată de legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă. Astfel în pieţele agroalimentare, în pieţele en-gros sau în spaţiile special amenajate din jurul pieţelor se găsesc, proaspete şi la preţuri accesibile, legume şi fructe, precum: pepeni verzi, pepeni galbeni, piersici, mure de cultură, nectarine, tomate, ardei gras şi kapia, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdeţuri, ş.a.
În cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, conform prevederilor Regulamentului 396/2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide, Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat până în prezent la nivel naţional un număr de 1831 probe, din care au fost analizate un număr de 1718 probe.
Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.