Ministerul Agriculturii pregăteşte un proiect de hotărâre de guvern pentru distribuirea de ajutoare în valoare de peste 11 milioane de euro pentru sectoarele de lapte şi carne de porc afectate de criză, a anunţat, ieri, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres.
Domnia sa a menţionat: "Pentru a primi subvenţiile respective, producătorii trebuie să îndeplinească unele condiţii: să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate, să aibă încheiat un contract cu un cumpărător pe o perioadă de minim şase luni valabil la data depunerii solicitării, să deţină cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, iar producţia de lapte livrată de beneficiar să fie de minim cinci tone".
Potrivit ministrului Agriculturii, suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări valabilă la data de 31 martie 2015. Sumele pe care le vor primi fermierii sunt de 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte de până la 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte de până la 200 de tone inclusiv; 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
În sectorul de creştere a porcinelor, ajutorul financiar se acordă crescătorilor care deţin ferme de porci la îngrăşat în exploataţii autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi înregistrate în Registrul Naţional şi care au livrat şi clasificat porci în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
"În principiu, suma alocată de 2,37 de milioane de euro s-a distribuit astfel: echivalent în lei la 2 milioane de euro pentru fermele de porci la îngrăşat şi echivalentul în lei a 300.000 de euro pentru fermele de reproducţie", a afirmat Irimescu.
Ministrul Agriculturii a arătat că reducerea importurilor Chinei de pe piaţa europeană, în contextul încetinirii economice, şi embargoul introdus de Federaţia Rusă împotriva UE au condus la agravarea situaţiei în cele două sectoare - al laptelui şi al cărnii de porc. Acesta a spus că România nu a fost afectată direct, ci indirect, prin redirecţionarea produselor destinate pieţei ruseşti către ţara noastră.
• Şase priorităţi pentru PNDR 2014-2020
Există şase priorităţi strategice de dezvoltare la nivelul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, potrivit datelor MADR, după cum urmează: încurajarea transferului de cunoştinţe şi a inovării în agricultură, silvicultură şi zonele rurale; creşterea viabilităţii exploataţiilor şi a competitivităţii tuturor tipurilor de agricultură în toate regiunile şi promovarea tehnologiilor agricole inovative şi a gestionării durabile a pădurilor; promovarea organizării lanţului alimentar; refacerea, conservarea şi consolidarea ecosistemelor care sunt legate de agricultrură şi silvicultură; promovarea utilizării eficiente a resurselor şi sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon ; promovarea incluziunii sociale.
Valoarea fondurilor europene alocate prin PNDR, în perioada 2007-2013, se ridică la 9,29 miliarde euro, plăţile efectuate către beneficiari fiind de peste 8 miliarde euro, prin FEADR şi bugetul naţional.
Principalele investiţii realizate sunt modernizarea exploataţiilor agricole din sectoarele animal şi vegetal, realizarea unităţilor de procesare, lucrări de infrastructură rurală şi agricolă, activităţile non-agricole în mediul rural şi strategiile de dezvoltare locală.