Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a sesizat, astăzi, Comisia Europeană (CE) cu privire la măsura de suspendare, în Marea Britanie, a unor împrumuturi pentru studenţii români înscrişi la unităţi de învăţământ din această ţară, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.
Astfel, în cadrul unei scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, şi celui pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, MAE a solicitat CE, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificări cu privire la conformitatea acestei măsuri cu acquis-ul comunitar.
Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte în permanenţă, atât în contextul discuţiilor bilaterale, cât şi la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completă şi nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetăţenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa în scopul de a munci şi de a studia în alte state membre. În acest sens, MAE urmăreşte cu atenţie ca măsurile luate în această privinţă de autorităţile din statele membre să nu fie discriminatorii faţă de cetăţenii români, se mai arată în comunicat.
De asemenea, în demersul efectuat la CE, MAE a avut în vedere şi îngrijorările exprimate de unii români ce studiază în Marea Britanie, care se consideră discriminaţi în raport cu colegii lor, cetăţeni ai celorlalte state membre UE.
Recent, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenţilor români şi bulgari care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie (atât în colegii private, cât şi în universităţi de stat), precum şi studenţilor proveniţi din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.