Magistraţii îi cer lui Dan Ioan Popescu să justifice legalitatea dobîndirii unor bunuri de 46 miliarde lei

Ziarul BURSA #Politică / 11 aprilie 2006

Magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au solicitat, ieri, lui Dan Ioan Popescu, în dosarul privind averea lui şi a soţiei sale, să depună înscrisuri oficiale care să demonstreze legalitatea dobîndirii unor bunuri în valoare de aproape 46 de miliarde de lei.

"Sînt şocat efectiv în primul rînd de faptul că nu se citesc documentele, sînt şocat de faptul că merge mai departe pe legea 18, sînt şocat de faptul că mi se cere să prezint, pentru soţia mea, modalitatea de dobîndire a unor bunuri - bijuterii, obiecte de artă - pe vremea cînd era în Italia, deci ca să aduc dovezi din Italia, ce inel şi-a cumpărat în 1976 sau în 1980, mi se pare aberant", a declarat Dan Ioan Popescu, citat de Rompres. El a precizat că soţia lui, Elena Popes-cu, s-a repatriat în anul 2000.

Dan Ioan Popescu a spus că nu mai poate să tacă "în legătură cu abuzurile flagrante şi încălcările de lege făcute de comisia care i-a verificat averea pînă în acest moment".

Fostul ministru al economiei a precizat că rămîne la ideea că în judecarea dosarului său este vorba de "incompetenţă şi de rea credinţă". Dan Ioan Popes-cu este de părere că se merge în continuare pe Legea 18 în care se consideră apriori un om vinovat chiar dacă a prezentat toate dovezile. Dan Ioan Popescu nu crede că vom intra în uniunea Europeană cu"această modalitate de a privi legile numai prin prisma comunistă, numai prin prisma Legii 18".

Fostul ministru al economiei a precizat că, împreună cu soţia sa, a făcut o societate, pe care a vîndut-o în 2000, iar banii obţinuţi i-a depus în bancă. Dan Ioan Popescu susţine că a cheltuit banii în 2003 şi în 2004. "Acest milion de dolari care nu ni se recunoaşte pentru că nu am avut ştampilă pe extrasul de cont, cu toate că, pe verso, se spune că nu este nevoie de ştampilă (...) acest venit nu ni se recunoaşte, în schimb, mi se recunoaşte cheltuiala. Sînt exact 46 de miliarde care nu îi ies comisiei", a declarat Dan Ioan Popescu. Pe de altă parte, el a precizat că s-a pus un sechestru pe un teren care nu mai era al lui. "Am propus să se facă un schimb de sechestru de pe acel teren pe care l-am luat în 2004 cu cel pe care îl am", a spus Popescu. La rîndul său, soţia lui Dan Ioan Popescu a declarat: "S-au făcut abuzuri extrem de mari, începînd cu sesizarea procurorului, pînă la comisie şi văd că se continuă să se facă abuzuri, deci nu pot să mai am încredere în justiţia română. E clar, sînt vinovată pentru că sînt soţia unui demnitar, din păcate şi PSD (...) dar eu zic că totuşi există o justiţie internaţională care îşi va spune cuvîntul".

Elena Popescu a spus că i se cere lista de bijuterii pe care le-a obţinut între 1975 şi 2000, în Italia, şi că ea este subiect fiscal în Italia, nu şi pentru fiscul român. "Nu înţeleg cum mi se cer mie conturi pe care le-am avut în Italia, bijuterii pe care le-am avut în Italia, obiecte de artă pe care le-am avut sau pe care le-am cumpărat în România cu banii cu care am venit din Italia", a declarat soţia lui Dan Ioan Popescu. Elena Popescu a precizat că i se cere lista de bijuterii pe care Dan Ioan Popescu a menţionat-o în declaraţia de avere din 2000, depusă la Camera Deputaţilor. Instanţa a fixat următorul termen al procesului pentru data de 8 mai.

Anterior, comisia specială pentru cercetarea averii de pe lîngă ÎCCJ a dispus punerea de sechestru asigurator pe nouă dintre cele 23 de bunuri imobile deţinute de soţii Dan Ioan şi Elena Popescu, precum şi trimiterea dosarului în instanţă. Totodată, comisia a stabilit că soţii Popescu nu pot justifica legalitatea dobîndirii unor bunuri în valoare de aproximativ 46 de miliarde de lei vechi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb