Electoratul s-a radicalizat pe măsură ce Parlamentul a insistat în operaţiunile care urmăresc să-l îndepărteze de la Preşedinţie pe Traian Băsescu - politicianul creditat cu preferinţa populară cea mai accentuată.
De la insultele adresate parlamentarilor - "Nesimţiţilor!", "Clasă politică mori!", "Să vă fie ruşine, comuniştilor!" -, partea din public care îl susţine pe preşedintele Traian Băsescu a schimbat registrul, începând să vehiculeze o serie de obiective politice, concepute împotriva sistemului politic actual:
- vot uninominal;
- Parlament unicameral (şi dizolvarea celui în exerciţiu, având drept consecinţă organizarea de alegeri anticipate);
- responsabilizarea parlamentarilor în faţa electoratului;
- confiscarea averilor nejustificate;
- revizuirea salariilor şi facilităţilor parlamentare.
Susţinătorii unor astfel de măsuri nu sunt puţini - în sondaje, partizanii lui Băsescu contează cu 55-60% din electoratul activ.
În interpretarea lor, în Parlament s-a conturat o coaliţie antiprezidenţială PNL-PSD- PRM-PC, unind partidele din opoziţie cu cel de la guvernare, ca să stopeze iniţiativele împotriva corupţiei declanşate de Traian Băsescu.
Sub această perspectivă, partizanii lui Băsescu sesizează drept simbolică şi sordidă anchetarea preşedintelui de către comisia parlamentară condusă de Dan Voiculescu - partidele corupte au trimis un securist să-l ancheteze pe şeful statului, securiştii nu ne lasă să ne desprindem din cloaca mafiei de sorginte ceauşistă.
La rang de simbol, toate aceste manevre de îndepărtare a lui Băsescu din Palatul Cotrocenilor nu înseamnă nimic altceva decât un atac dezlănţuit al hoţilor îmburgheziţi, al comuniştilor convertiţi şi al securiştilor, o apărare concertată a clasei politice corupte, în faţa agresiunii preşedintelui. Majoritatea populaţiei gândeşte aşa, iar, în ultimă instanţă, Traian Băsescu se bazează pe asta.
Socoteala s-ar putea să funcţioneze. De aceea, victoriile de ieri ale majorităţii parlamentare - modificarea legii referendumului în Camera Deputaţilor verdictul Curţii Constituţionale cum că este legală constituirea comisiei de anchetă asupra faptelor preşedintelui şi finalizarea raportului comisiei - toate acestea ne apropie de un moment al adevărului naţional.
Căci viitorul ne rezervă trei variante:
1. referendumul pentru demiterea preşedintelui să nu aibă loc din varii motive - chichiţe şi proceduri legale, ori, cine ştie cum, să renunţe partidele la propria iniţiativă (caz improbabil, care ne-ar lipsi nu numai de spectacol, ci şi de "momentul adevărului");
2. referendumul să aibă loc, cu două rezultate posibile: -a) alungarea lui Băsescu de la Cotroceni, ceea ce ar valida că actualul preşedinte nu-i decât un scandalagiu care strică imaginea României, abuzează de funcţie şi ne pune democraţia în pericol;
b) reconfirmarea lui Traian Băsescu drept preşedinte al tuturor românilor prin voinţa majorităţii poporului.
Această din urmă variantă nu reprezintă un pericol administrativ nici pentru PSD - partidul care a iniţiat operaţiunea de destituire a preşedintelui -, nici pentru PNL, PRM şi PC - partidele care au cuplat la iniţiativă (fie şi prin abţinere la vot, precum liberalii).
Nu, pericolul nu este administrativ. Ci, moral. Căci, într-o astfel de variantă, Parlamentul s-ar dovedi nereprezentativ. Şi atunci, dizolvarea Parlamentului - idee care acum circulă numai printre partizanii lui Băsescu - ar deveni o idee legitimă. Iar Băsescu ar intra în istorie, ca erou naţional. Abia atunci am avea temeiuri să ne fie frică de eventualele lui neconstituţionalităţi.
În calitatea sa de preşedinte al comisiei de anchetă asupra faptelor preşedintelui Traian Băsescu, liderul Partidului Conservator Dan Voiculescu şi-a început conferinţa de presă de ieri, în care a prezentat verdictul, cu următoarele cuvinte:
"Sunt două concluzii: Traian Băsescu a încălcat Constituţia României şi Traian Băsescu este în fapte penale".
Florin Iordache, membru al Comisiei de anchetare a faptelor preşedintelui, a prezentat raportul şi capetele de acuzare: "Comisia a identificat 19 capete de acuzare împotriva preşedintelui Băsescu".
Potrivit raportului prezentat de Comisie, Traian Băsescu se face vinovat de: efectuarea unor interceptări ilegale, favorizarea unor firme, participarea abuzivă la şedinţele de guvern, periclitarea existenţei unei justiţii independente, încălcarea Constituţiei.
Comisia a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe în 20 de zile asupra cererii de suspendare a preşedintelui. Raportul urma să fie depus în după-amiaza de ieri la Birourile Permanente, sub forma unei sinteze de şapte pagini, însoţită de 700 de pagini de anexe, pentru ca ulterior să fie dezbătut în plenul Parlamentului.