E întotdeauna pasionant să citim despre faptul că şefii a două puternice servicii de securitate se întâlnesc, iar anunţul întâlnirii şefului MI6 cu şeful SRI, în cadrul vizitei de stat a preşedintelui Băsescu, adaugă un fel de picanterie declaraţiilor de presă normale, făcute să fie cât mai plicticoase cu putinţă. Şi în acest caz, ele se referă în general la cooperarea economică şi reforma judiciară, după cum v-aţi fi aşteptat. Sursele de informaţii din interior raportează că MI6 apreciază foarte mult standardele de profesionalism pe care SRI le-a menţinut de-a lungul anilor de tranziţie.
Totuşi, adevărata picanterie vine din faptul că, după cum afirmă biroul de presă al SRI, însuşi preşedintele României a participat la întâlnirea de securitate, ceea ce nu este deloc ceva obişnuit, şi ridică multe întrebări, ba chiar ar putea sugera că e vorba de mai mult decât de un simplu protocol.
Evident, subiecte importante pe agenda discuţiilor ar fi putut fi Libia şi Afganistan, zone unde România a fost implicată activ în iniţiativele internaţionale (da, stilul declaraţiilor de presă devine contagios). Şi trebuie să fi avut loc discuţii necesare şi despre extinderea europeană şi terorismul internaţional.
Se poate presupune că tot atât de important a fost şi subiectul Siriei, cu care România a avut în mod tradiţional legături comerciale solide şi ale cărei probleme politice reprezintă o ameninţare majoră pentru echilibrul de putere din Orientul Mijlociu, nu în ultimul rând datorită capacităţii sale nucleare, care a fost doar recent stabilită cu certitudine.
După care mai avem şi întreaga problemă a Rusiei, Moldovei, a graniţei cu Ucraina şi a crimei organizate care vine de acolo: traficul de carne vie şi de droguri care s-a extins începând din 1990, cu România devenind o poartă majoră a acestor filiere către vestul Europei. După părerea multora, acest subiect ar fi trebuit să primească foarte multă atenţie în cadrul agendei. Nu putem decât să sperăm. Ceea ce ar trebui luat în calcul este că, pe măsură ce România îşi va îmbunătăţi infrastructura rutieră (sau mai bine zis atunci când se va întâmpla acest lucru), această problemă se va agrava în mod direct proporţional, şi va deveni crucială pentru securitatea Europei.
Un lucru care sigur va fi mai interesant pe termen scurt pentru români este continuarea cooperării dintre cele două servicii de securitate, cu MI6 oferind sprijin extrem de valoros privind pregătirea agenţilor SRI (după cum a declarat recent pentru presă George Maior, directorul SRI), ajutând astfel la întărirea unei organizaţii pe care unii o consideră ca fiind în continuare mult prea puternică într-o lume post-comunistă.
(Chiar dacă acest lucru nu i-ar face pe cei din MI6 să-şi întrerupă ordinea de zi: zâmbete şi multe strângeri de mână călduroase). În acest context, există pericolul ca prezenţa neexplicată a domnului Traian Băsescu la această întâlnire recentă să fie văzută ca o politizare a acestei relaţii, care ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru cei care doresc să vadă România încheindu-şi mult întârziata tranziţie spre democraţia adevărată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2011, 16:34)
Curioasa remarca;daca seful statului este interesat de cat de bine merge activitatea serviciilor, pentru unii (care-si mai zic si experti !) inseamna politizare a relatiilor !!?? Unde dai si unde crapa !!.
2. MI6 pregateste SRI ??????
(mesaj trimis de marc în data de 09.06.2011, 18:56)
Cred ca e o gluma proasta :),probabil multi nu stiu ca nu demult mi6 cumpara date de la noi :)) .