Patronii fabricilor de confecţii şi de prelucrare a lemnului care lucrează pentru export au fost nevoiţi să-şi redefinească strategia de producţie ca urmare a deprecierii monedei euro în raport cu cea naţională, întrucît acest fenomen le-a afectat veniturile, transmite Rompres. Pentru a-şi salva afacerile, ei au decis să facă economie la energia electrică. Prin urmare, au sus-pendat schimbul II care se intersectează cu perioada de vîrf a consumului de curent, unde facturarea creşte şi au introdus schimbul de noapte, cînd tariful este mai scăzut.
Preşedintele Asociaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna ASIMCOV, Bagoly Miklos estimează că în acest fel patronii vor reuşi să economisească, lunar, în jur de 20 de milioane de lei.
Oamenii de afaceri covăsneni sunt îngrijoraţi de perspective şi cer statului să intervină pentru a stopa căderea monedei euro. Ei susţin că, în caz contrar, vor fi nevoiţi să recurgă la concedieri masive de personal.
Preşedintele Camerei de Co-merţ şi Industrie Covasna, Herman Rosner, estimează că exportatorii covăsneni ar putea fi obligaţi să disponibilizeze între 20 şi 40 la sută din muncitori.
În judeţul Covasna sunt peste 300 de firme şi asociaţii familiale care au ca obiect de activitate prelucrarea lemnului şi care realizează aproximativ 25 la sută din venitul brut al economiei judeţului. Acestora li se adaugă alte 12 fabrici de pantaloni care lucrează exclusiv pentru export şi care au cîteva mii de angajaţi.