Mai poate fi oprită căderea gigantului bancar Credit Suisse?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2022

Călin Rechea

Directorul executiv al băncii Credit Suisse a trimis o notă angajaţilor în ultima zi a lunii trecute, în care îi asigura că lichiditatea şi capitalul sunt solide.

Nota a ajuns la Reuters, iar reacţia pieţelor a fost deosebit de brutală, în condiţiile în care încrederea în conducerea instituţiei, care a fost schimbată de foarte multe ori într-un interval scurt de timp, era oricum la un nivel extrem de redus.

Această lipsă persistentă a încrederii a determinat scăderea masivă a preţului acţiunilor în ultimii ani şi atingerea recentă a unui minim istoric de 3,9 dolari la New York Stock Exchange (vezi graficul 1).

Mai poate fi oprită căderea gigantului bancar Credit Suisse?

Doar în ultima lună scăderea preţului acţiunilor a fost de circa 25%, iar de la începutul anului declinul a fost de peste 55%, cel mai mare de la nivelul marilor bănci din Europa, după cum arată Financial Times.

Asigurările pe care a încercat să le transmită conducerea CS au venit în condiţiile unei creşteri accelerate a cotaţiilor CDS (Credit Default Swap), care au ajuns la 356 de puncte de bază în prima zi a acestei săptămâni, după o creştere cu 100 de puncte de bază faţă de ultima zi a săptămânii trecute (vezi graficul 2).

Mai poate fi oprită căderea gigantului bancar Credit Suisse?

Cotaţia arată că un investitor trebuie să plătească o primă anuală de 356.000 de euro dacă doreşte să se asigure împotriva unui default pentru o expunere de 10 milioane de euro faţă de obligaţiunile emise de CS.

Despre evoluţia cotaţiilor CDS, analistul economic şi politic Tom Luongo spune că "împingere lor către noi recorduri este relativ uşoară, deoarece pieţele respective au o lichiditate redusă, iar rolul acestor pieţe este tocmai de a declanşa evenimentele care ar trebui asigurate prin titluri CDS".

Înainte de nota internă trimisă de conducerea Credit Suisse, o serie de analize apărute pe piaţă arătau că banca ar avea nevoie de o majorare de capital de 4 până la 6 miliarde de franci elveţieni, inclusiv pentru acoperirea costurilor restructurării, în condiţiile în care capitalizarea bursieră a scăzut până la 10 miliarde de franci elveţieni.

Situaţia financiară din T2 2022 arăta că banca a înregistrat o pierdere trimestrială de circa 1,6 miliarde CHF, după o pierdere de 273 de milioane în trimestrul precedent.

Activele totale ale băncii erau de circa 727,4 miliarde CHF, capitalurile proprii de 46 de miliarde, iar capitalizarea de piaţă de 14,23 miliarde CHF, în scădere de la 25,45 miliarde CHF în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rata de adecvare a capitalului CET1 (Common Equity Tier 1) a fost de 13,5%, în condiţiile în care toate băncile din zona euro trebuie să ajungă la un minim de 15,1% în 2022.

Având în vedere că această măsură a adecvării capitalului se face prin raportarea la activele ponderate la risc, rata CET1 de la CS, dar şi minimul cerut pentru băncile din zona euro, nu spune foarte multe despre cât de bine sunt capitalizate instituţiile financiare, în condiţiile în care valoarea activelor ponderate la risc este deschisă unor manipulări foarte largi, prin forţarea cât mai jos a ponderilor de risc, în cadrul metodologiei bazate pe modelele interne de risc.

Directorul executiv Ulrich Körner şi Consiliul de Administraţie al băncii, condus de Axel Lehmann, vor prezenta un plan de restructurare masivă în 27 octombrie 2022, odată cu publicarea rezultatelor financiare pentru al treilea trimestru, după cum arată Financial Times. Planul include divizarea băncii de investiţii şi reintroducerea unei "bănci rele", care să preia toate activele foarte riscante şi cele care trebuie vândute.

Wall Street Journal a scris că pieţele acordă o atenţie deosebită grupului de produse securitizate din cadrul băncii, care include o expunere pe obligaţiuni ipotecare cu o valoare nominală de circa 75 de miliarde de dolari.

În condiţiile în care Credit Suisse este inclusă în categoria instituţiilor financiare de importanţă sistemică la nivel global, evoluţia lor este atent monitorizată şi de băncile centrale.

Conform unui articol din cotidianul The Telegraph, Banca Angliei a luat legătura cu autorităţile elveţiene pe fondul turbulenţelor de pe piaţă, iar dezvăluirea acestei acţiune de monitorizare nu a făcut decât să crească intensitatea speculaţiilor din jurul adevăratei situaţii financiare a gigantului bancar elveţian

Pe marginea unui articol din Financial Times despre situaţia de la Credit Suisse, un cititor aminteşte că "atunci când situaţia financiară a unei bănci este bună, investitorii nu au nevoie de asigurări din partea conducerii", iar apoi spune că "acest exerciţiu de relaţii publice, transcris fidel de FT, este o greşeală, deoarece arată o mare disperare".

"Directorul executiv de la Bear Stearns spune că lichiditatea este puternică", scria Reuters în 13 martie 2008. După câteva zile, Bear Stearns era cumpărată de JP Morgan pentru 2 dolari pe acţiune, printr-o tranzacţie care a beneficiat de sprijin şi garanţii masive, de circa 30 de miliarde de dolari, din partea Federal Reserve.

În 30 septembrie 2022, titlul unei ştiri Reuters era

"Credit Suisse are o bază puternică de capital şi lichiditate", scria Reuters în 30 septembrie 2022, pe baza informaţiilor dintr-o notă internă trimisă angajaţilor băncii.

Va urma aceeaşi cale şi Credit Suisse sau de data aceasta va fi altfel, adică mult mai rău, pe fondul unui grad de îndatorare fără precedent istoric?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. nici a investitorilor institutionali odata cu ea.

    O mai salvează murgu Isărăscu ! :)))

    Lipitorile mor o data cu gazda sau gazda reușește să le înlăture. Succes!

    Corporatiile au aceiasi stapani, se va gasi cine sa o salveze ca sa tina sistemul capitalist functional.

    si eu ma intreb.

    S c cret 

    Da.

    De ce sa fie salvata?

    Domnu Rechea ce recomanda?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb