MAIA SANDU: "Vom opta pentru reluarea discuţiilor cu partea română pentru un nou program de asistenţă"

J.P.
Internaţional / 29 martie 2021

"Vom opta pentru reluarea discuţiilor cu partea română pentru un nou program de asistenţă"

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că doreşte încheierea unei noi înţelegeri de asistenţă cu România, după ce Acordul prin care urma să fie alocat un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro a expirat duminică, fără ca guvernul de la Chişinău să răspundă cererilor Bucureştiului de prelungire, relatează G4media.

Maia Sandu a explicat că, într-o perioadă de "criză profundă", Republica Moldova "ratează" un sprijin financiar important şi că, odată cu încetarea valabilităţii Acordului, peste 60 de milioane de euro se pierd.

"Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chişinău a refuzat să semneze cel de-al Şaselea Protocol Adiţional, necesar pentru extinderea Acordului.

Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăţi viaţa oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea şi modernizarea a peste 1000 de grădiniţe şi instituţii şcolare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iaşi-Chişinău şi interconectarea energetică", a declarat Maia Sandu.

Sandu a precizat că, iniţial, Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de România încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate.

"Nici actualul Guvern în exerciţiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuţiilor cu partea română pentru un nou program de asistenţă în speranţa că în curând vom avea un Parlament care să susţină acest program şi altele destinate oamenilor", a precizat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Acordul prin care România acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro a expirat duminică, 28 martie, la zece ani de la intrarea în vigoare, iar guvernul Moldovei nu a răspuns cererilor Bucureştiului de prelungire, anunţă Ambasada României la Chişinău.

Ambasada României arată că a făcut "demersuri repetate" pentru a semna prelungirea acordului, dar guvernul moldovean "nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părţii române". Mai mult, pe durata ultimelor discuţii de la jumătatea lunii martie, "reprezentanţii guvernamentali de la Chişinău au invocat şi faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competenţele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului", se arată în comunicatul diplomaţilor români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb