Majorarea capitalului la SIF "Moldova", amânată pentru astăzi

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2012

Costel Ceocea : "Indiferent de rezultatele AGA, suntem mulţumiţi că am parcurs toate etapele de raportare şi de informare a investitorilor, am consultat acţionarii şi am reuşit, în acest mod, să impunem un nou standard".

Costel Ceocea : "Indiferent de rezultatele AGA, suntem mulţumiţi că am parcurs toate etapele de raportare şi de informare a investitorilor, am consultat acţionarii şi am reuşit, în acest mod, să impunem un nou standard".

Costel Ceocea: Sunt mulţumit de cvorumul înregistrat la prima convocare

Adunarea Generală a Acţionarilor SIF "Moldova" a fost reprogramată pentru azi, după ce, la prima convocare, au participat acţionari care deţineau aproape 33% din capitalul social al SIF2, cvorum insuficient pentru a dezbate propunerilor aflate pe ordinea de zi.

Costel Ceocea, preşedinte şi director general al SIF "Moldova", consideră că sunt şanse ca astăzi să se întrunească cvorumul necesar pentru aprobarea punctelor aflate pe ordinea de zi, declarându-se mulţumit de numărul relativ mare al acţionarilor prezenţi la prima convocare, în comparaţie cu celelalte SIF-uri sau entităţi din piaţă.

Domnia sa susţine că, pentru evitarea acestor blocaje, este necesară modificarea actului constitutiv al societăţii în privinţa cvorumului.

Propunerea se află pe agenda AGA, acţionarii urmând să decidă scăderea cvorumului până la nivelul prevăzut de Legea 31 pentru adunările extraordinare, adică o pătrime la prima convocare şi o cincime la a doua.

Costel Ceocea a mai adăugat: "Indiferent de rezultatele AGA, suntem mulţumiţi că am parcurs toate etapele de raportare şi de informare a investitorilor, am consultat acţionarii şi am reuşit, în acest mod, să impunem un nou standard. Chiar dacă nu se va face majorarea capitalului social noi vom urma strategia investituţională stabilită".

Astfel, în cadrul şedinţei de astrăzi, acţionarii SIF2 urmează să decidă majorarea capitalului social cu 103,81 milioane de lei, prin emisiunea unui număr de 1,038 miliarde de acţiuni noi, cu o valoare nominală de 0,1 lei/unitate.

Trebuie amintit că, pentru efectuarea majorării, este necesar un cvorum de 50% +1 din numărul total al acţionarilor cu drept de vot.

Speranţele sunt însă mari deoarece pragul de deţinere şi concertare este acum de 5%.

Astfel, dacă propunerea primeşte votul acţionarilor, majorarea capitalului se va face în două etape.

Prima etapă este adresată tuturor acţionarilor, inclusiv celor existenţi la data de înregistrare (n.r. 27 aprilie 2012), în timp ce a doua este adresată publicului investitor, având ca obiect acţiunile nesubscrise în prima etapă.

Fiecare acţionar al societăţii va beneficia, pentru fiecare acţiune deţinută, de un drept de preferinţă, astfel încât va avea posibilitatea să îşi păstreze ponderea deţinută din capitalul social al SIF "Moldova".

Drepturile de preferinţă vor fi lis-tate şi tranzacţionate pe BVB iar după încheierea perioadei de tranzacţionare va avea loc subscrierea şi vărsarea capitalului social.

Pentru acţiunile nesubscrise în prima etapă conducerea SIF "Moldova", în baza împuternicirii date de acţionari, va stabili un preţ de subscriere, ţinând cont ca prin acesta să se asigure atât protecţia capitalului acţionarilor existenţi cât şi atragerea de noi investitori.

Perioada estimată pentru derularea operaţiunii este de şase luni de la aprobarea hotărârii de către AGEA.

Aprobarea dividendului

Tot în cadrul adunării generale, acţionarii societăţii de investiţii vor analiza şi valoarea dividendelor pe care SIF "Moldova" ar urma să le distribuie din profitul record înregistrat anul trecut.

Conducerea societăţii a propus un dividend de 0,22 lei/acţiune, de peste două ori mai mare decât cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu. Valoarea totală a dividendelor care ar urma să fie acordate în acest an este de 114,2 milioane lei (26,3 milioane euro) şi reprezintă aproape 60% din profitul de anul trecut, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro).

Consiliul SIF2 mai propune să îi fie delegate unele competenţe cum ar fi majorarea capitalului social sau răscumpărarea propriilor acţiuni.

Consiliul de Administraţie

Acţionarii SIF "Moldova" urmează să îşi aleagă şi un nou membru în Consiliul de Administraţie al societăţii după revocarea, pe 24 septembrie 2011, a lui Matei Alexandru, fost şef al SIF2, din funcţia de administrator pentru prejudicierea societăţii ca urmare a încheierii unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general.

La sfârşitul lunii februarie, Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, şi-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul de Administraţie la SIF2 "Moldova".

Domnia sa, declara, în luna martie, că majorarea capitalului poate fi, în esenţă, o oportunitate pentru investitorii activi să-şi crească poziţia în detrimentul celor inactivi.

Totuşi, Valentin Ionescu atrăgea atenţia că important este la ce preţ se va face a doua etapă a majorării.

O altă metodă a creşterii bazei de acţionari, în opinia fostului director al Bursei, este listarea dublă.

Valentin Ionescu spunea că ar prefera ca SIF2 să aleagă Viena pentru o eventuală dublă listare, întrucât vede Varşovia ca pe o piaţă concurentă cu Bucureştiul.

Alături de Valentin Ionescu şi-a mai depus candidatura şi Niculae Skokan, directorul reprezentanţei Suceava a SIF "Moldova".

Conducerea societăţii a propus un dividend de 0,22 lei/acţiune, de peste două ori mai mare decât cel acordat anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb