Manfred Rauchwerger: Sistemul bancar ar putea reveni, anul acesta, pe profit

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2012

Manfred Rauchwerger: Sistemul bancar ar putea reveni, anul acesta, pe profit

Activitatea din sistemul bancar este în stagnare pentru că nu există investiţii mari în piaţă, însă per total, sistemul ar putea să încheie anul pe profit, după ce în 2011 a raportat o pierdere de circa 100 milioane de euro, potrivit lui Manfred Rauchwerger, vicepreşedinte executiv senior la Bank Leumi.

Domnia sa ne-a explicat, în cadrul unui interviu, că acest lucru este posibil deoarece creditele neperformante vor scădea, după ce în ultimiii doi ani "au tras în jos" piaţa bancară.

În privinţa planurilor Bank Leumi în acest an, instituţia de credit se va orienta pe întreprinderile mici şi mijlocii cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro, pe clienţii cu venituri mai mari decât media pe piaţă şi pe credite "Prima Casă" şi de investiţii imobiliare, ne-a declarat Manfred Rauchwerger.

Reporter: Cum credeţi că va arăta, anul acesta, peisajul bancar de la noi?

Manfred Rauchwerger: Sistemul bancar se află în stagnare, pentru că nu există investiţii mari în piaţă, care să ne aducă activitate de creditare. Majoritatea lucrurilor care se întâmplă acum sunt transferuri de la o bancă la alta, fiecare client căutând, în primul rând, produse mai ieftine. Există şi situaţia unor bănci care au hotărât să se retragă de pe un segment sau care vor să finanţeze alte activităţi şi din această cauză se simte mai mult o schimbare în piaţă.

Reporter: Care sunt factorii care ar putea să pună presiune asupra sistemului bancar?

Manfred Rauchwerger: Nu cred că există, în prezent, în Româ­nia, vreo bancă care să fie într-o situaţie dificilă. Din punctul de vedere al solvabilităţii, majoritatea băncilor au niveluri acceptabile, potrivit normelor BNR. Partea dificilă este legată de faptul că sunt bănci care vor să se retragă şi bănci care vor să schimbe acţionariatul, iar aceste lucruri vor avea influenţă în viitor. Partea cea mai rea este aceea că nu există investiţii mari care să poată aduce mai multă activitate în bănci. Sperăm că, anul acesta, rata de absorbţie a fondurilor europene va fi cu mult mai mare decât a fost în trecut, dar deocamdată nu se văd rezultate. Prin absorbţia acestor fonduri, băncile ar putea să finanţeze clienţii. Poate pe segmentul acesta se va dezvolta mai mult piaţa bancară din România.

Reporter: Pe lângă fonduri europene, pe ce ar mai putea miza băncile anul acesta?

Manfred Rauchwerger: Depinde de ce se va întâmpla cu partea de real estate, segment care a fost foarte activ în anii 2007-2008, dar acum este în stagnare totală, nu sunt proiecte noi. Acesta este un segment care poate se va dezvolta spre sfârşitul anului sau anul viitor.

Reporter: Sistemul bancar poate să îşi revină anul acesta şi să obţină profit?

Manfred Rauchwerger: Cred că sistemul bancar îşi poate reveni, deoarece creditele neperformante sunt în scădere. Firmele care au intrat în insolvenţă sunt cu 10% mai puţine decât în urmă cu un an. Recuperările cred că încep să se extindă. Având în vedere că ceea ce a tras în jos piaţa bancară, în ultimii doi ani, a fost numărul creditelor neperformante şi observând că piaţa bancară s-a curăţat aproape de toate firmele care nu aveau niciun fel de viitor, s-ar putea ca băncile să obţină profit. Ceea ce caută băncile este să aibă profit din activitate şi nu din recuperare de crenţe. Bineînţeles că pierderea a fost din neperformanţă şi recuperarea acestor credite este pozitivă şi poate să aducă profit, dar se caută să ai mai multă activitate, venituri din dobânzi, din comisioane, pentru că de fapt activitatea curentă susţine o bancă.

Reporter: Creditele neperformante ar putea să atingă nivelul maxim anul acesta?

Manfred Rauchwerger: Cred că o să scadă creditele neperformante, cel puţin în primul trimestru s-au redus, ceea ce înseamnă că vârful este posibil să fi fost atins. Cred că până acum firmele bune sau cele care aveau dificultăţi şi-au rezolvat probleme. Băncile nu mai puteau să susţină mult timp aceste firme. După doi ani de zile, cred că s-a atins deja un vârf al creditelor neperformante, cel puţin după datele statistice şi sperăm că anul acesta vor începe să scadă.

Pe segmentul persoanelor fizice, clienţii care au reuşit să-şi plăteas­că ratele până acum vor putea să le achite şi în viitor. Este mai greu, dar vor putea să facă faţă. De doi ani de zile, noi nu am mai finanţat credite fără garanţii. Situaţia începe să se cureţe puţin şi atunci cred că va exista şi pe segmentul retail o diminuare a creditelor neper­formante.

Reporter: Când va deveni creditarea în lei accesibilă pentru clienţi?

Manfred Rauchwerger: Dobânzile sunt destul de ridicate, pentru că nu depind numai de dobânda de referinţă a BNR, ci şi de resursele fiecărei bănci. Diferenţa dintre dobânda la depozite şi cea la credite nu este foarte mare. La depozite, dobânzile plătite de unele bănci sunt mai mari decât dobânda cheie a BNR. Problema este că cererea de credite pe segmentul persoanelor fizice este în euro şi nu în lei. Clienţii trebuie să înţeleagă că dobânda la euro este la început mai mică, dar există şi un risc valutar, pentru că veniturile lor nu sunt în euro, ci în lei şi trebuie să vadă cum îşi acoperă acest risc valutar. Câteodată merită ca acest risc valutar să fie acoperit cu o dobândă, chiar dacă dobânda este puţin mai mare în lei. Noi ne concentrăm pe segmentul persoanelor fizice numai pe credite acordate prin programul "Prima Casă" şi credite de investiţii imobiliare, fără să fim activi pe segmentul de credite de consum.

Reporter: Bank Leumi şi-a propus să obţină un profit de 15 milioane de lei pentru anul acesta. Cum intenţionaţi să atingeţi această ţintă?

Manfred Rauchwerger: Ne orientăm, anul acesta, pe clienţii IMM, nu pe microîntreprinderi, ci IMM cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro sau clienţi corporate, ne îndreptăm către segmentul retail - Prima Casă şi credite de investiţii imobiliare, clienţi cu venituri mai mari decât media pe piaţă, clienţi de private banking şi clienţii israelieni. Banca are o solvabilitatea mare, de 22%, peste limita de 8% impusă de BNR, avem resurse şi putem să finanţăm, şi de aceea ne-am propus, în primul rând, să ne concentrăm pe segmentele şi clienţi care să ne aducă venituri. Pe de altă parte ne-am concentrat foarte mult pe recuperarea creditelor neperformante şi sperăm că acest lucru ne va aduce venituri în acest an.

Reporter: Cum aţi descrie cererea de credite din partea IMM în primul trimestru?

Manfred Rauchwerger: Cererile de creditare din partea IMM-urilor au avut un trend crescător. Au fost acordate credite pentru capital de lucru, pentru schimbarea de echipamente, nu pentru investiţii mari sau pentru afaceri noi.

Reporter: Cum a evoluat segmentul de private banking în primele trei luni şi care sunt estimările dumneavoastră pentru anul acesta?

Manfred Rauchwerger: Cred că toate băncile mari şi-au deschis un departament de private banking şi caută clienţi cu venituri şi cu disponibilităţi pentru investiţii. Piaţa aceasta se dezvoltă faţă de ceea ce a fost în trecut. Noi avem avantajul că grupul din care facem parte are o activitate de private banking foarte dezvoltată în Europa şi în SUA şi noi putem primi de la grup clienţi de private banking. Serviciile disponibile pentru aceşti clienţi sunt mai mult pe partea de depozite, pe Forex, schimburi valutare şi hedging. Noi, prin produsele pe care le avem, oferim posibilitatea de deschidere de cont la băncile din cadrul grupului, care sunt specializate pe private banking şi care au mai multe posibilităţi de investiţii pentru aceşti clienţi, pe bursa din Statele Unite ale Americii şi pe bursele din Europa. Activitatea de private banking la Bank Leumi a crescut, în primul trimestru, cu 10-12% şi ne încadrăm în targetul pe care ni l-am propus.

Reporter: În ce stadiu se află procesul intentat de procurorii DNA Bacău, privind faptul că trei membri din conducerea băncii sunt acuzaţi de abuz în serviciu?

Manfred Rauchwerger: Procesul de abia a fost deschis. Conducerea băncii şi oamenii care au fost implicaţi au acţionat conform legii, normelor în vigoare şi criteriilor de prudenţialitate ale BNR. Noi avem încredere că în faţa justiţiei vom putea demonstra că tot ce s-a făcut a fost legal şi sperăm că acest lucru se va rezolva. Avem încredere în justiţie că va sesiza că actul de trimitere în judecată nu a fost întemeiat.

Bank Leumi Romania, singura banca israeliană locală, a raportat un profit de 6,7 milioa­ne de lei pe primul trimestru din 2012. La începutul anului, banca avea o reţea de 23 de unităţi răspândite în 19 oraşe. Grupul Leumi a raportat pentru 2011 un profit de 495 milioane dolari.

Sunt bănci care vor să se retragă şi bănci care vor să schimbe acţionariatul, iar aceste lucruri vor avea influenţă în viitor.

După doi ani de zile, cred că s-a atins deja un vârf al creditelor neperformante.

Ne-am concentrat foarte mult pe recuperarea creditelor neperformante şi sperăm că acest lucru ne va aduce venituri în acest an.

Activitatea de private banking la Bank Leumi a crescut, în primul trimestru, cu 10-12%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb