Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat, referitor la o renegociere a PNRR că acest lucru nu este încă metodologic clarificat la nivelul Comisiei Europene, deoarece în Regulamentul CE este specificat că în situaţii excepţionale cum e cea generată de crize poate fi renegociat Planul de Redresare şi Rezilienţă, relatează News.ro. Acesta a adăugat că există o serie de motive care ne-ar îndreptăţi să renegociem PNRR şi anume situaţia de criză în care trebuie să creşti veniturile populaţiei pentru a face faţă creşterii inflaţiei, preţurilor la utilităţi, precum şi a preţului la bunurile de consum.
"Renegocierea de care noi discutăm astăzi încă nu este metodologic clarificată la nivel de Comisie, pentru că în Regulamentul CE se spune că în situaţii excepţionale cum e cea generată de crize se poate renegocia PNRR. Acum, faptul că legea pensiilor trebuie terminată până la sfârşitul anului şi impactul ei bugetar poate să fie sub 9,4% sau peste 9,4%, este important să lămurim Comisia că menţinerea probabil a unui astfel de procent nu este benefică într-o situaţie de criză în care trebuie să creşti veniturile populaţiei ca să poată face faţă la creşterea inflaţiei, la creşterea preţurilor la utilităţi, la creşterea preţurilor bunurilor de consum. Deci sunt motive extrem de serioase pentru care astăzi probabil că ar trebui luate astfel de măsuri şi care ne îndreptăţesc să punem pe masa Comisiei acest subiect", a explicat Marcel Boloş, întrebat la finalul şedinţei de luni a Executivului despre renegocierea PNRR.
Acesta a mai explicat că sunt două mari condiţii de îndeplinit când vine vorba de o posibilă renegociere a PNRR.
"Sunt două condiţii mari de îndeplinit - să ai o anumită perioadă de implementare a PNRR ca să poţi să identifici ce anume se blochează în procesul de implementare al PNRR. Acest lucru se poate întâmpla, poate vedem în 2022 avem deja câteva luni de implementare, dar când se termină renegocierea probabil vom avea un an de implementare. A doua condiţie este să avem un pachet de măsuri pe care dorim să le renegociem, dar care să fie aşezate pe cauze juste, astfel încât în procesul de negociere cu Comisia Europeană să putem să arătăm motivele pentru care dorim ca o anumită măsură să fie renegociată", a completat Boloş.